OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ezért állhatsz a saját gazdagodásod útjában (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. november 6., vasárnap 13:35

Egyre több kérdést kapok Tőletek, amit persze annak is köszönhetek, hogy rendszeresen véleményt és visszajelzést kérek azoktól, akik valamelyik tréningemre jelentkeztek. Rengeteget tanulok ezekből a levelezésekből. Mostanában leginkább arról, hogy a tengernyi szakkönyvből megismert hibás gondolkodási sémák miként teszik lehetetlenné a boldogulást a befektetések terén (is). Egyrészt érdekes megfigyelni, mennyire gyakoriak ezek a kognitív hibák, másrészt elkeserítő, hogy esélyem sincs segíteni azoknak, akik nem veszik a fáradságot, hogy felismerjék ezeket és dolgozzanak magukon. Nem ismerek olyan hosszú távon eredményes befektetőt vagy kereskedőt, aki ne fektetett volna rengeteg energiát önmaga megismerésébe és fejlesztésébe. Enélkül Neked sem fog menni.

Nézzünk egy rendkívül egyszerű példát, amin keresztül meg tudom világítani a probléma egy részét! Tegyük fel, hogy van egy falu, melyben köztudottan a lakosság 70%-a ügyvéd, 30%-a pedig orvos. Eléd áll valaki, és meg kell tippelned, hogy mi a foglalkozása. A játék dupla vagy semmi alapon működik: ha jól tippelsz, duplázod a feltett pénzed, míg ha hibázol, bukod az adott körben feltett tétet. Egy ilyen játékban hihetetlen egyszerű nyerni! (Egészen addig, amíg az emberi oldalad be nem kapcsol, de ezzel várjunk még néhány mondat erejéig.) Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a nyerő stratégia minden fordulóban ügyvédre tippelni, és így hosszú távon az esetek 70%-ában sikerül duplázni a feltett pénzt. A várható érték egyértelműen pozitív! Sok gondolkodást nem kellett belevinni, és épp ezért működhet a dolog.

De mi történik akkor, ha egy kedves hölgy a füledbe súgja az adott tippkör előtt, hogy a következő úriember a társaság megbecsült tagja, barátságos és jóindulatú, segítőkész ember? A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy ebben az esetben hajlamos leszel inkább az orvosra tippelni. (Hogy miért, azt nem fejtem ki, mert van ügyvéd a családban, így elég lesz ezzel a pár sorral elszámolnom itthon.) A lényeg a következő: ért egy érzelmeidre ható impulzus, ami által az alapvalószínűséget – amit az automatizált tréning résztvevői már „base rate”-ként ismerhetnek – szépen félredobtad és megpróbáltál okosabb lenni. Ez óriási hiba! Az alapvalószínűségek és ezáltal a nyerő stratégia semmit nem változott, Te viszont már nem tudod hibátlanul végrehajtani, mert a füledbe suttogtak valamit.

„An ounce of emotion is equal to a ton of facts.” (John Junor)

Az irracionális viselkedés oka elég egyszerű: hiába tudod, hogy a nyerő stratégiával az esetek 70%-ában igazad lenne, mégis mindent megteszel, hogy az adott, soron következő esetben ne hibázz. Mindenáron el akarod kerülni a hibát, így követed el a lehető legnagyobb baklövést: letérsz a nyerő útról. Kíváncsi vagy erre tudományosabb nyelven is?

„Human performance suffers because we are, deep down, deterministic thinkers with an aversion to probabilistic strategies that accept the inevitability of error.” (Philip Tetlock)

Ebben a gondolatban minden benne van: az átlagember bizony nem képes hosszú távon az alapvalószínűségek szerinti nyerő stratégiát gyakorolni. És mit mutatnak meg ezek az alapvalószínűségek? Például a részvények mindent verő reálhozamát, melyet kihasználva az automatizált tréningből megtanulhatod, hogyan tudsz hosszú távon kiemelkedő eredményt elérni anélkül, hogy egyedi részvényeket kellene kiválogatnod. (Milyen reakciókat kaptam erre a képzésre? Például olyanokat, hogy ez túl egyszerű. Őszintén örülök ennek az észrevételnek, emellett javaslom a 2015 novemberi hírlevél bevezetőjének kísérletét elolvasásra. Rengeteget lehet belőle tanulni.)

Mi lehet még ilyen komoly alapvalószínűség? Az, hogy a minőségi osztalékfizető részvények túlteljesítenek, ezért az osztalékfókuszú befektetési megközelítés igenis működik! Ez persze nem jelenti azt, hogy holnaptól soha nem fogsz hibázni. Egész biztosan veszel majd olyan részvényeket, amik nem hozzák a várt teljesítményt, és ekkor a többséghez hasonlóan talán Te is feladod majd a stratégia fegyelmezett végrehajtását. (Pedig senki nem ígért hibamentes megoldást, merthogy olyan nem létezik.)

„While I have no idea what the names of the winning and losing stocks of the future will be, I have a very good idea of what factors will define them.” (James P. O’Shaughnessy)

Bármelyik tréningemet megnézed, megismersz belőle egy hosszú távon alkalmazandó és bizonyítottan működő befektetési megoldást. A különbség csak az, hogy akarsz és mersz majd egyedi részvényeket válogatni vagy sem. Ha nyitott vagy erre, akkor az osztalékbefektetési képzés szól neked, ha viszont nincs kedved, időd vagy magabiztosságod részvényeket elemezgetni, akkor az automatizált vagyonépítés videóiban találod meg a megoldásodat.

A legfontosabb, hogy belásd: kiszámíthatóan jó teljesítményt csak akkor tudsz elérni, ha egy megfelelően strukturált döntéshozatali folyamat mentén képes vagy a konzisztens végrehajtásra, nagyon hosszú távon. (Ezek az adottságok a legtöbb hazai Buffett-imitátornál tapasztalataim szerint erősen hiánycikknek számítanak.)

Zárásként egy személyes szál: kezdem egyre jobban megérteni, mire gondolhatott Warren Buffett, amikor a részvényeseinek írt levelek egyikében kissé keserűen megjegyezte, hogy az embereket nem lehet megtanítani befektetni, felesleges ezen erőlködnie, mivel valaki vagy már első hallásra megérti a mondanivalót, vagy milliószori ismétlés és átfogalmazás után is csak értetlenkedni fog. Úgy gondolom, hogy az Osztalékból szabadon című könyvvel és a két online tréninggel az első csoport számára már megadtam azt a tanulási lehetőséget, ami nekem még nem állt rendelkezésemre fiatalabb koromban. A jövőben szívem szerint az edukációs törekvések helyett a vagyonkezelés területén teremtenék értéket itthon vagy külföldön. Meglátjuk, mire lesz lehetőségem, a hírlevél mindenesetre marad egészen addig, amíg van mondanivalóm és kedvem írni. Pillanatnyilag mindkettővel jól állok.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus