OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Osztalékból szabadon: amit az oktatásról tudni érdemes

osztalekportfolio.com - 2015. április 25., szombat 7:42

Mi a cél?

Azt a tudást adom át, aminek segítségével stabil világcégekben tulajdonrészt vásárolva, profitjukból osztalék formájában részesülve tervezhető, évről évre növekvő passzív bevételre lehet szert tenni minimális időráfordítással és közgazdasági végzettség nélkül.
Az ismertetett módszerrel elérhető, hogy a befektetéseid által generált bevétel a megélhetési költségeid egyre nagyobb hányadát fedezze, így egy átgondolt és bizonyítottan működő vagyonépítési stratégia megvalósításán keresztül közeledhetsz az anyagi függetlenség felé, miközben mindvégig saját kezedben tartod az irányítást, nem mások kezébe adod családod pénzügyi jövőjének kulcsát.
Véleményem szerint akár komolyabb felhalmozott vagyonnal rendelkezik valaki, akár az építkezés éveiben van, az osztalék befektetés ideális eszköz (vagy legalább kiegészítő láb) lehet kitűzött pénzügyi céljai eléréséhez.

Mekkora a hozam?

Az osztalék fókuszú befektetés igazi előnye hosszú távon mutatkozik meg, ez a megközelítés véletlenül sem nyújtja a gyors meggazdagodás ígéretét. Nem árulok zsákbamacskát, a jelenlegi piaci környezetben a következőket lehet racionális kockázatvállalás mellett elérni:

  • Az induló (első évi) osztalékhozam dollár alapon 3-5% köré tehető.
  • Mivel a befektetési célpontjainkat alkotó cégek általában évente emelik osztalékaikat, ezért reálisan 10 év alatt elérhető, hogy az eredetileg befektetett összegre vetítve már 10%-ot tegyen ki dollár alapon az éves osztalékbevételünk.
  • Ha egy cég 10 év múlva a mai szinthez képest dupla osztalékot képes fizetni tulajdonosainak, mivel egyre több pénzt termel, akkor jogosan feltételezzük, hogy a részvényeinek árfolyama is emelkedik ezen időszak alatt. Számtalan példát mutatok az oktatáson és a mögöttes matek is értelmet nyer majd, itt viszont a részletekben való elmélyedés helyett annyit emelek ki, hogy a racionálisan várható árfolyam emelkedés és osztalékbevételek együttes eredményeként nagyságrendileg éves 9-10%-os dollárhozam érhető el az osztalék fókuszú megközelítéssel.

A számszerű tényekhez annyit tennék hozzá, hogy szerintem másképp indokolt értékelni egy stresszmentesen megkeresett éves 10%-ot, mint például a komolyabb pszichológiai terhet jelentő aktív részvény (vagy forex) kereskedéssel járó esetlegesen ennél magasabb hozamot. Emellett az osztalékok nyaralás, egy hosszabb betegség és bármilyen passzív időszak alatt is jönnek, stabil hátteret biztosítva, míg a magasabb százalékokkal kecsegtető megoldások többségéről hasonló nem mondható el. Almát az almával érdemes összehasonlítani.

Kinek szól (elsősorban) az oktatás?

Akkor érdemes eljönnöd, ha

  • Tényleg hosszú távú vagyonépítésben gondolkodsz. 10 éves időtávnál rövidebb idő alatt egyszerűen nem érezhető a sorozatos osztalékemelések óriási előnye.
  • Tudsz angolul. Elsősorban amerikai cégek részvényeiről lesz szó, ezek pedig angol nyelven kommunikálnak befektetőikkel. (Részletesen elmondom majd, miért az amerikai tőzsdén jegyzett – többségében nemzetközi – cégekre összpontosítok. Addig is a prezentáció kivonatában néhány dia kifejezetten erre vonatkozik.)
  • Előnyt jelent neked, hogy nem kell kiadni a kontrollt a kezedből. Véleményem szerint, ha másra bízod a pénzed, az nem befektetés. Sajnos ezt egyre többen a saját bőrükön tapasztalják…
  • Elfogadod a tanulási utat és felvállalod az önálló döntéshozással járó felelősséget, nem mások tippjeit kergeted. Az oktatás végére képes leszel megalapozott döntéseket hozni és egy bizonyítottan eredményes befektetési stratégiát működtetni. Nem lesz szükséged mások tanácsaira és nem is fogok se saját, se külső előfizetéses szolgáltatásokat ajánlani neked.
  • Rendelkezel legalább 5.000 dollárnyi induló tőkével. Ebből még messze nem érhető el az anyagi függetlenség, az általam használt Interactive Brokers viszont megköveteli ezt a számlanyitáshoz. (Ha más brókercéget választasz, a minimum összeg változhat.)

Hogyan épül fel az anyag?

A következő modulokból áll:

  1. Miért érdemes osztalékrészvényekkel foglalkozni? Az osztalék fókuszú befektetés átlagon felüli eredményeket hoz. Konkrét részvényes példák mellett számtalan kutatásból mutatok meggyőző adatokat, emészthető formában, ugyanakkor letéve a szilárd alapokat, amik a stratégia későbbi magabiztos, önálló megvalósításához szükségesek.
  2. A cég – közgáz helyett. Ebben a szakaszban egy fiktív vállalati esettanulmányon keresztül értelmet nyernek a számviteli kimutatások (legalábbis azok a részek, amikre szükségünk lesz). A céges „kirakat”, a kommunikált profit szám önmagában nem jelent semmit, amire minden résztvevő rájön néhány gyakorlati példa segítségével.
  3. A célpont. Meghatározzuk azokat a szűrési kritériumokat, amik alapján egy vállalat alkalmas lehet arra, hogy kiszámítható, tervezhető osztalékbevételt termeljen nekünk. A szűrési feltételeket a gyakorlatban is végigpróbáljuk, és végeredményként a több ezer elérhető tőzsdei cég közül egy jóval kezelhetőbb méretű, kiemelt minőségű mezőnyhöz jutunk.
  4. Az ideális pillanat. Attól, hogy meghatároztuk a potenciális célpontot, még nem találtunk jó befektetési lehetőséget. Ehhez ugyanis az kell, hogy jót vegyünk és jókor, azaz véletlenül se fizessünk túl sokat a kiszemelt cég részvényeiért. Egy nagyon egyszerű, ám annál célravezetőbb megközelítést mutatok be, amit a gyakorlatba is átültetünk. Emellett a mélyebben érdeklődők kedvéért érintőlegesen előkerül a komolyabb elemzést igénylő „value investing” eszköztár egy-két eleme. Összehasonlítjuk a Buffett-féle megközelítést az osztalékalapú befektetéssel és meglepődünk a hasonlóságokon. Vagy mire eddig eljutunk, már nem :)
  5. Hogy lesz ebből portfólió? Megosztom a tapasztalataimat, gondolataimat, amik segíthetnek abban, hogy mindenki a maga számára megfelelő összetételű portfóliót tudja összerakni. Emellett megnézzük, hogy a megvásárolt részvények esetén mikre érdemes figyelni (monitoring) a befektetés évei alatt.
  6. Az apróbetűs-rész. Mivel nekem nem volt szerencsém ilyen előadáson részt venni, elkövettem jó néhány hibát, amiből lehet és érdemes is tanulni. Beszélünk a kockázatokról, a továbbfejlődési lehetőségekről és megosztom a saját befektetési szabályrendszeremet, mert eddigre már minden eleme értelmet nyer a résztvevők számára. Rengeteg könyvet és egyéb forrást ajánlok.
  7. Bónusz esettanulmányok. Két korábbi részvényvásárlásom előtti döntési szituációt mutatok meg, mivel ezeken keresztül még inkább "megtelik élettel" a korábban elmondott anyag (ami ugyancsak tele volt gyakorlati példákkal).

Ki találta ezt ki, milyen forrásokra épül?

Míg az USA-ban rendkívül népszerű az osztalékra összpontosító befektetési megközelítés, addig magyar nyelvű irodalommal és oktatással nem találkoztam a témában. Évek alatt több száz angol nyelvű befektetési szakkönyvet olvastam el, melyek közül 30-40 foglalkozott kifejezetten osztalékrészvényekkel. A szakirodalom feldolgozása mellett a terület elismert nemzetközi szakértőivel is hosszasan leveleztem, és mire minden felmerülő kérdésemre választ kaptam, saját piaci tapasztalataim is megerősítettek ezen befektetési stratégia eredményességével és tömeges alkalmazhatóságával kapcsolatban. Az oktatás során minden hasznos forrást korrektül hivatkozok, ezzel is segítve a résztvevők továbbfejlődését.
A bemutatott rendszerrel ilyen formában máshol nem találkozhatsz, ez a saját szellemi termékem, ami rengeteg anyag szintetizálásával jött létre. A módszer több paraméter mentén személyre szabható, amihez minden segítséget megadok az oktatáson.

Ki az előadó?

Sólyomi Dávid vagyok, 33 éves közgazdász. Még az egyetem alatt dolgoztam a Portfolio.hu részvényes csapatában, később vállalkozást építettem, miközben az évek során rengeteg befektetési hibán át jutottam el az osztalék fókuszú megközelítésig és a saját megoldásom kidolgozásáig. Ma kizárólag befektetésekkel foglalkozom, az osztalékrészvények mellett a „klasszikus értékalapú” megközelítést előnyben részesítve. Meggyőződésem, hogy az utóbbi terület több időt, energiát és mélyebb hozzáértést kíván annál, hogy tömegesen alkalmazható lenne, ezért döntöttem úgy, hogy a kiemelkedően eredményes, ugyanakkor „fájdalommentesen” kivitelezhető osztalék befektetést mutatom be mindenkinek, aki saját kezébe akarja venni pénzügyi jövője irányítását.

Ha maradtak kérdéseid, érdemes ránézned a gyakori kérdések oldalra, illetve, ha ott sem találsz választ, írj nekem az osztalekportfolio@gmail.com címre.

Végezetül egy mini ízelítő az oktatási anyagból (néhány dia PDF-ben): http://tinyurl.com/ph58sah

  • Címkék:

comments powered by Disqus