OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ha már tanítom, kipróbálom! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. augusztus 1., szombat 6:00

Az osztalék befektetésre fókuszáló személyes tréningen „szemfelnyitó” példaként szoktam említeni a Fidelity vagyonkezelő és brókercég kutatási eredményeit, miszerint azon ügyfeleik számlái mutatták a legkiemelkedőbb teljesítményt, akik egész egyszerűen elfelejtették, hogy egyáltalán van számlájuk a cégnél. A sikerrecept egyszerű: minőségi cégekben kell részesedést venni, aztán – néhány rendkívüli eset kivételével – békén kell hagyni a részvényeinket.


Görögtűz, örömtűz? Felismerések „a nyugalom szigetéről” (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. július 4., szombat 6:00

Az osztalék fókuszú befektetéssel kapcsolatban többször megkaptam már ismerőseimtől, hogy az én „munkahelyem” maga a nyugalom szigete. Ha azt vesszük, hogy hosszú évek alatt lehet felépíteni egy stabil osztaléktermelő gépezetet, aminek szép összhangban zakatolnak az alkatrészei (emelgetik osztalékaikat a részvényei), ezen időszak alatt pedig főként a bevételtermelő képesség alakulására érdemes összpontosítani, akkor tényleg nem nagyon veti szét a stressz a tudatos osztalék befektetőt. Csak egyetlen „apróság” nem szűrődik át a kirakatüvegen kívülre: a modellt üzemeltető ember, mint meghatározó komponens (az ő érzései, azaz maga a nagybetűs pszichológia), ami lépten-nyomon csempész némi izgalmat ebbe az egyébként szándékosan unalmas és kiszámítható rendszerbe.


Szülinapi vacsora, egy érdekes csavarral (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. június 7., vasárnap 11:42

Egy éve, május utolsó napján jelent meg az OsztalékPortfólió oldal első havi hírlevele, amire azóta nagyobb hírverés nélkül is több mint hatvanan iratkoztatok fel. Külön öröm, hogy egy év alatt sikerült eljutni addig, hogy sokak kérésére és kérdéseire válaszul összeállt egy képzési anyag, amivel át tudom adni az általam alkalmazott gondolkodási keretrendszert az érdeklődőknek. A („főpróbát” követő) első ilyen szervezett tréning épp a napokban valósult meg, abszolút jó hangulatban, pozitív tapasztalatokkal.


Elkerülhető lett volna a Pfizer sokkja?

osztalekportfolio.com - 2015. május 30., szombat 23:02

A pénteki osztalék befektetéses tréning első napján több olyan példát hoztam, amikor neves világcégek egyszer csak komoly osztalékcsökkentéssel lepték meg részvényeseiket. Az esetekkel azt szerettem volna illusztrálni, hogy önmagában a márkanév és az ismert logo messze nem garancia az osztalék stabilitására. Az egyik résztvevőtől kaptam viszont egy kérdést, amire ott helyben nem tudtam olyan alapos választ adni, amivel én magam elégedett lennék. Szóval most pótolom, hátha közösen tanulunk belőle.


Mikor adjunk el egy osztalékfizető részvényt?

osztalekportfolio.com - 2015. május 28., csütörtök 16:47

Az osztalék fókuszú befektetéssel foglalkozó képzésen részletesen megvizsgáljuk ezt a kérdést és egy igen jól használható szabályrendszert is bemutatok, ebben a rövid bejegyzésben ezért inkább egy friss konkrét példán keresztül nézzük meg a gondolatmenetet, aminek végén az eladás mellett döntöttem.

Az osztalékos befektetés ideális esetben arról szól, hogy minőségi cégek részvényeiből veszünk, amikor azokat alulértékeltnek ítéljük meg, majd hosszú évekig, sőt évtizedekig tartjuk a részvényeket, monitorozzuk a cégek egészségi állapotát és szüreteljük az egyre növekvő osztalékokat. Az eladás tehát messze nem mindennapi esemény ebben a műfajban, ezért is érdemel pár sort a döntésem indoklása.


