OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A népszerű részvényértékelő kalkulátorok rejtett hibái [előadás videó]

osztalekportfolio.com - 2024. április 17., szerda 10:13

Ritkán fogadok el előadói felkéréseket, legutóbb azonban egyetlen „apró” feltétellel kivételt tettem:

Kikötöttem, hogy arról szeretnék beszélni, miért tartom félrevezetőnek a piacon értékesített részvénybefektetési képzések túlnyomó többségét, és miért veszélyesek a széles körben népszerűsített „részvényértékelő” kalkulátorok.


235 óra csend (útinapló másképp)

osztalekportfolio.com - 2024. március 20., szerda 2:18

Február 22-én keltem útra, egy húsvétig tervezett ázsiai utazásra. Szerettem volna emlékezetessé tenni a 42. születésnapomat: egy trópusi sziget közepén, a dzsungelben, egy telefonmentes, csendes Vipassana elvonulással. Véletlenül se csaptam fel utazó bloggernek, néhány élményt viszont szeretnék rögzíteni, mert évek múltán hasznos lehet újraolvasnom.


Így lövöd lábon magad, ha állampapírban várod a nyugdíjat

osztalekportfolio.com - 2024. február 14., szerda 12:04

A közelmúltban tapasztalt kiemelkedő nominális kamatok az állampapírok felé terelték a hazai megtakarításokat, felvetve azt az abszolút releváns kérdést, hogy mennyire ad fals biztonságérzetet, ha erre az eszközosztályra alapozzuk a nyugdíjas éveinket. Egy gyakorlati példán keresztül rávilágítunk, mennyit bukhatsz azzal, ha évtizedeken keresztül államkötvényben „dolgoztatod” a hosszú távú megtakarításaidat, a jóval produktívabb eszközökkel szemben.


Hullámvasút egy életen át

osztalekportfolio.com - 2024. február 12., hétfő 9:12

Bob Iger önéletrajzi könyvében részletesen beszámol az útról, ami a Disney céges piramisának tetejére vezetett, és az ott töltött 15 éves időszak örökérvényű tanulságaiba is bepillantást nyerhetünk.


A világ nyolcadik csodája

osztalekportfolio.com - 2024. február 9., péntek 13:03

A személyes pénzügyekre fókuszáló sorozatunk részeként egy számunkra szemfelnyitó kalkulátor segítségével bemutatjuk egy tipikus befektetési életút alakulását, és kitérünk két meghatározó inflexiós pontra is, amelyek segíthetnek a megfelelő hangsúlyok elhelyezésében.


Értékteremtés sorozatfelvásárlással

osztalekportfolio.com - 2024. február 7., szerda 9:03

Az Intelligens Befektetők Klubjának megalkotásakor az egyik legfontosabb motivációnk az volt, hogy Magyarországon is teret biztosítsunk az egyedi részvények elemzéséhez szükséges keretrendszer átadásának, kompromisszumok nélküli minőségben. Ennek elengedhetetlen része a konkrét üzleti modellek, vállalati működések megismerése.


Turisztikai körkép befektetői szemmel

osztalekportfolio.com - 2024. február 5., hétfő 9:17

Az Intelligens Befektetők Klubjának szerves részét képezi a számunkra érdekes iparágak és mögöttes megatrendek bemutatása. Eddig többek között a luxus divatiparral, félvezetőkkel, digitális fizetési megoldásokkal, valamint vasúttársaságokkal foglalkoztunk (amelyek mind megtalálhatóak az IBK archívumában), és messze vagyunk attól, hogy kifogyjunk az ötletekből…


Mennyit költhetsz "korai nyugdíjasként"?

osztalekportfolio.com - 2023. december 13., szerda 12:49

Több okból is erősen foglalkoztat mostanság ez a kérdés. Korábban nem kellett ilyesmin pörögnöm, mivel osztalékfókuszú befektetőként leginkább azt néztem, hogy a kiszámíthatóan beérkező osztalékaim bőven fedezzék a megélhetési költségeimet. Az USA-magyar adóegyezmény megszűnése sajnos (átmenetileg?) elég drágává tette az általam preferált befektetési megközelítést, így indokoltnak tűnt a témát több nézőpontból megvizsgálni. Emellett augusztus végén váratlanul meghalt édesapám, és a hagyatéka által az eddig is elégnek tartott vagyonom jelentősen tovább nőhet. Nem menekülhettem tovább a kérdés elől: mennyi az elég, ha nem elsősorban osztalékból él egy befektető?


Nem mind arany… Így zárunk ki egy befektetési célpontot

osztalekportfolio.com - 2023. október 18., szerda 9:13

A nemzetközi FALCON Method hírlevél háttérmunkája során belefutottunk az elemző csapattal egy olyan esettanulmányba, amit a magyar oldalon is megosztásra érdemesnek látok. A Moncler nevű, luxus árszintre pozícionált pufidzsekijeiről ismert cég példáján keresztül talán az eddiginél is jobb betekintést tudok adni arról, miként működik a minőségi-növekedési részvényekre fókuszáló kiválasztási folyamatunk. (Ha olvasás helyett videóznál, görgess a bejegyzés végére!)


Mélyvíz vagy kacsaúsztató? A kockázatról másképp

osztalekportfolio.com - 2023. augusztus 17., csütörtök 9:29

Az OsztalékPortfólió oldal fennállásának kilenc éve alatt többször hangsúlyoztam, hogy számomra egy befektetés kockázata nem azonos azzal a mértékkel, amennyire annak az árfolyama hullámzik. A kérdés viszont ennél jóval összetettebb, és bőven megérdemli, hogy néhány extra szemszögből is megvizsgáljuk. Én legalábbis ezt teszem mostanában, ez ihlette a bejegyzés témáját.