OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Cenzúra nélkül

osztalekportfolio.com - 2018. január 13., szombat 15:33

A legutóbbi hírlevél után már nem az lepett meg, hogy kapok Tőletek kérdéseket, sokkal inkább az, hogy első látásra a mostaniak is legalább annyira jók, mint az egy hónappal ezelőttiek. A hírlevél véglegesítésekor, az utolsó simítások elvégzésekor az alábbi válaszaimat visszaolvasva kifejezetten örültem, hogy nem az OsztalékPortfólió honlap és az ehhez kapcsolódó vállalkozás adja a megélhetésem alapját, mert így felvállalhattam egy olyan fokú szókimondó őszinteséget, ami profitorientált vállalkozói szemlélet mellett talán nem lett volna tanácsos.

A következő, februári hírlevéllel megtöröm a sort, és átmenetileg eltérek a kérdés-válasz formátumtól, mert van néhány olyan üzenet, amit mindenképp szeretnék átadni. A kérdéseket ismét Ti rangsoroltátok, az utolsót pedig annyiszor és olyan változatos formákban kaptam meg emailben (is), hogy helyet követelt magának.

Mit csináljak, ha viszonylag kevés pénzzel tudok indulni?

Ez az a kérdés, amit több száz alkalommal megkaptam már, mégsem tudok rá olyan színvonalú választ adni, amivel igazán elégedett lennék. Azért fussunk neki!
A kis portfólióval az a legnagyobb probléma, hogy a számlához kapcsolódó fix költségek a megtermelt osztalékok aránytalanul nagy százalékát felemésztik, ezáltal olyan alacsonyra húzzák le a befektetett tőkén várhatóan elért hozamot, hogy első látásra meg sem éri belekezdeni az osztalékbefektetésbe.
Őszintén megmondom, hogy ha már kezdetben is csak ezt a matekot nézed, akkor talán tényleg nem éri meg kis összeggel elindulnod. Ha viszont belátod azt, hogy az osztalékbefektetés egy életre szól, akkor valószínűleg el tudod fogadni, hogy valahogyan el kell kezdeni, és az első szakaszban nem annyira a hozamokra érdemes fókuszálni, hanem a tapasztalatszerzésre hajtani. Hiába írok én le és tanítok meg Neked bármit, szükséged van saját tapasztalatra! A legjobb, ha ezt még kis pénzzel szerzed meg, és folyamatos megtakarításokkal növeled a számlaméreted.
Amíg a hazai jutalékszintek állítólag vételenként 7$ körül mozognak, addig 700$ alatti összeget nem fektetnék be egy tranzakció keretein belül, mert szerintem még az 1%-os jutalékteher is a rablás kategóriába tartozik. Ha viszont 700$-onként tudsz egy-egy pozíciót nyitni a portfóliódba, akkor aligha lesz 10 vagy több elemű osztalékportfóliód, mert ha már ehhez elegendő pénzed van, akkor szerintem érdemesebb egy nemzetközi diszkontbrókernél számlát nyitni, ahol 1$-os jutalékokról és jóval komolyabb számlavédelemről beszélhetünk.
A kevés induló tőke és drága bróker kombinációja tehát szerintem alkalmatlan arra, hogy diverzifikált osztalékportfóliót tudj összerakni, és igazából a szabad szemmel látható pénztermelésre sem megfelelő. Átmeneti tanulási időszaknak fogd fel ezt a fázist, amin rendszeres megtakarítások segítségével igyekezz minél hamarabb átlendülni. Ha ez számodra elfogadhatatlan, és valami egyből működő, gyorsabb megoldást keresel, akkor az nem az osztalékbefektetés lesz. Ez az út sem való mindenkinek, a kezdetektől fogva őszintén kimondom ezt.
Nem lenne teljes a válasz, ha kihagynám, hogy sosem voltam igazán ebben a helyzetben, amire rákérdeztek, mivel volt induló tőkém. Éppen ezért az évek során találkoztam ugyan rengeteg olyan ajánlattal, hogy egyes újonnan induló amerikai brókercégek ingyenes részvényvásárlásokkal csalogatják az ügyfeleket és emellett ugyanazt a számlavédelmet kínálják, mint a nagyok, mégsem repültem rá ezekre a lehetőségekre, mert számomra nem voltak érdekesek. Mivel nincs saját tapasztalatom ezekkel a brókercégekkel, ezért még említés szintjén sem ajánlom őket. Ha érdekelnek ezek a lehetőségek, akkor „a Google a barátod”. Amennyiben a nyelvtudás hiánya akadályoz a keresésben vagy az ajánlatok részleteinek értelmezésében, akkor szerintem maradj meg a hazai brókercégeknél, és véletlenül se tartsd a pénzed egy olyan brókernél, akivel nem tudsz majd gördülékenyen kommunikálni a jövőben!

