OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Havi 1%-nak sokan örülnének

osztalekportfolio.com - 2014. július 8., kedd 15:39

Főleg vállalható szintű kockázat mellett. Ez némi utánajárással még a mai piaci környezetben sem elérhetetlen, szerencsére. Azt viszont észrevettem, hogy mostanában egyre gyakrabban merül fel egy „igen, de…” tényező az ilyen manővereknél, míg néhány hónapja még csuklóból kötögettem az ilyen hozamú ügyleteket.

A legfrissebb, júliusi hírlevélben elég sokat sikerült írnom arról, mit is jelent a mostani csúcsra húzott részvénypiac az óvatos osztalék fókuszú befektetőknek. Szóba került a hírlevélben néhány olyan lehetőség, amiket a mai árak mellett is racionálisnak tartok, ezek közül nézek meg most egyet, hogy miként lehetne belőle némi pénzt csinálni.


A felszín közeli vizeket már lehalászták (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. július 8., kedd 13:13

Az alkalmi vételeket szeretem. A befektetéseknél maradva: olyan részvényeket veszek, amiket jelentősen alulértékeltnek gondolok, miközben stabil hátterük mellett egyre növekvő osztalékot fizetnek.


Ötletet adott a meglepetés bevétel

osztalekportfolio.com - 2014. június 19., csütörtök 12:51

Két számlát vezetek az Interactive Brokersnél: egyiken a hosszú távra tervezett osztalék portfóliómat építem, a másikon pedig elsősorban opciókkal kereskedek. Szeretem különválasztani ezt a két területet, mivel időhorizontjuk és kockázati szintjük is jelentősen eltérő. A napokban viszont az opciós számlám kivonatát böngészgetve feltűnt egy extra tétel: osztalékot kaptam, ráadásul nem is keveset. (A másik számlán ez elég gyakori esemény, a trading account esetében viszont igencsak utána kellett néznem, mi történhetett.)

Röviden a lényeg: egyik opciós kiírásomnak köszönhetően néhány hét erejéig pár száz darab Walgreen (WAG) részvény boldog tulajdonosa voltam. A jelek szerint ezen rövid időszak alatt jött el az ex-dividend date, vagyis az a dátum, ami alapján osztalékot fizet a cég az adott napi részvényeseinek. Igencsak rövid idő alatt sikerült így a kiemelkedő opciós prémiumok (mivel opció kiíró voltam a részvény megvásárlásakor és eladásakor is) mellé egy negyedévnyi osztalékot is bezsákolni. Ez indította el az alábbi gondolkodást…


Időzíteni tudni kell, de szeretem a kihívásokat (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. május 31., szombat 13:19

Az álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha tőzsdei csúcsdöntések idején vadásznak nagyszerű vételekre a befektetők. Ilyen szempontból nem is találhattam volna jobb alkalmat a hírlevél elindításához. Saját részvényportfólióm elemeit végigfutva pár perc volt rájönni, hogy többségüket a mai árfolyamokon már nem venném meg, ezért a most induló osztalékfókuszú befektetőknek igencsak másfelé érdemes nézelődniük.