OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Profit szteroidokon: 3% néhány nap alatt (+ az érem másik oldala)

osztalekportfolio.com - 2014. július 22., kedd 14:45

Szeretek úgy rámenni egy-egy stabil cég osztalékára, hogy a standard bevétel mellett némi pluszt is bezsákoljak. A júliusi hírlevélben írtam az ehhez használt stratégiámról, most viszont összefoglalom két igencsak friss manőverem eredményeit és tanulságait, hátha ad némi ötletet másoknak is.

A koncepció lényege, röviden:

  • Megveszem a részvényt a dividend ex-date előtti napon (vagy napokban), hogy jogosult legyek a következő osztalékra.
  • A vásárlással egy időben kiírok egy CALL opciót (általában a legközelebbi lejáratra és a bekerülési áramhoz legközelebbi strike-ra), amiért prémiumot kapok.
  • Csak olyan részvényekre csinálom ezt, amiket fundamentálisan jónak és véletlenül sem túlértékeltnek tartok.

Az egyszerűség kedvéért mindkét alábbi ügyletet 100 db részvénnyel végigszámolva írom le. Ez a minimum mennyiség, ha opciót írunk ki, felfelé azonban nyugodtan lehet gondolkodni 100-asával a számlaméret, kockázatvállalás és magabiztosság függvényében.


Abbott Laboratories (ABT)

Július 9-én (a 11-i dividend ex-date előtt) vettem 100 db Abbott részvényt 41.25 dolláros árfolyamon. A 4125 dollár tőkére 22 dollárnyi osztalékot kapok, amit majd augusztus 15-én fizet a cég. Emellett eladtam egy 42 dolláros lehívási árú CALL opciót 9 napra, július 18-as lejáratra 30 dollárért. Ezáltal ígéretet tettem, hogy lejáratig 42 dolláron hajlandó vagyok eladni az Abbott részvényeimet.

A következő történt: az Abbott 42 dollár felett zárt lejáratkor, pénteken, ezért 4200 dollárt kaptam a 100 db részvényért, megtartottam a 30 dolláros opciós prémiumot, a 22 dollárnyi osztalék beérkezésére pedig várok augusztusig, de ezzel kapcsolatban semmi teendőm nincs már.
A matek egyszerű: 75 dollár árfolyamnyereség (100 részvényre: 42-41.25) mellett 30 + 22 dollár, azaz összesen 127 dollár a tranzakció adózás előtti profitja, ami a lekötött 4125 dolláros tőkére vetítve 3.1%-nak felel meg. A tőke mindössze 9 napig volt lekötve, igaz hogy az osztalékra még kicsit várni kell.

Az Abbott véleményem szerint stabil cég, ráadásul azon kevés kivétel egyike a mai túlhúzott piacon, ami nem túlértékelt. Tartósan azért nem akartam az osztalék portfóliómban tudni, mert osztalékhozama bőven 3% alatti. De azért egy ilyen manőverre bőven jó volt.

Elsülhet másképp is? Cracker Barrel (CBRL)

Felelevenítve a hírlevélben írt tranzakciót: június 26-án vettem 100 db CBRL részvényt 100.2 dolláros árfolyamon, azaz összesen 10 020 dollárért. Ezzel egy időben eladtam egy 100 dolláros (tehát alacsonyabb!) lehívási árfolyamú CALL opciót július 19-es lejárattal 150 dollár prémiumért.
A dividend ex-date július 16-ra esett, a 100 részvény után 100 dollár osztalékot fogok kapni augusztus 5-én. Ha az opció lejáratakor 100 dollár felett lett volna a részvény, akkor bukok 20 dollárt (a 100.2-es bekerülési ár és a 100 dolláros lehívási árfolyam 100 részvényre vetített különbségét), zsebre teszem a 100 dollár osztalékot és a 150 dollár opciós prémiumot, azaz összesen 230 dollárt profitáltam volna a 10 020 dollár tőkén.

Végül a pénteki opciós lejáratkor 100 dollár alatt volt az árfolyam, ezért megtarthattam a részvényeket. Hogyan tovább? A részvények tulajdonosaként lehetőségem nyílt újabb ígéretet tenni: eladtam egy augusztus 15-i lejáratú 100 dolláros CALL opciót 105 dollárért, amivel a következő hónapban 1% hozamot termel a CBRL részvényekben álló tőke.

Látni kell ugyanakkor, hogy az árfolyam tegnap 97 dollár alatt zárt, és ezzel a stratégiával az áresésből fakadó kockázatom korlátlan. Ezért fontos, hogy csak olyan részvényekre játszom ezt, amiket szívesen megtartok, ha úgy alakul. Előfordulhat, hogy az eredeti bekerülési áramtól olyan messzire beesik az árfolyam, hogy már nem kapnék értékelhető prémiumot a CALL opciók kiírásáért.

Kétféleképpen lehet ezt a helyzetet kezelni: vagy nem várom meg, hanem már hamarabb kidobom a részvényeket, akár mini bukóban is (ez lenne a trading megközelítés), vagy hosszú távú fundamentális befektetőként örülök a lehetőségnek és az alacsonyabb áron inkább még vásárolnék az általam jónak tartott cég részvényeiből mintsem, hogy eladnám, amim van. Ez már konkrét helyzet és hozzáállás függvénye, nem árt azonban elgondolkodni rajta mielőtt még hasonló ügyletet vállal valaki.


comments powered by Disqus