OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A legnagyobb hibáim oka (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. március 6., vasárnap 8:16

Teljes távú triatlon versenyre készülök, népszerűbb nevén ironmanre. Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretem a gigantikus, lehetetlennek tűnő projekteket, amilyennek régen az anyagi függetlenség megteremtése is tűnt számomra. Nem magáért a szenvedésért rajongok, hanem azért a tanulásért, amin keresztül kell menni, hogy egy elérhetetlen távolságban lévő célt akár csak megközelítsek.


Tényleg befektetsz, vagy mások tippjeire vársz? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. február 7., vasárnap 12:25

A külföldi számról érkező telefonhívásokat általában már fel sem veszem, mivel az esetek 90%-ában valami „fantasztikus” befektetési lehetőséget akarnak eladni nekem. Legutóbb például egy hongkongi irodában dolgozó szlovák hölgy mesélte el, hogy a tőzsdén évi 20-30% hozamot kezdőként is bárki tud csinálni, ők viszont 50% feletti pluszt fognak nekem termelni, ha követem az ajánlásaikat. Mivel azt mondta, tud valamennyire magyarul, javasoltam neki, hogy ha valóban érdeklődik a befektetési terület iránt, akkor olvassa el a könyvem, ha viszont tényleg stabilan megy a cégének az 50%-os hozamtermelés, akkor szerezze meg Buffett irodájának a számát, mert ilyen eredményekkel még „a nagy öreg” sem büszkélkedhet. Abba a telefonbeszélgetésbe őszintén szívesen belehallgatnék…


Megér egy „újraszámolást”? (válasz a kiszámoló.hu cikkére)

osztalekportfolio.com - 2016. február 1., hétfő 10:09

Eltelt néhány nap a kiszámoló.hu osztalékbefektetésről szóló cikkének megjelenése óta, melynek több „megállapításával” nem értek egyet, ezért szeretnék rá röviden reagálni. Egyrészt nagyon örülök, hogy végre téma lett Magyarországon is az osztalék fókuszú befektetés – gyakorlatilag ezzel a szándékkal írtam meg az Osztalékból szabadon című könyvet – ugyanakkor nem tartom jónak, ha félinformációkra alapozott, tényszerű tévedéseket is tartalmazó írások torzítják a képet ezen befektetési megközelítéssel kapcsolatban.

A cikkre válaszul hadd jegyezzem meg: soha nem mondtam olyat, hogy az osztalékbefektetés a „bölcsek köve”, senkinek nem javasoltam, hogy minden pénzét osztalékrészvényekbe tegye, mert ennek a megközelítésnek is vitathatatlanul megvannak a kockázatai, amiket én nyíltan feltárok a könyvemben és a tréningemben is.


Az osztalékbefektetés nem lóverseny! Vagy mégis? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. január 10., vasárnap 16:03

Általában mást csinálok, mint a tömeg és nincs ez másképp a befektetések területén sem. Kifejezetten kerülöm az olyan részvényeket, melyekért „sorban állnak”, sokkal inkább szeretem a pillanatnyilag nem kedvelt, nyomott árú célpontok között megtalálni a hosszú távon potenciálisan kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelölteket. Ezzel a beállítottsággal csöppentem bele Szilveszterkor a „lóverseny-programba”, ami egyrészt megerősített abban, hogy tényleg jobb (lenne) ott nekem, ahol nincs tömeg, másrészt megajándékozott néhány olyan gondolattal, melyek talán segíthetik az induló befektetőket.


Az év sokkja: mit tanulhatunk belőle?

osztalekportfolio.com - 2015. december 11., péntek 10:13

Befektetők tömege bukott óriásit az elmúlt napokban, amikor sokunk egyik kedvenc részvénye, a Kinder Morgan (KMI) 75%-os osztalékcsökkentést jelentett be. Személyesen is komolyan érintett vagyok az ügyben, ennek ellenére a „sírjunk együtt” program helyett én általában a „mit tanultam belőle?”, „mit tehetek, hogy hasonló ne forduljon elő a jövőben?” típusú kérdésekkel bombázom magam, amíg elfogadható válaszokhoz nem jutok. A leginkább elgondolkodtató számomra, hogy a könyvemben és online tréningemben minden válasz ott van, semmi újat nem kell most kitalálnom, csak a saját szabályaimat kellett volna betartanom. Nézzük, hol hibáztam!


