OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Mikor adjunk el egy osztalékfizető részvényt?

osztalekportfolio.com - 2015. május 28., csütörtök 16:47

Az osztalék fókuszú befektetéssel foglalkozó képzésen részletesen megvizsgáljuk ezt a kérdést és egy igen jól használható szabályrendszert is bemutatok, ebben a rövid bejegyzésben ezért inkább egy friss konkrét példán keresztül nézzük meg a gondolatmenetet, aminek végén az eladás mellett döntöttem.

Az osztalékos befektetés ideális esetben arról szól, hogy minőségi cégek részvényeiből veszünk, amikor azokat alulértékeltnek ítéljük meg, majd hosszú évekig, sőt évtizedekig tartjuk a részvényeket, monitorozzuk a cégek egészségi állapotát és szüreteljük az egyre növekvő osztalékokat. Az eladás tehát messze nem mindennapi esemény ebben a műfajban, ezért is érdemel pár sort a döntésem indoklása.


A szóban forgó részvény az egészségügyi szektorban tevékenykedő Baxter (BAX), ami a közeljövőben kettéválik. A vállalat abszolút rendben van, a szétválással önmagában szintén nincs problémám, az ehhez kapcsolódó kommunikációval, vagy inkább annak hiányával viszont annál inkább.


Az a helyzet, hogy a Baxter immár ötödik negyedéve fizet azonos mértékű osztalékot, azaz tolódik a menetrendszerű emelés. Az ilyenre már oda szoktam figyelni. Rá lehetett fogni a halasztást arra, hogy a szétválás által létrejövő két cég osztalékpolitikáját nemsokára bejelentik, így ezt meg kell várni. Így is tettem. A napokban kiadott prezentációk viszont több kérdést vetnek fel, mint amennyi válasszal szolgálnak. A létrejövő két céggel kapcsolatban csak a megcélzott osztalékfizetési arányokat kommunikálták, azaz hogy a nyereség hány százalékát tervezik majd osztalékként kifizetni. "Apró" probléma, hogy ha ezeket az arányokat a jelenlegi teljesítményre vetítjük, akkor még a mostani osztalék szintje sem jön ki, nem hogy emelésről álmodozhatnánk.

A kérdéses esetekre van egy jól bevált módszerem. Írok az adott cég befektetői kapcsolattartó részlegének. Az a tapasztalatom, hogy aki még egy "Hungarian individual investor" bemutatkozással indító levélre is érdemben válaszol (és vannak ilyenek!), az igen komolyan veszi a részvényeseit és valódi partnerként kezeli őket. A Baxter egy hét alatt nem válaszolt az igencsak kényes, ám annál lényegesebb kérdésekre.

Adott egy cég, aminek jövőbeli osztalékát bizonytalannak ítélem meg. A menedzsment kommunikációja egyáltalán nem javít a helyzeten. A mai napot kellett megvárnom az eladással, hogy a következő negyedéves osztalékot még bezsákoljam, az árfolyam pedig kb. olyan szinten van, ahol korábban vásároltam, tehát fájdalommentesen ki tudok szállni. Úgy gondolom, találok jobb helyet a tőkének, ezért a fent leírtak eredőjeként az eladás mellett döntöttem.

UPDATE: Végül mégis kaptam választ a Baxter befektetői kapcsolattartásért felelős osztályától, de sajnos semmi olyat, ami változtatna a fenti véleményemen. Gyakorlatilag elküldtek egy sajtóközleményt, ami a már ismert információkat tartalmazta. Amikor rákérdeztem a konkrétumokra, azt felelték, hogy a szétválás július 1-jei dátumához közeledve lehet majd többet tudni. Ezt véletlenül se akartam megvárni, ezért a velük folytatott levelezés is megerősít a döntésemben.

  • Címkék:

comments powered by Disqus