OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Pánik? Szerencse? A lehetőség mindenkinek adott

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 17., szerda 11:57

Időnként kitör a kamatpara az amerikai tőzsdén: az előbb-utóbb esedékes kamatemelés miatt elborul a hangulat és adnak mindent, aminek a kötvényhozamok emelkedése nem tesz jót. Az én célpontjaim többsége (osztalékrészvények és REIT-ek) kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik, ezért szeretem különösen vásárlásra használni a pánik adta lehetőségeket.

A napokban brutálisat estek a „triple net” REIT-ek, melyeket a befektetők többsége gyakorlatilag kötvény helyettesítőként (bond proxy) értékel. A watchlistemen szereplő nevek némelyike 4-6%-os bukó napot is összehozott, így végre többen közel sodródtak a tervezett vételi árszintjeimhez.
(A kamatok és REIT teljesítmények összefüggése iránt érdeklődők fussák át ezt: What History Tells Us About R EI Ts a nd Rising Rates)

CSG: amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel


Adott egy konzervatívan finanszírozott, földrajzilag és bérlők szintjén is diverzifikált ingatlanos cég, mely havi rendszerességgel fizet osztalékot. Az osztalék csak a rendelkezésre álló cashflow (AFFO) 78%-át teszi ki, azaz bőven megfelelő a fedezettsége. A cég igencsak konzervatívan vezetett. Ha a 0.16 dolláros egy részvényre jutó negyedéves AFFO-t évesítem, majd megszorzom az ebben a szegmensben megszokott (konzervatív) 15-tel, akkor 10 dollár közeli részvényenkénti érték jön ki. Ehhez képest 7.5 dollár közelében is meg lehetett venni mostanában a részvényt.


Ezek azok a helyzetek, amiknél aszimmetrikus hozam-kockázat felállást látok, ezért szeretek ilyenkor vásárolni. Jelen esetben nem voltam ezzel egyedül: a cég vezetősége is bevásárolt (igaz, nem brutális tételeket), ami a jelentésköteles bennfentes tranzakciók listáján látható: http://www.filing4.com/company/symbol/?sym=csg

Egy megfontolt befektető ennyi infó alapján (remélhetőleg) maximum érdeklődni kezd, és véletlenül sem nyomogat vétel vagy eladás gombokat. Egy közelmúltbeli céges prezentáció segíthet gyorsan képbe kerülni a CSG-vel kapcsolatban: Investor Presentation September 2014

Szerintem érdemes. Ami még fontos: ez egy kis cég, még a saját szegmensében is, ennek megfelelő óvatosság (értsd: pozíció méretezés) ajánlott. A havi hírlevelek olvasói nem most hallottak először erről a cégről, ami mostantól megtalálható a nyilvánossá tett saját portfóliómban is.

  • Címkék:

comments powered by Disqus