OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Rólam

Sólyomi Dávid vagyok.

2005-ben végeztem a közgázon, vállalati pénzügyesként. Ma már a befektetéseimből élek, és nem mondanám, hogy az egyetemen tanultaknak sok szerepe volt ezen gyerekkorban kitűzött célom megvalósításában. (Egyáltalán nem szükséges közgazdasági diploma a pénzügyi szabadság eléréséhez!)

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megjelent egy könyvem, melyben bemutatkozásképpen megosztom a történetem fontosabb állomásait és érdekesebb részleteit, ezért itt nem ismétlem magam, hanem elérhetővé teszem számodra az adott fejezetet.

 

Részlet az „Osztalékból szabadon” című könyvből
Már tízéves korom körül arról álmodoztam, hogy egyszer sok pénzem lesz, és simán megélek majd a kamataiból. Konkrét összegek is voltak a fejemben, annyi idősen azonban nyilván nem számoltam az inflációval, a kamatkörnyezet változásával – tulajdonképpen semmivel. „Csak” egy életérzés lebegett előttem célként, ami olyan erősen húzott magához, hogy – utólag visszanézve – lehetetlen is lett volna nem elérni. A legtöbb tízéves forma gyereknek egészen más dolgok járhatnak a fejében, az én szüleim viszont éppen akkor váltak, és nagyon hamar két brutálisan eltérő pénzügyi valóság tárult fel előttem.
A könyvrészlet letöltése

„Nem gondoltál még arra, hogy ezt tanítanod kellene?”

OpcioGuru Gery (Nagy Gergely) tette fel egy baráti beszélgetés keretében ezt a kérdést, amikor arról meséltem neki, miként lehet stabil világcégek részvényeiből olyan befektetési portfóliót felépíteni, ami évről évre kiszámíthatóan egyre több passzív bevételt tesz a zsebembe.

Nem mondanám, hogy instant pozitív választ tudtam adni neki (és magamnak). Teljesen őszintén: nem voltam biztos benne, hogy ez a befektetési megközelítés rajtam és esetleg Gery-n kívül sokakat érdekelne Magyarországon, abban pedig erősen kételkedtem, hogy 33 évesen én vagyok a legmegfelelőbb ember ennek a tapasztalataim szerint nagyon hasznos tudásnak az átadására.

Szerencsére afelé billent a mérleg, hogy teszek egy próbát! Hónapokig tartott, mire a százas nagyságrendű befektetési szakkönyv gyűjteményemből, valamint az íróikkal folytatott levelezésekből, különféle prémium hírlevelekből és saját tapasztalataimból származó tudást szintetizáltam és egy olyan, bárki által megérthető és könnyedén alkalmazható rendszerré gyúrtam össze, melynek segítségével totálisan kezdőként is el lehet indulni a hosszú távú vagyonépítés bizonyítottan eredményes, pénzügyi szabadság felé vezető útján. A puding próbája az evés, ez következett tehát!

„Kár, hogy a családban te csinálod ezt, mert nekem is lenne hozzá kedvem!”

Mielőtt Gery elé álltam volna, hogy „kész a képzés anyaga”, egy wellness hétvége keretében leteszteltem a tréninget egy szűkebb baráti társaságban. A wellness részleget alig láttuk, mivel egyértelműen kiderült: amit összeraktam, annak érthető és emészthető átadásához két teljes nap szükséges. Még egy dolog világossá vált ugyanakkor: a pénzügyi végzettséggel nem rendelkező toborzott hallgatóságom logikusnak találta és megértette az anyagot, sőt kifejezetten azt mondták, hozzá akarnak látni az osztalékportfólió építéséhez.

Nem volt más hátra, meg kellett nézni, hogy az immár „letesztelt” tudásanyagra van-e érdeklődés. Gery segítségével további személyesen tartott képzések következtek, melyek hasznos visszajelzések mellett még komolyabb megerősítést szolgáltattak, hogy ezt a tudást magyar nyelven is minél szélesebb körben elérhetővé kell tenni.

Mivel a „széles kör” alatt nem pár száz embert értek, következő lépésként olyan megoldások felé szerettem volna elmozdulni, amikkel valóban tömegeket érhetek el és sokak életére gyakorolhatok pozitív hatást. Eddigre beláttam, hogy Magyarországon rajtam kívül aligha tett bele más ennyi munkát ezen befektetési terület megismerésébe, ezért „illene” megírnom a témában elsőként megjelenő magyar nyelvű könyvet, a rám jellemző közvetlen, teljesen közérthető stílusban. Kalandos körülmények között szerencsére kiadót is sikerült találnom a projekthez, ezért okkal bizakodhatok, hogy tényleg eljut az írás az érdeklődő közönséghez.

Eközben – a hozzám érkező észrevételekre, tanácsokra hallgatva – a tréning anyagát is átültettem online videós formátumba, így a korábbinál elérhetőbb áron, időbeli és térbeli rugalmasság mellett megszerezhető az a tudás, amit véleményem szerint már a középiskolákban tanítani kellene. A 10 órányi videó anyag tesztelését első körben a családom „nyerte el”, és számomra az tette fel az i-re a pontot, amikor elhangzott a következő visszajelzés: „Kár, hogy te csinálod ezt a családban, mert most már nekem is lenne kedvem hozzákezdeni”.

Nem mondom, hogy kifogytam volna az ötletekből, elégedett vagyok ugyanakkor azzal, hogy az OsztalékPortfólió.com oldal létrejöttének első másfél évében sikerült magyar nyelven, ezzel együtt (megítélésem szerint) nemzetközi szinten is kiemelkedő színvonalon hozzáférhetővé tennem egy olyan tudásanyagot, ami tömegeket segíthet közelebb az anyagi függetlenség, a pénzügyi szabadság megteremtéséhez. Örülök, hogy idáig fejlődött ez a „hobbiportálként” indított oldal és bízom benne, hogy Neked is tudok segíteni.