OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Mi lesz 2020-ban? Tervek, kérdések, válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. december 9., hétfő 17:56

Az ünnepek közeledtével átgondoltam, miről szólt az idei év, és mit tervezek 2020-ban megvalósítani. Emellett a novemberi hírlevél után érkezett néhány olyan kérdés, amikre szeretnék itt választ adni, de mielőtt belevágunk a lényegi részbe, elsőbbséget élvez a „Magenta Óriás”…

Technikai probléma (még a tartalom előtt)

Néhány T-Home ügyfél az otthoni internetkapcsolatával nem tudja elérni az osztalekportfolio.com oldalt. Mobilnet kapcsolattal mindenkinél működik. A tárhely szolgáltató (GoDaddy) és a T egymásra mutogatnak, ti pedig nekem írtok időnként kioktató hangvételű leveleket, hogy mi lenne a „kötelességem” ilyen helyzetben. Hetek óta húzódik a probléma megoldása, és egyelőre addig sikerült eljutni, hogy a GoDaddy információi szerint az érintett T ügyfelek még azelőtt időtúllépéses hibaüzenetet kapnak, hogy a kérés egyáltalán eljutna a GoDaddy szerveréig. Ha hibát észlelsz, kérlek, hogy jelentsd be a T felé, küldj nekik IP-címet (lsd.: whatismyip.com), illetve még az alábbit kérik:

A vizsgálathoz további segítség szükséges a felhasználók részéről. A felhasználóknak az osztalekportfolio.com domain névre ping és traceroute parancsot kellene indítaniuk a számítógépükön található parancssor segítségével.
A parancssorba az alábbit kellene beírni:
tracert osztalekportfolio.com - meg kellene várni, hogy lefut
ping osztalekportfolio.com - meg kellene várni, hogy lefut
A kapott értékeket le kellene fényképezni és továbbítani kellene részünkre. A honlaphoz tartozó kapcsolódási problémát a kapott eredmények fogják megmutatni.

A lényeg, hogy én egyedül nem fogok tudni megoldást nyújtani erre a problémára, a T-Home finoman szólva se érzi magáénak a feladatot, mivel nem is vagyok az ügyfelük, a tőletek érkező érdekes stílusú emailek pedig többször elgondolkodtattak mostanában, hogy hamarabb távolítom el a netről az OsztalékPortfólió oldalt, mint hogy erről levelezzek napi szinten. Ha érintett vagy, addig kínozd az internetszolgáltatódat, amíg talál megoldást! Mobilnet kapcsolattal pedig változatlanul eléred a tartalmakat. (Végső megoldásként felmerült, hogy tárhely szolgáltatót váltok, azonban szeretném, ha előbb a T ügyfélszolgálata sablonválaszok küldözgetése helyett érdemben megvizsgálná a helyzetet.)

Erről szólt 2019

A 2019-es év első 11 hónapjában átlagosan a megélhetési költségeim 1,8-szorosát tette ki a nettó osztalékbevételem. Életemben először számoltam ezt ki, pusztán kíváncsiságból. A számokból elsőre két dolog látszik: egyrészt van egy komoly biztonsági ráhagyás (margin of safety), azaz véletlenül sincs kicentizve az „osztalékból szabadon” életvitel, másrészt nyilván nem milliós nagyságrendű a havi megélhetési költségem (de a minimalista életviteltől is nagyon távol állok). Nem újdonság, a rend kedvéért mégis ismételten leírom: a szó szoros értelmében nem osztalékból élek, ugyanis a kapott osztalékokat jelenleg visszaforgatom, újra befektetem. Az „osztalékból szabadon” állapot számomra azt a lehetőséget jelenti, hogy bármikor dönthetek úgy, hogy felhagyok minden aktív pénztermelő tevékenységgel, és az osztalékaimból élek. Ha holnaptól nem lenne FALCON hírlevél szolgáltatás és semmi más bevételem nem keletkezne, ez az 1,8-as szorzó akkor is elég komoly stabilitást adna.