Brókercégek között is diverzifikálsz, vagy csak az Interactive Brokersnél (IB) van számlád?

Eleinte szerettem volna, és azt tapasztaltam, hogy az igazán ismert amerikai brókercégek szóba se állnak velem Social Security Number nélkül. Végül arra jutottam, hogy az IB-nél nevesebb és komolyabb szereplőt aligha találok, aki szerződik is velem, ráadásul az évek során egyre több interakción keresztül bizonyították számomra, hogy mindent nagyon korrektül tudok velük intézni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy érzésem szerint a számlaméretem növekedésével párhuzamosan a válaszaik minősége és gyorsasága is fokozatosan javult.
Mi a legrosszabb, ami történhet velem az IB ügyfeleként? Két számlám van náluk, ezért ha borulnak, összesen 1 millió dollárig kártalanít az amerikai „befektető védelmi alap”, az aktuális számlaértékem függvényében. Ennél nem találtam jobbat, és mostanában nem is keresek. Időnként szoktak hívni hazai brókercégek telefonos értékesítői, de amikor megmondom, hogy IB-ügyfél vagyok, általában belátják, hogy nem tudnak jobbat ajánlani.
Persze, ha tudtok egy nagyon hasonló feltételekkel működő, hasonló méretű és múltú brókercéget, aki még szerződik is egy magyar magánszemély ügyféllel, akkor nem zárkóznék el egy új számlanyitástól. (A meglévők mellé.) Ennek hiányában egyszer talán a FALCON Method szolgáltatásom mögött álló amerikai cég nevére nyitok majd egy számlát mondjuk egy Schwab kaliberű brókernél. Egyelőre viszont ott tart az a projekt, hogy minden befolyó pénzt visszaforgatok.
A lényeg, hogy olyan megoldást válassz, amivel nyugodtan alszol! Nem vagyunk egyformák. Ha Neked ehhez 4 számla kell, és mindnek magyar szolgáltatónál kell lennie, akkor úgy csináld…

A magyar részvényeket hogy látod osztalék szempontból? Van olyan itthoni cég, amely jó lehet a kritériumaid alapján?

Egyáltalán nem foglalkozom magyar részvényekkel. Nincs tudomásom olyanról, ami évtizedeken keresztül emelte volna az osztalékát, vagy legalább sosem csökkentette volna. Aki ismeri a kritériumaimat, ezzel pontosan tisztában van.

Mikor érzed azt, hogy egy részvény már annyira túlértékelt, hogy érdemes lenne eladni belőle?

Nálam ez nem érzésre megy. Érdemes letöltened két kattintással a FALCON hírlevél egy minta számát, amit publikusan elérhetővé tettem, és nézz meg benne egy „Valuation” táblát az egyik Top 10-es cégre! Értékeltségi szorzókat találsz ott (4 félét), ezek jelenlegi szintjét vetem össze a 3, 5, 10, 15 és 20 éves átlagos értékeikkel. Emellett arra is ránézek, hogy a jelenlegi osztalékhozam hol áll historikus összevetésben. Nincsenek fix küszöbök, de amikor minden paraméter a túlértékeltség irányába mutat, és tudnám is hova tenni az esetlegesen felszabadított tőkét, akkor eladok. Ma egyébként 2-3 pozícióm ténfereg azon a határon, ahol már érdemes lehet eladásban gondolkodni, viszont ezen a piacon nagyon nehéz újra kihelyezni a tőkét. (Az eladás kérdéséről egyébként beszélgettem a FAST Graphs nevű elemzőszoftver alapítójával, amikor Floridában jártam. Megosztottam a gondolatait egy korábbi hírlevélben, érdemes lehet beleolvasnod.)

Van olyan "társszerző" a Seeking Alphán, akit konzervatív osztalékbefektető szemszögből érdemesnek tartasz arra, hogy gondolkodjunk az írásain?

