OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Megérkezett a prémium hírlevél, ezt érdemes tudni róla

osztalekportfolio.com - 2017. szeptember 18., hétfő 12:34

Nagyságrendileg kilenc hónapja említettem a magyar OsztalékPortfóliós hírlevélben, hogy a fejlődés, továbblépés irányát egy nemzetközi szintű prémium hírlevél szolgáltatásban látom. Fogalmam sem volt akkor, hogy ennek elindítása annyi időt vesz igénybe, mint egy gyerek születése. Utólag kifejezetten örülök a folyamat során jelentkező rengeteg érdekes akadálynak, mert mostanra sokkal jobb minőségű, kiforrottabb terméket tudok elétek tárni, mint tehettem volna, mondjuk 3-4 hónapja. És a fejlődés természetesen nem áll meg.


Ezért nem leszünk a 30-as nyugdíjasok országa

osztalekportfolio.com - 2017. szeptember 14., csütörtök 13:12

Régóta fontolgatom, hogy megosztom a gondolataimat a mostanság igencsak felkapott „korai nyugdíjazással” (early retirement) kapcsolatban. Végül addig halogattam ezt, míg egyik barátom, Takács Szabolcs kiállt a nyilvánosság elé, és 30-as nyugdíjas néven megtöltötte a hazai médiát az üzenetével.


A guru, a „megmondóember” és a pénztárcád

osztalekportfolio.com - 2017. augusztus 10., csütörtök 10:24

A népmesei cím ellenére igen fontos dologról szeretnék írni az átalakulóban lévő magyar hírlevél bevezetőjében. A témát szokás szerint a hozzám beérkező emailek ihlették, nevezetesen azok a vélemények, melyek szerint „ha az OsztalékPortfólió oldal már nem teszi közzé hónapról hónapra a legjobb részvények listáját, akkor előbb-utóbb megteszi helyette más”. Szeretném, ha elolvasnátok a következő sorokat, mielőtt bekövetkezik ez az „előbb-utóbb”.


Mennyit vegyek? Gondolatok a pozíció méretezésről

osztalekportfolio.com - 2017. július 5., szerda 19:14

Míg a részvény kiválasztáshoz minden valamire való befektetési rendszer egzakt szabályokat fogalmaz meg, addig a pozícióméretezéssel kapcsolatban véleményem szerint már jóval nehezebb teljesen „mechanikusan” eljárni. Az Osztalékból szabadon online tréningben beszélek erről a kérdésről is, ezt az írást leginkább gondolatébresztőnek és saját gondolataim rendszerezésének szánom.


Irányváltás

osztalekportfolio.com - 2017. június 3., szombat 23:03

Az előző havi szakmai témájú bevezető után úgy érzem, most valami egészen másról kell írnom. Mégpedig azért, hogy ez a hírlevél valamilyen formában a jövőben is folytatódhasson. Annyi erősen elgondolkodtató hatás ért az elmúlt hetekben, hogy nem lennék őszinte, ha magamban tartanám az ezekkel kapcsolatos gondolataimat. Amennyiben Téged általában csak egy részvénylista érdekel az egész hírlevélből, nyugodtan lapozz oda, viszont hogy a későbbiekben ne érjen meglepetés, ezúttal talán érdemes átfutnod a nyitó gondolatokat is.


Akit a tények csak összezavarnak – Válasz a "szakértőnek"

osztalekportfolio.com - 2017. május 17., szerda 10:48

Nem terveztem válaszolni erre az írásra, amiben közvetlenül megszólítottak, viszont alaposabban elolvasva annyira jól szórakoztam rajta, hogy titeket sem akarlak megfosztani néhány kellemes perctől. Előrebocsátom, hogy ez a szerző megítélésem szerint még kevésbé tűnik alkalmasnak a szakmai válasz befogadására, mint annak idején a Kiszámolós srác volt, így a színvonalat az eredeti bejegyzéséhez vagyok kénytelen igazítani. (És ha őszinte vagyok, ezt kifejezetten élvezem is.)


Ingatlan vagy osztalékbefektetés?

osztalekportfolio.com - 2017. május 6., szombat 22:47

"Jól hangzik, amit csinálsz, de ha kiadok egy ingatlant, sokkal többet hoz, mint az osztalékrészvényeid." Nincs annyi ujjam, amennyin össze tudnám számolni, hányszor kaptam ehhez hasonló megjegyzéseket, amiket az esetek többségében egyszerűen ráhagytam az emberekre. Nem azért tettem ezt, mert igazat adok nekik, hanem mert a válasz jóval összetettebb annál, minthogy néhány mondatban össze tudtam volna foglalni, hosszabb elmélkedés megosztására pedig bevallom, eddig nem tudtam rávenni magam.


Ha Warren Buffett mondja, elhiszed végre, hogy látnod kell ezeket a videókat?!

osztalekportfolio.com - 2017. április 25., kedd 10:00

A hosszúra nyúlt utazás miatt elég komoly csúszással vettem a kezembe a Berkshire Hathaway legfrissebb éves jelentését, amit máskor rendszerint már a megjelenés napján elolvasok. Warren Buffett részvényeseknek írt leveleiből rengeteget tanultam, mostanában azonban az a benyomásom, hogy több mint 50 évnyi tudásmegosztást követően sok újat már nem tud mondani. Röviden, leginkább vázlatosan összefoglalom a 2016-os éves jelentésben általam aláhúzott, érdekesnek talált részeket.


Fél évszázadnyi befektetői tapasztalatért érdemes volt elutazni

osztalekportfolio.com - 2017. április 8., szombat 18:14

Rengeteget lehet tanulni egy hosszabb utazásból, ha némi nyitottságot is visz magával az ember. Ezt előre tudtam, így a mintegy kéthónapos amerikai kiruccanással kapcsolatban nem is a tanulságos volta lep meg, sokkal inkább a szemléletformáló erejének nagysága. Hagyományos útinaplót végül nem írtam, az OsztalékPortfóliós közösség szempontjából igazán értékes részleteket viszont nem tartom meg magamnak.


Vegasi tükör

osztalekportfolio.com - 2017. március 4., szombat 8:20

Továbbra is úton vagyok, konkrétan Las Vegasban írom a hírlevél első sorait. Több neves befektető élménybeszámolóját olvastam már a szerencsejáték fővárosába tett kiruccanásaikról, és a mondanivalójukkal ezelőtt is abszolút tudtam azonosulni. Aki a hétköznapokban valószínűségekben gondolkodik, keresi a részvénypiacon a félreárazásokat, melyekből jó eséllyel profitálhat, annak kifejezetten kényelmetlen leülni egy kaszinóasztalhoz és a „szórakozás” kedvéért beleerőltetni magát negatív várható értékű szituációk sorába. Igencsak alábecsültem, mennyire más ezt a saját bőrömön érezni, mint beszámolókban olvasni!