OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A varázspenny és a pénzfeldobó verseny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. május 8., vasárnap 12:46

A hozzám beérkező kérdések és észrevételek alapján maximálisan igazolva látom az eredeti véleményem, miszerint az osztalékbefektetés megközelítése vagy annyira telibe talál valakit, hogy már az első találkozáskor nem érti, miért nem csinálta ezt eddig, vagy pedig hosszas kérdezősködés után sem érez rá az illető, miről is szól ez. Miután a szükséges elméletet bőven átadtam a könyvben és tréningben, úgy érzem, azzal segítek a legtöbbet, ha megvilágítom, kinek az életében fog kiválóan működni az osztalékbefektetés és kinek nem érdemes foglalkozni vele.


Kijózanító számok: ennyit kereshetsz a tőzsdén!

osztalekportfolio.com - 2016. április 30., szombat 21:00

Éppen a Vanguard alapítója, John Bogle egyik könyvét olvasom (John Bogle on Investing – The First 50 Years), mivel őt azon kevesek egyikének tartom, akitől befektetési témában tényleg érdemes és lehet is tanulni. A könyv a korábbi előadásainak, beszédeinek gyűjteménye, így nem meglepő, hogy többször előkerül benne a téma: milyen hozamra számíthat, aki részvényekbe fektet?

Egy gyenge pillanatomban úgy gondoltam, végigszámolom Bogle gondolatmenetével, mi a helyzet ma, mekkora hozamot termelhet reálisan az USA részvénypiaca az elkövetkező évtized során. Véletlenül sem csaptam fel jósnak, ha azonban velem együtt végigköveted a folyamatot, biztosan tanulhatsz belőle, és még arra is ráérezhetsz, miért játszik kiemelten fontos szerepet a könyvben és tréningben átadott részvény kiválasztási folyamatom minden egyes eleme.


Zárt csoport osztalékbefektetőknek

osztalekportfolio.com - 2016. április 14., csütörtök 11:05

Ahogy az Osztalékból szabadon című könyvben és tréningben is jeleztem, fontosnak tartom, hogy létrejöjjön egy egymást segítő, támogató osztalékbefektető közösség, melynek tagjai tisztában vannak ezen irányzat gondolkodási keretrendszerével, és készek megosztani ötleteiket, konstruktív meglátásaikat.


Ha ennyire egyszerű, miért nem sikerül mindenkinek? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. április 2., szombat 22:19

Márciusban abszolút partner volt a piac abban, hogy a Buffett által is előnyben részesített passzivitást gyakoroljam, a kibontakozó hegymenetben ugyanis nem volt sok kedvem vásárolni. Különösen a februári mélypont után. A beérkező osztalékok és a bejelentett emelések „könyvelgetése” mellett így maradt időm átgondolni néhány olyan kérdést, amit többen feltettek az Osztalékból szabadon című könyv olvasói közül.


A legnagyobb hibáim oka (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. március 6., vasárnap 8:16

Teljes távú triatlon versenyre készülök, népszerűbb nevén ironmanre. Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretem a gigantikus, lehetetlennek tűnő projekteket, amilyennek régen az anyagi függetlenség megteremtése is tűnt számomra. Nem magáért a szenvedésért rajongok, hanem azért a tanulásért, amin keresztül kell menni, hogy egy elérhetetlen távolságban lévő célt akár csak megközelítsek.


Tényleg befektetsz, vagy mások tippjeire vársz? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. február 7., vasárnap 12:25

A külföldi számról érkező telefonhívásokat általában már fel sem veszem, mivel az esetek 90%-ában valami „fantasztikus” befektetési lehetőséget akarnak eladni nekem. Legutóbb például egy hongkongi irodában dolgozó szlovák hölgy mesélte el, hogy a tőzsdén évi 20-30% hozamot kezdőként is bárki tud csinálni, ők viszont 50% feletti pluszt fognak nekem termelni, ha követem az ajánlásaikat. Mivel azt mondta, tud valamennyire magyarul, javasoltam neki, hogy ha valóban érdeklődik a befektetési terület iránt, akkor olvassa el a könyvem, ha viszont tényleg stabilan megy a cégének az 50%-os hozamtermelés, akkor szerezze meg Buffett irodájának a számát, mert ilyen eredményekkel még „a nagy öreg” sem büszkélkedhet. Abba a telefonbeszélgetésbe őszintén szívesen belehallgatnék…