A Seeking Alpha cikk elfogadási és javadalmazási rendszere szerintem elvi hibás, ennek megfelelően szinte minden szerző a mennyiségi termelésre megy rá náluk, mert ez éri meg. A jóváhagyó szerkesztők többsége pedig sajnos nem ért megfelelő mélységben a témához. Mindezek eredményeként a cikkek 99%-a akkora hulladék, hogy az áramot sem érik meg, amit elfogyasztottak a megírásukhoz. (Bocs, ha túl őszinte lett. Egy több mint 60 elemű portfóliónál napi több 100-as mennyiségben törölgetem az alerteket, szóval pontosan tudom, miről beszélek.)
Ingyen nem kapsz minőséget, a Seeking Alphán és máshol sem. Ha évekig kitartóan olvasol, akkor idővel már rendkívül hatékonyan ki tudod szűrni a zajt és meglátni azokat az infókat, amik valóban értékesek, érdekesek lehetnek. Figyeld meg, hogy már szinte minden SA szerzőnek saját prémium szolgáltatása van azon a platformon! Miért osztanának meg minőségi írásokat az ingyenes részen? Pláne, amikor sokan közülük akkor is képtelenek minőséget adni, ha mások fizetnek érte. Konzisztensen kiemelkedő minőséget produkáló SA szerzőt nem tudok említeni. (Régen a könyvem végén még ajánlottam párat, de mostanra változott a véleményem.) Találd meg azt, akinek a stílusa és elemzési keretrendszere közel áll hozzád! A gond ott kezdődik majd, amikor már az agyonsztárolt elemzőkben is meglátod a rendkívül komoly szakmai hibákat és kritikus etikai problémákat, ezért teljesen hiteltelenné válnak számodra. Amikor ezen a szinten találod magad, érdemes saját szolgáltatást indítanod. Legalábbis én ezt csináltam ahelyett, hogy másokat megnevezve kritizálnék és javítgatnék.

Korábbi hibáid és a levont tanulságok?

Két komolyabb esetről írtam blog bejegyzést, érdemes átfutni őket, ha még nem láttad.

VEREIT (korábban ARCP)

Kinder Morgan (KMI)

Nem létezik olyan befektető, aki nem hibázik. A lényeg, hogy a már sokszor említett folyamat-eredmény mátrixban gondolkodj, és tényleg csak azt tekintsd hibának, amikor a jól átgondolt folyamatodat nem megfelelően hajtottad végre! (Az ebben a nehéz, hogy ettől az árfolyam még bármerre mozdulhatott, szóval egy gigantikus nyerő pozi is lehet a legkomolyabb hibád eredménye. Kevesen látják ezt be.)

Hosszú távon tervezed a FALCON hírlevelet? Ha sokan követnek, biztos csalódnának, és cserbenhagyottnak éreznék magukat, ha abbahagynád.