Az ünnepek közeledtével átgondoltam, miket tartok a 2019-es év legnagyobb eredményeinek. Az első és magasan a legfontosabb, hogy a FALCON szolgáltatás révén 12.232 dollárral tudtuk támogatni a charity:water alapítvány munkásságát. Tudtuk, mert ez a pénz a tőletek kapott előfizetési díjakból származik. Emellett hosszú halogatás után elindult végre a jótékonysági „sörözős beszélgetés” sorozat is, mely a SUHANJ! Alapítványnak jelentett kb. 330.000 forint adományt. Biztató kezdet, jövőre szeretnék szintet lépni ezen a téren.

2019-ben megjelent az „Egy ironman vallomásai” könyv, amit azért tartok fontosnak, mert már régóta szerettem volna a pénzügyi dimenzió mellett egy szélesebb nézőpontú, életvezetési tapasztalatokat és kérdéseket átadó írást megosztani. Túl személyes lett, ezért sokáig húztam a kiadását, az első visszajelzések alapján azonban kár lett volna megtartani magamnak a kéziratot. (Novemberben volt alkalmam 520 fő előtt beszélni a könyvről, és a reakció elég egyértelmű volt. Ha lesz rá lehetőségem, megosztom majd az előadás felvételét.)

Végül, de nem utolsósorban felvettünk 29 webinar alkalmat január és november között, melyekből 2020 elején publikusan elérhető tréninganyag lesz. A „Mindent a részvénybefektetésről” munkacím magamat ismerve nem nagyon fog változni, mivel nem akarom semmiféle marketing cukormázzal leönteni a képzést. Felveszek majd egy rövid videót, amiben elmondom, szerintem kiknek lehet ez értékes. Számomra egyébként nem az új termék létrehozása miatt volt igazán pozitív a webinar-kaland, hanem azért, mert látom, hogy milyen bázisról hova jutott el az öt résztvevő, és ezáltal reális esélyét érzem, hogy 2020-ban a FALCON projekt már egy csapat támogatásával tud továbbfejlődni, szintet lépni, és nem kell mindent teljesen egyedül csinálnom.

A fentiek mellett nagyon örülök, hogy egyre több magyar osztja meg nyíltan az osztalékbefektetéses tapasztalatait, eredményeit blogok, honlapok, Seeking Alpha cikkek és mindenféle formában. 2015-ben még azért kilincseltem kiadóknál, hogy vállalják be az Osztalékból szabadon könyvet, mert szerettem volna elérni, hogy széles körben ismertté váljon itthon ez a befektetési irányzat. Jó látni, hogy ez megvalósult.

A 2020-as célok

Mivel ezen sorok írásának pillanatában is épp töltődik fel egy tréning videó, nyilvánvalóan nem szeretném sokáig húzni a webinar formátumú anyag elérhetővé tételét. Nincsenek a projekttel kapcsolatban üzleti elvárásaim, az viszont rendkívül jó érzés lesz, hogy végre mindent elérhetővé tettem, amit a részvénybefektetésről tudok. Akit nagyon mélyen érdekel a téma, nem mondhatja, hogy megtartottam magamnak a rengeteg év alatt összeszedett és rendszerezett tudást. Mivel minden cél elérésével valójában egy érzést akarsz megszerezni, nekem ez a leírt érzés jelenti a projekt végét.

