OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

"Majd belenő" – Részvénybefektetés emelkedő kamatkörnyezetben

osztalekportfolio.com - 2022. május 10., kedd 9:46

Nincs varázsgömböm, gondolataim viszont vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehet érdemes hozzáállni a hosszú távú (!) befektetési döntésekhez a mai környezetben, és hogyan nem.


180 perc

osztalekportfolio.com - 2022. április 24., vasárnap 12:50

Four Thousand Weeks című könyv ihlette a májusi FALCON Method hírlevél bevezetőjét. Eddig háromszor olvastam el az „Időgazdálkodás halandóknak” alcímű irományt, és a legutóbbi alkalom során elköteleződtem, hogy alávetem magam a 11. fejezetében leírt „kihívásnak”.


Extra Ball: metaverzum ajándékba

osztalekportfolio.com - 2022. április 13., szerda 9:22

Húsz év kihagyás után mostanában időnként újra megpróbálkozom a biliárdozással, hogy kikapcsolódás helyett felidegesítsem magam. Az egyik ilyen alkalom végén, a teremből kifelé menet megálltunk még beszélgetni. A szemem sarkából észrevettem, hogy a flippergépen villog a zöld start gomb. A biliárdtudásom ugyan megkopott (vagy inkább teljesen eltűnt) az évek alatt, arra viszont biztosan emlékszem „fiatalkoromból”, hogy ez a jelzés annyit jelent, aki odamegy és megnyomja a gombot, az játszhat egy ajándék kört.


Hibáztam

osztalekportfolio.com - 2022. március 28., hétfő 19:02

2017. február 5-én reggel egy Azori-szigeteken lévő apartmanban ülve néztem az esőt, és ha már kimozdulni épp nem lehetett az időjárás miatt, unaloműzőként összeraktam egy egyszerű kis Excel táblázatot. A létrehozás előtt álló nemzetközi hírlevél szolgáltatás, a FALCON Method "üzleti modellje" született meg akkor.


2021

osztalekportfolio.com - 2021. december 14., kedd 9:14

Sok szempontból másképp terveztem a 2021-es évet, mint ahogy alakult. Igyekszem úgy hozzáállni az élethez, hogy az aktuálisan leosztott lapokból hozzam ki a legtöbbet, ne pedig külső tényezőkre mutogassak, és bár ez nem mindig megy könnyen, szerintem összességében sikerült az idei nehézségekből, elakadásokból profitálnom. Ha más nem, egyelőre gondolatok, ötletek szintjén.


Emlékezz az inflációra!

osztalekportfolio.com - 2021. június 10., csütörtök 8:55

Véletlenül se mondanám, hogy rendkívül odafigyelve szoktam bevásárolni, év elején viszont menthetetlenül feltűnt a sarki Aldiban, hogy kétszámjegyű százalékkal emelkedett a legtöbb olyan árucikk ára, amiket rendszeresen veszek. Az akkori legfrissebb KSH inflációs adat emlékeim szerint 3.3%-os áremelkedést mutatott (igaz, nem kifejezetten az élelmiszer kategóriára vonatkozóan), ezeken a hivatalos számokon ugyanakkor mindig csak mosolyogtam.


Levél a NAV-tól, amit szinte biztosan megkapsz (és a logikus válaszod)

osztalekportfolio.com - 2021. május 9., vasárnap 10:20

Évek óta számítok rá, hogy az adóhatóság egyszer majd szeretne közelebbről ránézni az USA-ból származó jövedelmem forrására, mivel ez elég régóta az SZJA bevallásom egyik legjelentősebb tétele. Nem ért váratlanul a 2021. március 22-én érkezett levelük, a konkrét témája viszont annál inkább! Felhívták a figyelmemet, hogy az általam 2017-ben és 2018-ban bevallott amerikai jövedelemadatok nem egyeznek a NAV részére az Egyesült Államok adóhatósága által automatikusan átadott számokkal, erre pedig közösen magyarázatot kellene találnunk, egy ún. „támogató eljárás” keretében.


Túl az osztalékon – Miért és hogyan változott a befektetési megközelítésem?

osztalekportfolio.com - 2021. február 28., vasárnap 12:14

2015-ben jelent meg az Osztalékból szabadon című könyv, és a kiadó közlése szerint azóta is folyamatosan benne van a Librinél eladott könyveik élvonalában. Senki nem számított erre, amikor aláírtuk a szerződést. Nem vagyok celeb, és sosem társult kiemelkedő marketingaktivitás a könyvhöz, valamiért mégis hónapról hónapra sokan keresik a boltokban. Míg a rövid ideig tartó bestseller státuszt meg lehet vásárolni, addig „longseller” csak olyan könyvből lehet, amit jónak ítélnek az olvasók, és továbbadják a hírét. Bő öt év telt el a megjelenés óta, és felvállalom, hogy a mai befektetési megközelítésem már csak távoli rokona a könyvben leírt egyszerű részvény kiválasztási folyamatnak. Megosztom az idáig vezető út legfontosabb állomásait és tapasztalatait, hátha segít a hozzád leginkább passzoló megoldás megtalálásában.


Biztonságban vannak a részvényeid? Tisztázzunk egy komoly félreértést!

osztalekportfolio.com - 2021. január 15., péntek 9:29

A hozzám érkező kérdések (illetve sok esetben állításként megfogalmazott vélemények) alapján szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy óriási káosz van a fejekben a részvénybefektetéshez igénybe vett brókercég szerepével, valamint az ezen közvetítő közbeiktatásával vásárolt részvényeink „biztonságával” kapcsolatban. Igyekszem néhány dolgot tisztába tenni.


2020 – Újratervezés, értékek, felismerések

osztalekportfolio.com - 2020. december 11., péntek 10:09

Rengeteg tervem volt 2020-ra, melyek töredéke valósult, valósulhatott meg. Nem foghatok és nem is fognék mindent a koronavírusra (sport terén például már jóval a márciusi lezárások előtt „kivontam magam a forgalomból” kb. egy évre). Egyszerűen arról van szó, hogy az életem nem működhetett, nem működhet úgy tovább, ahogy 2020 előtt. Ez az év a gondolkodásról, újratervezésről, az alapértékek (újra)felfedezéséről szólt. Mivel kevés olyan embert ismerek, akinek a 2020-as éve az eredeti terveinek megfelelően alakult, érzésre azt mondanám, hogy ez az év a mélyebb gondolkodásra, magunkba nézésre rendeltetett. Az idei utolsó hírlevelet ennek megfelelően arra szánom, hogy összefoglalom, mire jutottam, hátha találsz benne számodra is érdekes üzeneteket. (Ne ijedj meg, lesz azért szó befektetéshez, pénzügyekhez kapcsolódó kérdésekről is.)