OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ennyit hozott a FALCON Portfólió 7 hónap alatt

osztalekportfolio.com - 2018. január 26., péntek 12:56

Nem szokásom naponta, hetente, vagy akár havi rendszerességgel nézegetni az osztalékportfólióm teljesítményének alakulását, és különösen nem szoktam ezt mindenféle indexekkel összehasonlítani. Mivel azonban az általam használt egyik elemzési platform (Old School Value) nemrégiben bevezette a profi portfólió követés funkcióját, megkísértett az erő sötét oldala, és rászántam két percet, hogy bepötyögjem a prémium hírleveles FALCON Portfólió adatait. Erősen meglepett, amit láttam!

Ez a kép fogadott:


A FALCON Portfólió „Equal Weighted Portfolio” néven szerepel a grafikonon. A prémium hírlevél 2017. június 30-as indulása óta így néznek ki az évesített hozamszámok:

FALCON: 24,42%
Dow Jones: 23,69%
Nasdaq: 22,31%
S&P 500: 17,23%
Russell 2000: 12,85%

A szakmai igényesség kedvéért, ezek ún. „time weighted return” adatok, ami a vagyonkezelési szegmensben a leginkább elfogadott kategória a menedzser teljesítményének reális megítélésére. Én viszont nem vagyok vagyonkezelő, szóval ugorjunk a lényegre!

Marketinges cukormáz helyett: ezt lásd a számokban!

Hét hónapnyi adatot látsz a grafikonon. Tudod, mit jelent ez egy hosszú távú befektetési megközelítés megítélésére vonatkozóan? Abszolút semmit! Nyilván nem volt rossz látni, hogy most éppen így áll a FALCON Portfólió, az igazi magabiztosságot viszont hosszú távra a részvény kiválasztási modellünk mögött álló paraméterek historikusan bizonyított teljesítménye adja (amiről itt olvashatsz). Minél hosszabb időtávot nézünk, annál jobbak lesznek a FALCON Portfólió esélyei a piaci átlaggal szemben. Az, hogy most épp „vezetünk”, a szerencsének köszönhető ennyire rövid időtávon. Más persze gond nélkül eladná Neked a hírlevelét vagy a vagyonkezelési szolgáltatását, ha valaha ilyen grafikont tudna eléd tenni, de én pont azért írom le ezeket, hogy gondolkozz!

Normálisak ezek a hozamok? Abszolút nem! Ne viccelj! Sem a FALCON, sem egyik tőzsdeindex nem fog hosszú távon éves 20% körüli hozamot termelni Neked. Egyébként számomra főleg azért volt megdöbbentő a FALCON helyezése, mert a Nasdaq mögötti technológiai cégek és a Dow mögötti egy-két ipari cég brutálisan elszállt mostanság értékeltség szempontjából, és nem gondoltam volna, hogy ezzel az irracionális száguldással lépést tudott tartani a FALCON. Az a tapasztalat, hogy az értékalapú stratégiák (amilyen a prémium hírlevél mögötti is), általában alulteljesítik az indexeket szárnyaló piacon, majd lejtmenetben felülteljesítenek, így jön össze összességében a piacverő teljesítményük. Szóval a jelenlegi állapot meglepő…

Mindig első lesz ebben az összehasonlításban a FALCON Portfólió? Dehogy! Még akkor sem, ha zéró hibát követnék el a részvénykiválasztásoknál (pedig tuti fogok!). Én egyszerűen arra játszom, hogy hosszú távon sikerül egy számomra nyugodt alvást lehetővé tevő, konzervatív portfólióval halványan piacverő teljesítményt összehozni, mindenképpen kiszámíthatóan emelkedő osztalékok mellett. (Utóbbi számomra fontosabb, mint a piacverés.)

Hosszú távon is ekkora előnye lesz a FALCON-nak? Mármint a jelenlegi 7,2 százalékpont az S&P-hez képest? Ennek a negyedével is mennybe lehetne menni, szóval az őszinte válaszom, hogy ez szinte kizárt.

Ha a számok által keltett első lelkesedést korrektül sikerült agyonvágnom, viszont a szakmai háttérrel megtámogatott őszinteséget értékeled, akkor itt találsz hasznos infókat a hírlevél ingyenes kipróbálásáról. Még egy korábbi mintaszámot is letölthetsz, mindenféle adat megadása nélkül. Folytatás: http://osztalekportfolio.com/premium_hirlevel


comments powered by Disqus