Cseréljünk helyet: most én kérdezek! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. december 6., vasárnap 12:30

Szép számmal szoktam kérdéseket kapni Tőletek, és mivel az elmúlt hetekben nagyon dinamikusan bővül az OsztalékPortfólió oldal követőtábora, úgy gondolom, hogy ez a jövőben is változatlanul így lesz. Az év vége viszont nálam általában az értékelésről, tervezésről, célkitűzésről szól, ezért szeretnék most felvetni néhány olyan kérdést, amikkel őszintén hiszem, hogy többet tudok adni Nektek, mintha kreálok egy újabb szemléletes osztalékbefektetéses analógiát, ami megvilágít néhány összefüggést. (Bár ezeket nagyon szeretem, hagyok belőlük jövőre is.)


Enélkül elbuktam volna Sri Lankán (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. november 16., hétfő 21:18

A megszokottnál később jelentkezem a hírlevéllel, mivel az „Osztalékból szabadon” című könyv nyomdai leadását követően elutaztam néhány hétre Sri Lankára. Indulás előtt voltak ugyan terveim ezen bevezető témájára vonatkozóan, valamint azzal kapcsolatban is, hogy majd a kellemes környezetben összerakom a hírlevelet, ez az út viszont rengeteg mindenen elgondolkodtatott és egyúttal sok tervet felülírt. (Itt most érhető okokból a befektetési vonatkozásokra fókuszálok.)


Ott a helyem, ahonnan menekül a tömeg (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. október 3., szombat 23:18

A „value investing” – melynek része az általam képviselt osztalékbefektetés – egy olyan sajátos műfaj, ami megköveteli, hogy akkor vásároljunk, ha alulértékelt minőségi célpontok tűnnek fel a radarunkon. Ez általában akkor következik be, amikor a befektetők tömegével menekülnek a pályáról, ilyenkor viszont kezdőként egyáltalán nem egyszerű megőrizni a nyugalmunkat és a gondosan összeválogatott bevásárló listánknak megfelelő prémium termékeket (részvényeket) kitartóan vásárolni a pánikeladóktól.


Most kell észnél lenni! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. szeptember 6., vasárnap 16:40

"A hangjegyek közti szünet, az maga a zene". Debussy mondása frappánsan leírja, amit az elmúlt hetek részvénypiaci árfolyameséséről gondolok. A befektetés számomra jóval többet jelent annál, hogy meredek zuhanások idején aktív gombnyomogatásba kezdek, és szépen bevásárolok. A hosszú távú sikerhez legalább ennyire fontos, hogy mivel töltöm az időt az egyes tranzakciók között. Aki a „szünetnek” (a folyamatos tanulásnak, felkészülésnek, stratégiaalkotásnak) nem szentel elég figyelmet, az időnként talán észre sem veszi, ha megszólalnak a hangszerek (felbukkannak a kiemelkedő lehetőségek), és ha még hall is valamit, gyakran csak bántja a fülét a „zaj”.


Osztalékbajnok marad a Chevron? (videó)

osztalekportfolio.com - 2015. augusztus 8., szombat 9:31

Elindult az OsztalékPortfólió oldal YouTube csatornája, amire itt tudtok feliratkozni, ha szeretnétek értesítést kapni a megjelenő videókról:

https://www.youtube.com/channel/UCX4A7Ojc4Awhx6ODdmBTHSQ

Azért döntöttem a publikus csatorna mellett, mert a jövőben szeretnék az osztalék befektetéses tréninget elvégző közösség zárt fórumába felkerülő anyagok mellett több érdekességet széles körben is megosztani, hátha itthon is kicsit jobban elterjed ez az eredményes befektetési irányzat.

Az első videó a mostanság reflektorfényben lévő Chevron osztalékbajnoki címéről szól, azt mérlegelem benne, meddig húzhatja az olajóriás osztalékemelés nélkül ahhoz, hogy az elitklub tagja maradhasson.

 

Minden visszajelzést, megosztást, véleményt és kérdést szívesen fogadok.