OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Túl a kulcsdátumon – Mi lesz az adóegyezménnyel?

osztalekportfolio.com - 2023. január 17., kedd 10:07

Kulcsdátum volt 2023. január 8. a magyar-amerikai adóegyezmény jövője szempontjából, ugyanis az amerikai fél hivatalosan eddig vonhatta volna vissza a felmondást. Sokakkal együtt reméltem, hogy ez megtörténik, ám több forrásból megerősített információim szerint Magyarország diplomáciai úton, hivatalosan nem kapott az USA-tól értesítést, hogy az egyezmény felmondását visszavonnák.


Mennyi az annyi? Ennyit kerestem az elmúlt években

osztalekportfolio.com - 2023. január 13., péntek 17:53

Mióta 2017 közepén elindult a nemzetközi FALCON Method hírlevél, évente ránézek a benne szereplő részvényportfólió teljesítményére, és az adatokat nyilvánosságra is hozom. A konkrét számok megosztásánál azonban fontosabbnak, értékesebbnek érzem a kapcsolódó gondolatokat, amikből hírlevél előfizetés nélkül is profitálhatsz.


Milyen év lesz 2023 a részvénypiacon?

osztalekportfolio.com - 2023. január 2., hétfő 15:30

A Közgázon tanult egyik leghasznosabb gondolat, hogy minden ilyen kérdést egy „Attól függ…” kezdetű mondattal érdemes megválaszolni. Mielőtt megnézzük, pontosan mitől függ, milyen teljesítményt produkálhat az amerikai részvénypiac 2023-ban, vessünk egy pillantást a mögöttünk álló év számaira és az előzetes prognózisok pontosságára!


Hol tartasz a vagyonpiramisban? Vajon mit csinálnak másképp a dollármilliomosok?

osztalekportfolio.com - 2022. november 21., hétfő 17:23

A legfrissebb adatok szerint 138.346 dollár, azaz nagyságrendileg 55 millió forint az a nettó vagyontömeg, amivel a világ legvagyonosabb 10%-ához lehet tartozni. Az „elit” 1%-ba 1.146.685 dollár (kb. 455 millió forint) a belépő. A számok a Credit Suisse Research Institute évente nyilvánosságra hozott Global Wealth Report című anyagából származnak, amit kifejezetten érdekes olvasmánynak tartok.


Vagyonvédelem elérhető áron: Kinek és mire lehet jó a bizalmi vagyonkezelés?

osztalekportfolio.com - 2022. november 8., kedd 10:45

Nyolcezer főnél is több tagot számlál ma már az OsztalékPortfóliós közösség, ennek megfelelően érkeznek kérdések rendszeresen, szép számmal. A 2022-es összkép egyértelmű: a magyarországi befektetőket elsősorban az adózás és a vagyonvédelem témaköre foglalkoztatja. Egyik területnek sem vagyok szakértője, viszont olyan értelemben nem lógok ki a közösségből, hogy számomra is igencsak relevánsak ezek a kérdések.


Máshol adóznál az amerikai befektetéseid után? Íme a lehetőségek és fontos tudnivalók

osztalekportfolio.com - 2022. szeptember 16., péntek 7:29

Korábban írtam arról, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A felmondás 2024 elejétől hatályos, és nagyon komoly hatással lehet a hozzám hasonló, elsősorban amerikai részvényekre fókuszáló befektetőkre. A júliusi írást pozitív hangvételben, azzal zártam, hogy remélhetőleg nem maradunk egyezmény nélkül. Ezzel együtt jó ötletnek tartottam „körbekérdezni”, hogy kedvezőtlen kimenetel esetén melyik EU-s ország látna szívesen az adózói között, megfelelő feltételekkel. Egyszerűen látni szerettem volna az alternatívákat.


Várható volt, meg is érkezett a pofon a Random Capital ügyfeleinek – Hogyan tovább?

osztalekportfolio.com - 2022. augusztus 18., csütörtök 13:17

Unalmas nyárra véletlenül se panaszkodhatunk: felmondott USA-magyar adóegyezmény, egyik napról a másikra kivégzett KATA, rezsipánik… majd néhány napja megérkezett az OsztalékPortfóliós közösségben eddig kedvelt Random Capital „szívet melengető” levele a kondíciók (korábbi ígéretükkel szembeni) megváltoztatásáról. Utóbbi kapcsán annyi kérdés öntött el, hogy egyszerűbbnek látom ebben a formában összefoglalni a véleményemet és megosztani a döntésemet.


Ha ez így marad, akkor szerintem vége…

osztalekportfolio.com - 2022. július 19., kedd 17:13

"Ennek akár nagyon rossz vége is lehet." Ilyesmi volt az első gondolatom, amikor értesültem róla, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondja a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.


Ezt a mozit nem kellett volna látnom…

osztalekportfolio.com - 2022. június 15., szerda 9:22

Nem nagyon vagyok otthon a mém részvények (meme stock) szegmensében. Keveset olvastam róluk, fundamentális elemzésre pedig érdemtelennek tartottam a többségüket. Egy-két érdekes hír ezzel együtt is eljutott hozzám és megmozgatta a fantáziámat. Láttam például, hogy az AMC mozilánc vezetősége az irreálisan magasra kúszó értékeltség mellett részvényeket bocsát ki, és a befolyó pénzből megpróbálja újrapozícionálni a vergődő vállalatot. Az első gondolatom az volt, hogy így kell ezt csinálni! Ha már megőrült a piac, legalább okosan használják ki…


"Majd belenő" – Részvénybefektetés emelkedő kamatkörnyezetben

osztalekportfolio.com - 2022. május 10., kedd 9:46

Nincs varázsgömböm, gondolataim viszont vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehet érdemes hozzáállni a hosszú távú (!) befektetési döntésekhez a mai környezetben, és hogyan nem.