Szeretnék 2020-ban egy nagyobb rendezvényt szervezni, ahol nem kizárólag részvényes témákról lesz szó. 100%-osan jótékonysági eseményben gondolkodom, azaz a belépőjegy árát közvetlenül a kiválasztott alapítványnak lehet majd megfizetni, én pedig tőlük kapom meg a résztvevők listáját. Jó lenne, ha szabad szemmel látható összeggel tudnánk segíteni, miközben én vállalom a rendezvény teljes költségét, és persze egy olyan tartalom átadását, aminek köszönhetően nem lesz kérdés, hogy megéri eljönni. Ez egyelőre egy terv, amint a formálódás következő fázisába lép, küldök részleteket. (Emellett természetesen folytatni szeretném a „sörözős beszélgetős” sorozatot, sőt az is megfordult a fejemben, hogy a SUHANJ! 6 órás éjszakai jótékonysági futóversenyére szervezek csapatokat. Utóbbival a jótékonykodás mellett egy emlékezetes közös élményt is szerezhetünk. Véletlenül sem kell 6 órát egyfolytában futnod, váltjuk egymást sokan.)

2020-ban újra szeretnék internet és telefonmentes napot tartani heti rendszerességgel. Elég durva felismeréseket adott az a rövid időszak, amíg ezt csináltam 2018-ban, aztán mindenféle mondvacsinált indokkal abbahagytam. (Ezt a könyvet érdemes elolvasni a témában.)

Ha sikerül a FALCON szolgáltatást elmozdítani egy csapatmunka irányába, ahol én főként a szakmai koordinációra és a továbbfejlesztésre összpontosíthatok, akkor rendkívül szívesen megmutatnám a Seeking Alpha Marketplace részén, hogyan lehet szakmailag magas színvonalú, nem mindent az értékesítés rövid távú szempontjai miatt feláldozó szolgáltatást nyújtani. Meglepne, ha ez már 2020-ban létre tudna jönni, de megcélozni attól még lehet… (A célom itt is egy érzés: nevenincs magyarként is tudunk jobbat, mint a sok amerikai „sztár”, akik hibát hibára halmoznak, miközben lapátolják haza az előfizetési díjakat. Annak idején a FALCON-t is hasonló motivációval indítottam, akkor miért ne mutatnánk ezt meg immár csapatban, a világ egyik leglátogatottabb részvényes platformján?)

Végezetül jó lenne végre az osztalekportfolio.com oldalt vállalható kinézetűvé és átláthatóbb szerkezetűvé tenni, valamint találni egy neves nemzetközi kiadót az ironman könyvhöz, aminek a fordítása már folyamatban van. Unatkozni tuti nem fogok, és akkor az ultrafutós tervekről szó sem esett.

Kértem és kaptam kérdéseket, gondolatokat

A novemberi hírlevélben kértem témaötleteket, kérdéseket. Alább néhány ezek közül.

Ahogy látom óriási mennyiségű tanulás, képzés kell, hogy fejben rendben legyél. Akkor viszont a passzív jövedelem szó már rég nem igaz.

Az osztalékbevétel attól passzív, hogy akkor is jön, ha én semmit nem csinálok. Olyat véletlenül se kommunikáltam, hogy soha semmit nem kellett tennem érte. Tanulnom kellett, tapasztalatot szereznem, és pénzt keresnem, amit be tudok fektetni. Ezt követően már tényleg csak a portfólió cégeinek monitorozása a feladat, ami pedig nem vihet el túl sok időt, ha jól csinálod. A lényeg, hogy szerintem, aki semmi lelkesedést nem érez a téma iránt, az inkább bele se kezdjen az osztalékportfólió építésébe, mivel úgyse tudna évtizedes távon kitartani mellette. Egyébként is, miért erőszakolnál magadra valamit évtizedekig, amit egyáltalán nem szeretsz? Ha magadra ismersz, akkor a te utad más lesz, nincs ezzel semmi probléma. Nem létezik mindenki számára univerzálisan tökéletes recept, én csak arról tudok beszélni, ami számomra működik.

Mi lesz, ha összeomlik a dollár és semmit nem fog érni a kapott osztalék?