Korábban is többen kérdeztétek ezt emailben, csak azért nem tettem be a válaszomat az előző hírlevélbe, mert eleinte túl „marketingesnek” éreztem a témát. Pedig nem az, mert a megfelelő ember számára talán más megvilágításba tud helyezni egy olyan kérdést, ami által nem csak a befektetések kapcsán változhat meg a véleménye bizonyos dolgokról.
A FALCON szolgáltatást azért indítottam, mert azt tapasztaltam, hogy a piacon lévő hírlevelek többsége rossz minőségű, szakmai és számszaki hibákkal teli. Biztos voltam benne, hogy tudnék jobbat csinálni a „versenytársaim” 99%-ánál, ez a minőségi szint viszont már annyi idő, energia és pénzbefektetést igényel, hogy mindenképp el kell kérnem az árát. (Elég személyes lesz, amit most megosztok: mindig is problémám volt azzal, hogy az általam kötelező elvárásként kitűzött magas minőségi szinthez passzoló árat kérjek. Erősen alulértékelem magam. Ezzel viszont nem elsősorban magammal szúrok ki, hanem Nektek teszek rosszat, ahogy mindjárt kifejtem…)
Adott tehát egy projekt, amivel az előzetes várakozásaimnál jóval többet dolgozom. Ez erősen elvesz az osztalékbefektetői szabadságérzetemből, ami addig rendben van, amíg úgy érzem, ki tudok benne teljesedni, értéket tudok adni, sokaknak segíthetek, és megkapom a megfelelő ellentételezést is. One-man-showként, a teljes időmet lekötve, kevés előfizetővel ez a dolog nem lehet hosszú életű, mert nem érné meg. (Neked nyilván megérné évi 97 dollárért az adott minőséget kapni, nekem nem érné meg feladni a szabadságomból túl sokat.) Érdemes elgondolkodnod azon, hogy amikor ingyen vagy irreálisan olcsón akarsz valamit, akkor könnyen lehet, hogy éppen ellehetetlenítesz a hozzáállásoddal egy olyan kezdeményezést, aminek a felfutása sokaknak segíthetne.
A FALCON tehát akkor lesz tartós, ha találok 1000 embert, aki mellém áll, megérti, amit csinálok, éppen ezért tudok és szeretnék is nekik segíteni. Jelenleg ennek a számnak nagyságrendileg a negyedénél tartunk, ami egyetlen dollár marketing költés nélkül bőven jobb, mint amire számítottam a kezdeti szakaszban. Tényleg nagyon szeretném, ha ehhez a bázishoz jelentősen hozzá tudna tenni az Amazonos könyv sikere, és a közeljövőben induló marketing aktivitás is. Nem magam miatt kértem, hogy oszd meg a könyv megjelenését és az akciós árát másokkal. Szerinted a 0.99 dolláros ár rám eső kimutathatatlan töredékét akartam megkeresni? Azért kérem a segítséged, mert akkor tudok tartósan, jó érzéssel, csúcsminőségű szolgáltatást adni, ha vannak rá vevők, a könyv pedig egy csatorna a megszólításukhoz. (Változtam sokat az évek alatt. Már nem zavar, hogy nem tetszem mindenkinek, és nem is célzom meg ezt. Ezer olyan embert kell találnom, akik „vevők rám”, akik számára magamat adhatom, mert ez az érték nekik. Más kérdés, hogy ehhez az ezer emberhez hány ezer „másfélén” és a velük való kellemetlen interakciókon keresztül vezet az út…)
Sosem hallottál engem a levegőbe beszélni és összevissza ígérgetni, ezért most is őszintén elmondom, mi fog történni a közeljövőben. Az időmet és a FALCON projekt által eddig megtermelt pénzt nem kímélve igyekszem a hírlevél előfizetőinek számát látványosan növelni, és ezzel párhuzamosan több lépcsőben árat is emelni, mivel a jelenlegi szint nem tükrözi azt, amit kapsz cserében. (Aki már előfizetett, számára az ár nem változik, mert ezt ígértem.) A várt növekedéssel párhuzamosan szeretnék kialakítani egy olyan struktúrát, amiben tényleg csak azok a tevékenységek maradnak meg nálam, amik az én elsődleges kompetenciáim: elemzés, tartalom előállítás és szakmai (nem adminisztratív jellegű) ügyfélszolgálat. Ezen felül még a saját feladataimra is szeretnék magam mellé embereket bevonni, mert a FALCON projektnek akkor is működnie kell, ha én valamiért átmenetileg képtelen lennék dolgozni rajta.
Amint sikerül kialakítani egy olyan állapotot, amiben a beletett munkám és a cserébe kapott ellenérték egyensúlyba kerül, és még nem is adom fel a teljes szabadságomat, akkor fogom kijelenteni, hogy hosszú távon biztos a FALCON jövője. A világon egyetlen vállalkozás sem indult innen, természetes, hogy a FALCON sem tart még itt. Úgy érzem, minden tőlem telhetőt megteszek a fenti cél eléréséért, amennyiben a piac mégis számomra kedvezőtlenül dönt a projekt életképességéről, akkor az egyértelmű visszajelzés eredményeként megtartom magamnak a FALCON rendszert és várhatóan befejezem az osztalékbefektetési témájú egyéb publikálást is. (Ha nincs igény a minőségre, miért folytatnám?) Hiszem, hogy az utóbbi, szerintem alacsony valószínűségű forgatókönyv bekövetkezése esetén is elég magyar és angol nyelvű anyagot tettem már le az asztalra az évek során ahhoz, hogy az új érdeklődők el tudjanak indulni, de azért örülnék, ha a FALCON-nal egy következő szinte léphetnék, és egy nemzetközi szinten is elismert szolgáltatást tudnék létrehozni. Egy izgalmas kalandnak élem meg ezt, és ha rövid távon gondolkodnék, akkor egyértelműen nem érné meg a rengeteg befektetett időt.
Jelenleg ez a legőszintébb válaszom. Hosszú távra tervezek, és ha nem másokra vársz, hanem mellém állsz, azzal segítesz benne, hogy meg is valósulhassanak a FALCON-os tervek. Még azok is, amikről jelenleg nem tudhatsz, pedig ha tudnál, már holnaptól akarnád, hogy elérhetők legyenek. Rajtam nem fog múlni, ezt ígérem, a Te részedet pedig Te látod.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyagból többek között azt is megtudod, miként értesülhetsz a véleményem szerint aktuálisan legjobb befektetési célpontot jelentő osztalékrészvényekről.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus