OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ha Warren Buffett mondja, elhiszed végre, hogy látnod kell ezeket a videókat?!

osztalekportfolio.com - 2017. április 25., kedd 10:00

A hosszúra nyúlt utazás miatt elég komoly csúszással vettem a kezembe a Berkshire Hathaway legfrissebb éves jelentését, amit máskor rendszerint már a megjelenés napján elolvasok. Warren Buffett részvényeseknek írt leveleiből rengeteget tanultam, mostanában azonban az a benyomásom, hogy több mint 50 évnyi tudásmegosztást követően sok újat már nem tud mondani. Röviden, leginkább vázlatosan összefoglalom a 2016-os éves jelentésben általam aláhúzott, érdekesnek talált részeket.

Mikor érdemes Berkshire részvényt venni?

A cégvezetés a könyv szerinti érték 120%-ának megfelelő áron kezdhet el saját részvényt visszavásárolni, erre van felhatalmazása. Buffett szépen végigvezeti a számviteli érveket amellett, hogy miért haladja meg a cége valós értéke jelentősen (!) a könyv szerinti értéket. A 20%-os prémium tehát nagyon bő biztonsági ráhagyást tartalmaz. Korábban elmélkedett róla, hogy magánbefektetőként a 120%-os szint felett is simán vásárolna, de azért nagyon merészen nem rugaszkodna el ettől. Kell ennél jobb indikáció?

Érdekes tények

2015-ben és 2016-ban is a Berkshire fogatta vissza a legnagyobb dollárösszeget a megtermelt nyereségéből az amerikai vállalatok közül. (Retained earnings volumen alapon vezetők, osztalékot nem fizetnek.)

Az USA gazdasági jövőjét továbbra is optimistán látja Buffett, amiben semmi változás nincs.

A két vagyonkezelő, Todd Combs és Ted Weschler egyenként több mint 10 milliárd dollár felett diszponál. Döntéseikről Buffett csak utólag értesül. Jó lenne ezt figyelembe venni a „Buffett ezt és azt vett” című cikkek írásakor.

Az USA 150.000 dollár alatti értékű új ingatlanjainak 70%-a a „manufactured home” kategóriába esik, és ezek majdnem felét a Berkshire vállalata, a Clayton gyártja. Ezeknél az átlagos havi hiteltörlesztés 587$, ami már a biztosítást és adókat is magában foglalja.

A Berkshire minden részvénybefektetése eladó, egyáltalán nem tettek és tesznek olyan ígéretet, hogy bármit is örökre megtartanak. Ez a hozzáállás sokkal inkább a tőzsdén kívüli befektetéseikre, a kontrollált cégeikre érvényes.

2016-ban a legjobb könyv Buffett szerint a Nike alapító Phil Knight Shoe Dog című írása volt. (Magyarul is megjelent.) Olyannyira egyetértek vele, hogy már az amerikai megjelenést követően elolvastam és azonnal ajánlottam is az OsztalékPortfóliós Facebook oldalon.

Sokadjára ismételt tanítások

A piaci szintű félelem a felkészült befektető barátja, míg az egyéni szinteden feltűnő félelem az ellenséged. Semmi új nincs az üzenetben, de legalább újra tudja csomagolni évről évre.

A sajátrészvény visszavásárlásoknak csak akkor van értelme, ha alulértékelt árszinten hajthatók végre, ellenkező esetben értékrombolók. Kár, hogy a legtöbb menedzsment nem mérlegeli az értékeltséget az ilyen döntéseknél. (Össze sem tudom számolni, hányszor írta már ezt le.)

Szintén erősen ismétlő jelleggel kerül elő az átszervezési költségek és a vezetői részvényopciók torzító hatása.

Buffett szerint ezt látnod kell!

A videós tréningemben is megemlített Long Bets fogadásról és annak tanulságairól nagyon hosszan értekezik Buffett. Becslései szerint a fogadás első 9 éve alatt az alapok alapjába fektető ügyfelek teljes nyereségének mintegy 60%-át (!) lenyúlták az alapkezelők. (Értelemszerűen legálisan, díjak formájában.)

Sokkal jobb pártfogót aligha kell keresnem az Automatizált vagyonépítés videótréninghez, mint Warren Buffett, de hát ezúttal tényleg oldalakon keresztül érvel amellett, hogy ezt az ismeretanyagot mindenkinek el kell sajátítania, akit érdekel a saját pénzügyi jövője.

Itt találod: http://osztalekportfolio.com/kurzus/automatizalt_vagyonepites
(A visszajelzések alapján sok száz embernek tudott már segíteni ez az anyag.)

Élőben nézhetnénk a legnagyobb befektetőt, de jobb nekünk a szappanopera

Május 6-án élőben lehet majd követni a Berkshire éves közgyűlését ezen a linken. Tavaly 1,1 millióan nézték élőben (amit egy Barátok közt tuti simán elver), és összesen 11,5 millióan néztek bele felvételről. Szerintem ezek döbbenetesen alacsony számok globális szinten.


comments powered by Disqus