Megér egy „újraszámolást”? (válasz a kiszámoló.hu cikkére)

osztalekportfolio.com - 2016. február 1., hétfő 10:09

Eltelt néhány nap a kiszámoló.hu osztalékbefektetésről szóló cikkének megjelenése óta, melynek több „megállapításával” nem értek egyet, ezért szeretnék rá röviden reagálni. Egyrészt nagyon örülök, hogy végre téma lett Magyarországon is az osztalék fókuszú befektetés – gyakorlatilag ezzel a szándékkal írtam meg az Osztalékból szabadon című könyvet – ugyanakkor nem tartom jónak, ha félinformációkra alapozott, tényszerű tévedéseket is tartalmazó írások torzítják a képet ezen befektetési megközelítéssel kapcsolatban.

A cikkre válaszul hadd jegyezzem meg: soha nem mondtam olyat, hogy az osztalékbefektetés a „bölcsek köve”, senkinek nem javasoltam, hogy minden pénzét osztalékrészvényekbe tegye, mert ennek a megközelítésnek is vitathatatlanul megvannak a kockázatai, amiket én nyíltan feltárok a könyvemben és a tréningemben is.


Az osztalékbefektetés nem lóverseny! Vagy mégis? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. január 10., vasárnap 16:03

Általában mást csinálok, mint a tömeg és nincs ez másképp a befektetések területén sem. Kifejezetten kerülöm az olyan részvényeket, melyekért „sorban állnak”, sokkal inkább szeretem a pillanatnyilag nem kedvelt, nyomott árú célpontok között megtalálni a hosszú távon potenciálisan kiemelkedő teljesítményt nyújtó jelölteket. Ezzel a beállítottsággal csöppentem bele Szilveszterkor a „lóverseny-programba”, ami egyrészt megerősített abban, hogy tényleg jobb (lenne) ott nekem, ahol nincs tömeg, másrészt megajándékozott néhány olyan gondolattal, melyek talán segíthetik az induló befektetőket.


Az év sokkja: mit tanulhatunk belőle?

osztalekportfolio.com - 2015. december 11., péntek 10:13

Befektetők tömege bukott óriásit az elmúlt napokban, amikor sokunk egyik kedvenc részvénye, a Kinder Morgan (KMI) 75%-os osztalékcsökkentést jelentett be. Személyesen is komolyan érintett vagyok az ügyben, ennek ellenére a „sírjunk együtt” program helyett én általában a „mit tanultam belőle?”, „mit tehetek, hogy hasonló ne forduljon elő a jövőben?” típusú kérdésekkel bombázom magam, amíg elfogadható válaszokhoz nem jutok. A leginkább elgondolkodtató számomra, hogy a könyvemben és online tréningemben minden válasz ott van, semmi újat nem kell most kitalálnom, csak a saját szabályaimat kellett volna betartanom. Nézzük, hol hibáztam!


Cseréljünk helyet: most én kérdezek! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. december 6., vasárnap 12:30

Szép számmal szoktam kérdéseket kapni Tőletek, és mivel az elmúlt hetekben nagyon dinamikusan bővül az OsztalékPortfólió oldal követőtábora, úgy gondolom, hogy ez a jövőben is változatlanul így lesz. Az év vége viszont nálam általában az értékelésről, tervezésről, célkitűzésről szól, ezért szeretnék most felvetni néhány olyan kérdést, amikkel őszintén hiszem, hogy többet tudok adni Nektek, mintha kreálok egy újabb szemléletes osztalékbefektetéses analógiát, ami megvilágít néhány összefüggést. (Bár ezeket nagyon szeretem, hagyok belőlük jövőre is.)