Őszintén kihagytam volna ezt a kérdést, mivel már számtalanszor megválaszoltam, mégis újra többen feltették. A részletes választ megtalálod az Automatizált vagyonépítés tréning videóiban, illetve a Buffett-levelek feldolgozása kapcsán a webinar formátumú anyagban is szóba kerül. A lényeg: amíg a részvényeid mögött álló vállalatok termékét, szolgáltatását meg akarják venni az emberek, addig fizetni fognak érte az éppen aktuális fizetőeszközben. Ha ezt majd nem dollárnak hívják, akkor nem dollárban kapod az osztalékod. Én véletlenül se egy adott fizetőeszköz túlélésére fogadok, mivel az a történelem ismeretében igazán kockázatos lenne. A termelőeszközökbe történő befektetés (amilyen a cégrészesedés is) azonban eddig minden hiperinflációs, „pénzösszeomlós” helyzetben védelmet nyújtott. A világvége vizionálás irányába pedig nem mennék el, mert szintén leírtam már az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Kellene írnod a kognitív torzításokról és a befektetés pszichológiai oldaláról.

Ezért is örülök, hogy felvettük a webinar sorozatot. Egy alkalmat teljes egészében ennek a témának szenteltünk, és mivel valóban megkerülhetetlen ez a terület, a többi kb. 30 órányi anyagban is számtalanszor előkerül. (A webinar résztvevőknek egyébként ez volt a kötelező olvasmány a témában.)

Miért nincsenek rendszeresen könyvajánlók? Legyenek!

Jogos, valóban lehetnének. A 2019-es évem viszont magánéleti okból eléggé szétesett. Most nézem az összegzést, és úgy látom, hogy összesen 36 könyvet olvastam el az év elejétől máig. Korábban éves szinten 60-70 könyvet simán elolvastam. Az idei 36-ból hat volt befektetési témájú, melyek közül magasan kiemelkedett a The Rebel Allocator című, amit Facebookon már ajánlottam is emlékeim szerint.

Rengeteget olvastam ultrafutóktól, mivel a Kinizsi 100-as, 100 kilométeres terepfutásom, terepcipő és hasonló tapasztalat nélkül, betegen (egy hátizsáknyi aszpirin porral), már engedett némi bepillantást abba, mi mindent mutathat meg az ultra műfaj az emberről magáról. Egyik ultrás könyv olvasását se bántam meg, ha egyet kellene ajánlanom, ez lenne az. (Talán Scott Jurek North című könyvében csalódtam kicsit, mert tőle sokkal többet vártam a nagysikerű „Futni, enni, élni” után.)

A jövőben is szívesen megosztom, ha olyan könyv jön szembe, aminek volt hozzáadott értéke számomra az élet bármely területén. Állandó rovat talán nehezen lehetne ebből, mivel őszintén szólva ritka az igazán erős könyv, aminek a hatására történik is valami, nem csak jól érzi magát az olvasó közben.

Önfejlesztés terén milyen szerzőknek volt és van a legnagyobb hatása rád?

Épp járok most egy sok hétvégén át tartó képzésre, ahol a tréner csaj úgy kezdte, hogy „rengeteg könyvet olvashattál már erről a témáról. Sőt, ha igazán jó eszed van, a második könyv olvasása után a harmadikat már akár te is meg tudtad volna írni! De ettől még nem fog működni a gyakorlatban, az életedben.” Ez abszolút telitalálat szerintem! (Félve jegyzem meg, hogy a magyar piacon olyan befektetési tréninget is vehetsz hetvenezer forint körül, ami valójában egy 13.99 dolláros, Amazonon elérhető könyv „fordítása”. Van bennem annyi, hogy a konkrét könyvet nem linkelem be, hogy az adott tréner ne kerüljön a kelleténél sokkal kellemetlenebb helyzetbe. Van olyan, aki egyik nap olvassa, másnap már próbálja tanítani… Csak bele ne kérdezz nála a gyakorlatba!)

Könyvből szerintem nem lehet „önfejleszteni”, ehhez megélések kellenek, fájdalmak, kudarcok, padlóról felállások és sok hasonló. Egy kényelmes kanapén, kényelmes élethelyzetben nem fogsz önfejleszteni, mert hamarabb menekülsz vissza a kényelembe, minthogy könnyek között, összeszorított foggal mennél előre, mert a belső iránytűd szerint az a jó irány, akárhogy is fáj. A könyvek és tréningek a „fogyasztók” 99%-ának semmit nem adnak, mert kényelmes helyzetből fogyasztva ezeket maximum szórakoztatóértékük van. Elmondtam ezt 520 ember előtt is, Szabó Péter rendezvényén. Biztosan örültek neki :)

Az én önfejlesztési irányom az ultrafutás lesz a jövőben, és ahogy olvasgatok, nagyon nem vagyok egyedül ezzel. Találd meg azt a tevékenységet, ami úgy tart tükröt eléd, hogy nem tudsz elfordulni, elmenekülni! Ettől fogsz fejlődni, nem egy Tony Robbins könyvtől. Amikor a sáros erdőben estem, keltem betegen a Kinizsi 45. kilométere körül, senki nem volt ott, akinek sírhattam volna. Ilyen helyzetekben kiderül, át tudsz-e lépni az önsajnálaton és megoldani minden problémát, teljesen egyedül. Bónuszként kiderült, hogy a beváltnak hitt frissítésemet sem veszi be aznap a gyomrom, végül mégis 14-edikként értem célba. Többet tanultam magamról abban a 14 órában, mint évek alatti itthoni olvasgatással.

Miért mondod, hogy nem jó ötlet vakon megvenni azokat a részvényeket, amikkel te mínuszban vagy?

Az árfolyam csökkenése (a vásárlásomhoz képest) nem egyenlő az értékeltség csökkenésével, mivel időközben a cég fundamentumai is változhattak. Emellett hozhatott a menedzsment időközben olyan tőkeallokációs döntést, ami miatt inkább nem bíznék rájuk több pénzt (pl. OXY). Ezeket nem látod a táblában lévő lebegő mínuszokból.

Véletlenül se venném vakon azokat a részvényeket, amik mínuszosak a táblázatban, és még egyszer mondom: nem olcsóbbak, csak az áruk csökkent! Nem ugyanaz. A Túró Rudi is lehet fél áron, ha közben grammra harmadát adják már csak a csomagban. Ha csak az árat nézed, a lényeget nem látod majd.

Hozzáteszem, hogy amíg csak a FALCON portfólió jelenleg mínuszos cégeiből válogatsz, és nem az én jóval szélesebb körű osztalékportfólióm minden mínuszos elemét akarod megvenni, addig szerintem olyan nagy hibát nem csinálsz. Az egyik videóban is beszéltem erről. (A korrektség kedvéért: ez véletlenül se volt személyre szabott befektetési tanács, csak egy vélemény.)

Próbálom automatizálni, leprogramozni az Osztalékból szabadon könyvben olvasott folyamatot. Elakadtam, mert nem tudom, hogy a DGR esetén melyik osztaléknövekedési ütemmel számoljak.

Többek között azért sem lehet teljesen automatizálni a folyamatot, mert itt egy jövőbeli, konzervatív osztaléknövekedési várakozást kell megfogalmaznod, számos adat alapján. Az inputok közé tartozik az osztalékemelés korábbi üteme, ennek időbeli trendje, a jelenlegi osztalékfedezettség és az ehhez kapcsolódó esetleges menedzsment kommunikáció. Ha adott egy vállalat, ami eddig éves szinten 10% feletti mértékben emelte az osztalékát, a mai kifizetési aránya 75%, a menedzsment pedig azt kommunikálja, hogy 70-75% körüli kifizetési arány fenntartását célozza, és 3-5%-os egy részvényre jutó eredmény növekedést vár, akkor nem lenne éppen konzervatív (és ésszerű sem) a 10%-os osztalékemelések folytatására számítani. Sokkal inkább számolnék 3% körüli értékkel. Gondolkodni kell egy kicsit, ezt viszont szerintem már nem olyan egyszerű automatizálni, leprogramozni.

