OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Hogyan érdemes részvényeken keresztül ingatlanba fektetni?

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 15., csütörtök 9:34

A legtöbb befektető kizárólag a magas induló osztalékhozamot nézi, amikor tőzsdén elérhető ingatlanos cégek (REIT-ek) részvényeibe fektet. Ez óriási hiba! Megfordult már a fejedben a következő kérdések bármelyike?


Kérdések és válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 12., hétfő 15:54

Meglehetősen sokféle kérdést kaptam az elmúlt hónapokban, emellett pedig történtek is olyan dolgok, amikre szívesen reflektálok a hírlevélben, így az augusztusi felvonás kérdés-válasz felépítésű lett, és többféle témát érint. Kezdjünk az erősen részvényes tartalmakkal!


A teljes hozam összetevői

osztalekportfolio.com - 2019. július 28., vasárnap 15:06

Gondolkodtál már azon, hogy milyen tényezőktől függ egy befektetésen elérhető hozam mértéke? A legtöbben leragadnak az „olcsón kell venni, drágán eladni” szintnél, pedig nem nehéz megérteni a teljes hozam képletét, amit mindössze három összetevő alkot. Sok befektető megfeledkezik ezen hármas legalább egy eleméről, mely komoly hibákhoz vezet.


Mi van, ha nem a pénz AZ?

osztalekportfolio.com - 2019. július 16., kedd 9:34

Harminchét éves vagyok. Egy huszonéves barátom ül velem szemben, az asztal másik oldalán. Beszélgetünk, illetve inkább csak beszélgetnénk, mert mindkettőnk által érezhetően „elbeszélünk egymás mellett”. A szájából röpködnek a dollármilliók és a trendi amerikai kifejezések, melyek egytől egyig az anyagi sikert és az ultrahatékony életvezetést írják körül. Nagy céljai vannak, tesz is értük, és ez így természetes az ő korában. Semmiről nem akartam meggyőzni, inkább „csak” elgondolkodtatott, mennyire sokat tanultam azóta, amikor még én is ülhettem volna az ő székében, és talán mindössze néhány konkrét szám tekintetében különbözött volna a mondandónk.


Mi a baj a korábban bevált befektetési receptekkel?

osztalekportfolio.com - 2019. június 27., csütörtök 10:38

Hosszú és kalandos fejlődési utat járt be az értékalapú befektetési megközelítés azóta, hogy Benjamin Graham letette az alapjait. A recept, ami egykor működött, sokszori módosításra szorult…


Hányféle részvény között érdemes megosztanod a befektetett pénzed?

osztalekportfolio.com - 2019. június 21., péntek 13:21

Erősen megosztó ez a kérdés, ezért is foglalkozom vele kiemelten. Vannak olyan „sztárbefektetők”, akik a kevés számú részvénypozíció tartása (azaz a koncentrált portfólió) mellett érvelnek. Ebbe a táborba tartozik Warren Buffett is. A világ egyik legeredményesebb vagyonkezelője, Peter Lynch ugyanakkor több mint 1000 részvényt tartott egyszerre. A skála mindkét végén vannak tehát nagy nevek és komoly érvek.


Öt éves az OsztalékPortfólió: hírek és két idei cél

osztalekportfolio.com - 2019. június 13., csütörtök 8:47

Épp a napokban viccelődtem egy barátommal, hogy biztosan nem sokan maradnak le a saját vállalkozásuk elindulásának ötödik szülinapjáról. Sőt, az ilyen alkalmakat óriási marketing akciókkal, kuponesővel és agresszív értékesítő levélsorozattal szokás emlékezetessé tenni. Nekem viszont egyrészt kiment a fejemből, hogy 2014. május végén indult el az OsztalékPortfólió oldal, másrészt egyébként se szeretnék semmit erőből eladni, így olyan hatalmas mulasztás mégsem történt. Ha összegeznem kellene, az évek során azt láttam, hogy az osztalék fókuszú befektetés témája itthon is érezhetően egyre népszerűbbé válik. Mostanra nagyságrendileg 4000-en iratkoztak fel az ingyenes magyar nyelvű havi hírlevélre, amit annak ellenére szép számnak értékelek, hogy abszolút semmilyen ehhez kapcsolódó cél nincs és nem is volt a fejemben.


Egy mai példa többet mond mindennél: akciós ez az osztalékbajnok részvény?

osztalekportfolio.com - 2019. május 14., kedd 8:11

Egy hírlevél erejéig eltérek a megszokott gyakorlattól, miszerint az ingyenes magyar nyelvű anyagban nem nevezek meg konkrét részvény célpontokat. Azért döntöttem így, mert a 3M (MMM) nevű osztalékbajnok példáján keresztül nemcsak a könyvben leírt döntéshozatali folyamatot tudom megvilágítani, hanem számos olyan kérdésre is választ adhatok, amiket heti szinten megkapok. Előrebocsátom: véletlenül se ajánlom vételre a 3M részvényét! Ebben a hírlevélben nem olvashatsz befektetési ajánlást, csak egy gondolatmenet kifejtését. A döntés, és ezzel együtt a felelősség kizárólag a tiéd.


Egy Forbes-cikk margójára

osztalekportfolio.com - 2019. április 16., kedd 13:12

Március végén megjelent egy vendégírás a Forbes online felületén „Van jobb dolog az osztaléknál? Van, bizony” címmel. Ebben egy alapkezelő partnere, vezető portfóliókezelője arról igyekszik meggyőzni az olvasókat, hogy az osztalék fókuszú befektetés nem feltétlenül a legjobb stratégia. (Egyetértek, ugyanis nincs mindenki számára univerzálisan tökéletes megközelítés, így ez sem lehet az! Ezzel együtt ugyanekkora baklövés azt sugallni, hogy az említett cikkben megfogalmazott irány felsőbbrendű, mindenkor és mindenkinek jobb.) Korábban megfogadtam, hogy egyetlen hasonló írásra se fogok reagálni, ez a cikk azonban szakmailag megüti azt a színvonalat, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Előrebocsátom, hogy nem ismerem a Forbes által vendégszerzőként megjelölt szakembert, továbbá a cége alapjainak historikus teljesítményével és díjszabásával se vagyok tisztában, így alább kizárólag a mondanivalójára fókuszálok, személyeskedés nélkül teszem hozzá a véleményem.


Az elkerülhetetlen osztalékcsökkentés

osztalekportfolio.com - 2019. március 14., csütörtök 10:30

Két fontos témát szeretnék érinteni a márciusi hírlevélben: a sokak által rettegett osztalékcsökkentés kérdését, illetve a vállalatok eladósodottságának megítélését. Emellett a piacon elérhető sok száz (vagy talán ezres nagyságrendű) tréning közül a figyelmedbe ajánlok kettőt, melyek tényleg támogathatják a tanulásod, fejlődésed.