OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Mit üzen Dubai régiségpiaca? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 1., vasárnap 12:30

Két meghatározó dolog történt januárban amellett, hogy szokás szerint áresések idején építgettem az osztalékos pozícióimat: utaztam egyet és kb. ezzel egy időben hektikusság tekintetében újabb fokozatba kapcsolt a devizapiac (hogy finoman fogalmazzak dollárerősödés és frankpánik ügyben). Mindkét történés felszínre hozott néhány – szerintem értékes – gondolatot bennem, amiket szokásomhoz híven megosztok a bevezetőben, mielőtt rátérek arra, miket vettem és milyen lehetőségeket látok a piacon.


Ellenség a tükörben? Aki bátor, bőven tanulhatott (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. január 3., szombat 12:36

A vártnál jóval mozgalmasabbra sikerült a decemberem, köszönhetően a hó közepe tájára eső tőzsdei beszakadásnak, amit szokás szerint vásárlásokra használtam fel. Elsősorban mégsem az új pozíciók miatt vagyok hálás az adódó lehetőségért, sokkal inkább azért, amiket megtanultam azokban a napokban, főként magamról. Bevezetőként megosztok néhány olyan gondolatot, ami reményeim szerint minden befektetőnek hasznára lehet, ha nem ijed meg tőle, hogy tükörbe nézzen és önmagára vonatkoztatva őszintén mérlegelje őket.


Behozhatatlan előny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. december 6., szombat 12:42

Az októberi nagybevásárlásomhoz képest jóval kevesebb izgalmat hozott az elmúlt hónap. Nem meglepő ez, tekintve, hogy a piac október közepi beszakadása óta (sajnos) megint csak egy irány létezik, a brutális emelkedésben pedig nem szeretném megerőszakolni a befektetési stratégiámat, ezért néhány speciális esettől eltekintve kivárásra játszottam. (Hasznosan töltöttem az időt, sokat tanultam pl. a BDC szegmensről.)


Csúnya történet örökérvényű tanulságokkal: így trükközik egy gigacég 2014-ben

osztalekportfolio.com - 2014. november 6., csütörtök 11:09

Tonnaszámra olvastam már olyan value investing könyveket, amik kifejezetten a számviteli csalásokra fókuszálnak, brutális történeteket szednek ízekre, a valóságra viszont úgy tűnik, nem lehet teljesen előre felkészülni.

A napokban az osztalék portfóliómban szereplő egyik gigacégről derült ki, hogy nem valós számviteli adatokat közölt. Hazudnék (magamnak), ha azt mondanám, tökéletesen nyugodt voltam ezzel a vállalattal kapcsolatban – ahogy ennek a havi hírlevelekben is többször hangot adtam – ugyanakkor a közelmúlt fejleményei nagyon váratlanul értek.

Összefoglalom, mik voltak a vészjelzők az Americal Realty Capital Properties (ARCP) kapcsán már jóval a botrány kirobbanása előtt, illetve leírom, mit tanultam meg (remélem egy életre) ebből az esetből.


Karácsony? Megvolt, köszönöm. (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. november 2., vasárnap 12:51

Brutális hullámvasutat hozott az amerikai tőzsdén az előző hírlevél megjelenése óta eltelt néhány hét, a tökéletes hisztériával járó kiárusításban pedig boldogan válogattam a jobbnál jobb lehetőségek között. Korábbi esetekből tanulva ma már megfontoltan építkezem, a legdurvább bukó napokon sem vásárolok eszetlenül, csak apránként növelem a pozícióimat. (Elvégre sose lehet tudni, mit hoz a jövő, szabad casht pedig szeretek hagyni, hogy az esetleges későbbi „akciókra” is rárepülhessek.)


"Good things come to those who wait" (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. október 12., vasárnap 12:55

A dublini Guinness gyárban láttam a napokban ezt a reklámfilmet, és a záró kép szlogenjéről már ott is az jutott eszembe, mennyire igaz ez a befektetések területén is. Ezért is választottam a bevezető címéül, szándékosan nem lefordítva.


Pánik? Szerencse? A lehetőség mindenkinek adott

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 17., szerda 11:57

Időnként kitör a kamatpara az amerikai tőzsdén: az előbb-utóbb esedékes kamatemelés miatt elborul a hangulat és adnak mindent, aminek a kötvényhozamok emelkedése nem tesz jót. Az én célpontjaim többsége (osztalékrészvények és REIT-ek) kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik, ezért szeretem különösen vásárlásra használni a pánik adta lehetőségeket.

A napokban brutálisat estek a „triple net” REIT-ek, melyeket a befektetők többsége gyakorlatilag kötvény helyettesítőként (bond proxy) értékel. A watchlistemen szereplő nevek némelyike 4-6%-os bukó napot is összehozott, így végre többen közel sodródtak a tervezett vételi árszintjeimhez.
(A kamatok és REIT teljesítmények összefüggése iránt érdeklődők fussák át ezt: What History Tells Us About R EI Ts a nd Rising Rates)

CSG: amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel


Kivételes helyzetben (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 8., hétfő 13:01

A megszokottnál jóval rövidebbre fogom a mostani hírlevelet, hallgatva a visszajelzésekre és a klasszikus tanácsra: „When you write, try to leave out all the parts readers skip.” (Elmore Leonard).


Pofonegyszerű rendszer a stabilitásért és egy "ötpipás" vállalat

osztalekportfolio.com - 2014. augusztus 6., szerda 11:15

Szerintem a mostani piaci árak mellett is lehet értékes részvényekkel bővíteni a tudatosan épített osztalék portfóliót. Ehhez nem kell más, mint hogy tudjuk, mit keresünk és miért. A kritériumok megléte után már „csak” a kutatás és a vásárlás van hátra. Írok egy példát is.

Legyen stabil az osztalék! Ez elsődleges elvárás ebben a műfajban, az viszont már szubjektív, kinek mit is jelent pontosan a stabilitás. Én szeretem, ha egy cég legalább 10 éve folyamatosan emelgeti az osztalékát, és összességében ennél jóval régebben fizet, csökkenteni pedig nem szokott. Könnyű erre szűrni, pl. itt: http://dripinvesting.org/tools/U.S.DividendChampions.xls

Emelkedjen infláció felett az osztalék! Arról most ne beszéljünk, mennyire hiszem el, hogy a dollár infláció annyi, amit kommunikálnak. Ez is egy szubjektív kritérium, én 8-10% környéki éves átlagos emeléseket szeretek látni és csak nagyon indokolt esetben egyezek ki számottevően alacsonyabb mértékkel. Ez szintén látszik a fent linkelt táblázatból, a DGR oszlopokban.


Hidegháború és kamatpánik (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. augusztus 5., kedd 13:08

Felkavarta kicsit az elmúlt hónapok állóvizét az orosz konfliktus, aminek befektetési szempontból kifejezetten örülök. Legutóbb a krími akció idején tudtam igazi „contrarian” vételeket megjátszani, és mivel szeretnék még pánikhangulatban, kiárusításkor vásárolni, csak remélni tudom, hogy lesz erre lehetőség a közeljövőben. (Ilyen szempontból figyelem az RSX-et, ERUS-t és a CTCM-et, többek között. Viszont ezek egyike sem tisztán osztalék fókuszú befektetés, sőt!)