Nyugodt osztalékszüret (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. május 3., vasárnap 11:48

A márciusi nagybevásárláshoz képest kifejezetten eseménytelenül telt az április, ha kizárólag a piaci aktivitásomat tekintem a mozgalmasság fokmérőjének. Mivel a folyamatos tőzsdei csúcsdöntések közepette egyre nehezebben találok olyan célpontokat, amikbe nem tettem volna mostanra már bőven elég tőkét, ezért a szokásosnál is több időm volt olvasni és elmélyülni néhány értékes anyagban. (Akik már ismernek, azok kedvéért: igen, arra a több ezer oldalnyi Buffett-levélre és könyvekre gondolok, amikből menthetetlenül fogok időnként idézni.)


Osztalékból szabadon: amit az oktatásról tudni érdemes

osztalekportfolio.com - 2015. április 25., szombat 7:42

Mi a cél?

Azt a tudást adom át, aminek segítségével stabil világcégekben tulajdonrészt vásárolva, profitjukból osztalék formájában részesülve tervezhető, évről évre növekvő passzív bevételre lehet szert tenni minimális időráfordítással és közgazdasági végzettség nélkül.
Az ismertetett módszerrel elérhető, hogy a befektetéseid által generált bevétel a megélhetési költségeid egyre nagyobb hányadát fedezze, így egy átgondolt és bizonyítottan működő vagyonépítési stratégia megvalósításán keresztül közeledhetsz az anyagi függetlenség felé, miközben mindvégig saját kezedben tartod az irányítást, nem mások kezébe adod családod pénzügyi jövőjének kulcsát.
Véleményem szerint akár komolyabb felhalmozott vagyonnal rendelkezik valaki, akár az építkezés éveiben van, az osztalék befektetés ideális eszköz (vagy legalább kiegészítő láb) lehet kitűzött pénzügyi céljai eléréséhez.


A maraton megtanít befektetni, ha hagyod (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. április 5., vasárnap 11:55

Szó szerint mozgalmasra sikerült a március hónapom: amellett, hogy részt vettem a Róma Maratonon, szokatlanul sok részvényvásárlással elég komolyan átrendeztem az osztalék portfólióm súlyozását. Az elmúlt hetek tőzsdei hangulatát főként az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások és a dollárárfolyam körüli aggodalmak határozták meg. Meglehetősen markáns véleményem van ezekről, idővel kiderül majd, mennyire helytálló.


A második legjobb idő ma van! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 28., szombat 12:24

Tíz hónapja írom az OsztalékPortfólió hírlevelet, ennyi idő alatt pedig tisztán kirajzolódik, hogy az S&P 500 tőzsdeindex havi grafikonja általában megmutatja, mennyire volt aktív hónapom. Mivel a piac februárban újra hegymenetbe kapcsolt, egy-két kivételes esettől eltekintve inkább kivártam a komolyabb vásárlásokkal.

„Kivételes esetek” viszont elég gyakran adódnak, kérdés, hogy észrevesszük-e őket. Nagyon nem értek egyet a hozzám beérkező olyan meglátásokkal, miszerint „jónak tűnik ez az osztalékos befektetés, de most annyira drága a piac, hogy majd inkább megtanulom, amikor végre összezuhant”.


Mit üzen Dubai régiségpiaca? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 1., vasárnap 12:30

Két meghatározó dolog történt januárban amellett, hogy szokás szerint áresések idején építgettem az osztalékos pozícióimat: utaztam egyet és kb. ezzel egy időben hektikusság tekintetében újabb fokozatba kapcsolt a devizapiac (hogy finoman fogalmazzak dollárerősödés és frankpánik ügyben). Mindkét történés felszínre hozott néhány – szerintem értékes – gondolatot bennem, amiket szokásomhoz híven megosztok a bevezetőben, mielőtt rátérek arra, miket vettem és milyen lehetőségeket látok a piacon.