Bejött-e az a vágyad, hogy boldogabb, teljesebb életet tudj élni azáltal, hogy nem kell a szabadidődet pénzre cserélned?

Nem. Az alkalmazotti élet ad egy struktúrát. Onnantól, hogy ez nincs, mindent magadnak kell kitalálnod, mindenről te döntesz. A pénzügyi szabadság nem jelent instant boldogságot, sokkal inkább a lehetőséget adja meg, hogy másokra mutogatás nélkül szembenézz magaddal és kialakítsd azt az életet, amiben jól érzed magad. Nekem ez nem ment, nem megy egyik napról a másikra, de mivel nem okolhatok mindenféle munkáltatót, kollégákat (akikre sokan ráfogják azt, ahogy érzik magukat), adott a lehetőség, hogy 100%-os felelősségvállalás mellett folyamatosan alakítsam az életemet. Szerintem ez esetemben élethosszig tartó izgalmas kaland lesz. Erre kaptam lehetőséget a pénzügyi szabadság által.

Bónuszkérdés: Te mit kérdeznél magadtól az olvasóid, vagy az olvasóid különböző csoportjai helyében?

Szerintem az életed pénzügyi része meg van oldva az Osztalékból szabadon könyvben leírtak gyakorlatba történő átültetésével és/vagy egy FALCON hírlevél előfizetéssel. Innentől fogva rugózhatunk még ehhez kapcsolódó részletkérdéseken, hogy a „csinálunk valamit” érzés meglegyen. Ehelyett szerintem többet ad, ha felismered, hogy a pénz nem oldja meg azt, amiért a megszerzését célul tűzted ki. Ettől még érdemes nagyon stabil anyagi hátteret felépíteni, de engem talán jobban érdekelne az élet többi területe onnantól, hogy a pénzügyeim érezhetően jó irányba haladnak.

Ezekre még érdemes ránézned!

Az elmúlt napokban megjelent magyarul Ray Dalio „Elvek” című könyve. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a 10 kedvencem közé tartozik, ugyanakkor ha eddig nem olvastam volna, biztosan pótolni akarnám ezt a hiányosságot! Bőven lehet belőle tanulni. A könyv egyébként az „Önfejlesztés befektető módra” csomagban az „Egy ironman vallomásai”-val együtt elég akciósan beszerezhető, és ha még az OSZTALEKPORTFOLIO kuponkódot is használod, akkor további 10% kedvezményt kapsz. (A kupon időbeli korlát nélkül, többször is felhasználható, más kuponkedvezménnyel nem összevonható. A kedvezmény a kosárértékre jár, amennyiben van kiszállítási díj, arra nem vonatkozik.)

A korábban létrehozott osztalékos könyvcsomag is elérhető még, és ezt is tovább tudod akciózni magadnak a kuponnal. (Nincs a kiadóval semmiféle jutalékos megállapodásom, egyszerűen csak megosztom a kedvezmény lehetőségét, és el tudod dönteni, hogy élsz-e vele. A könyv mindig jó karácsonyi ajándék.)

Emellett érdemes még átfutnod OpcioGuru Gery egyik új cikkét, amiben arra kereste a választ, hogyan tudsz pl. S&P 500 indexbe fektetni az EU-s korlátozás ellenére. Szerintem a leginkább járható út továbbra is az, amit az Automatizált vagyonépítés tréning végén, kiegészítésként megosztok, de azért nem árt megismerni a többi lehetőséget is.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyagból többek között azt is megtudod, miként értesülhetsz a véleményem szerint aktuálisan legjobb befektetési célpontot jelentő osztalékrészvényekről.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus