OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Várható volt, meg is érkezett a pofon a Random Capital ügyfeleinek – Hogyan tovább?

osztalekportfolio.com - 2022. augusztus 18., csütörtök 13:17

Unalmas nyárra véletlenül se panaszkodhatunk: felmondott USA-magyar adóegyezmény, egyik napról a másikra kivégzett KATA, rezsipánik… majd néhány napja megérkezett az OsztalékPortfóliós közösségben eddig kedvelt Random Capital „szívet melengető” levele a kondíciók (korábbi ígéretükkel szembeni) megváltoztatásáról. Utóbbi kapcsán annyi kérdés öntött el, hogy egyszerűbbnek látom ebben a formában összefoglalni a véleményemet és megosztani a döntésemet.

Egy évet sem élt az ígéret

A Random Capital azért volt kedvelt a hazai piacon, mert diszkontbrókerként kifejezetten kedvező feltételek mellett nyújtott (szerintem nemzetközi összevetésben fapados, de azért használható) szolgáltatást. Aki szeretett volna élni a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) előnyeivel, annak eléggé kézenfekvő választás volt a kondíciók alapján a Random. Túl sok pénzt ugyan soha nem mertem volna náluk tartani, de azért 2021-ben nyitottam egy TBSZ-t.

Szuper volt az időzítés, ugyanis már 2021. szeptember 1-jén megérkezett az értesítés, miszerint az Erste felvásárolja a Randomot. Az első gondolatom pozitív volt: az Erste háttere növelte a biztonságérzetemet. A második gondolatom viszont azóta se hagyott nyugodni: nem érheti meg az Erstének a Random kondícióinak megtartása, hiszen az ügyfél-jövedelmezőség erősen nyomott lenne. Nem jön ki a matek. A 2021-es, tranzakciót bejelentő levél a következő megnyugtatónak szánt mondatot tartalmazta ezzel kapcsolatban:

"Az ügyfelek nem fognak változást tapasztalni, sem az árakban, sem a kereskedési rendszerben a következő időszakban."

A következő időszak persze nem egy jogi kategória, hanem egy jól átgondolt szófordulat az Erste PR-csapata részéről.

Eleve nem volt betartható?

Akkortájt többekkel beszéltem, akik a magyarországi pénzügyi szektor cégeinek elemzésével foglalkoznak, és egyöntetűen mindenki azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az Erste „a következő időszakban” erősen megpróbálja majd keresztértékesítéssel felhúzni a Random ügyfélportfólió jövedelmezőségét. Magyarul: megpróbálnak a Random ügyfeleknek mindenfélét eladni, és ha ezen plusz tételekkel eleget keresnek, akkor akár maradhatnak is a diszkontbróker kondíciók.

Nem tudom, mennyire tettek erre kísérletet, én nem sok ilyen megkeresést tudok felidézni az elmúlt hónapokból, így nem lep meg annyira, hogy máris borul a korábbi ígéret. Egyébként már a 2021-es bejelentéskor sikerült egy olyan „bennfentes” véleményt kapnom, miszerint várhatóan 1-2 évnél tovább nem élnek majd a túlságosan ügyfélbarát Random feltételek. Igaza lett az informátornak, egy évig is alig éltek.

A változás

2022. augusztus 8-án érkezett az email, miszerint

"A Random Capital Zrt. 2022. október 1-től egyesül tulajdonosával, az Erste Befektetési Zrt-vel. […] Az egyesülést követően egységesen, minden ügyfél számára az Erste Online számlacsomag díjjegyzéke lesz irányadó. A Random egyesüléskori ügyfelei 2023. december 31-ig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól, számukra díjkedvezményt biztosítunk."

hivatkozott díjjegyzék számos olyan tételt tartalmaz, ami számomra elfogadhatatlan. Nyilván szubjektív kérdés ez, de én nem szívesen fizetek állományi díjat. Örüljön a szolgáltató, hogy nála tartom a pénzem, nehogy már én fizessek ezért a „privilégiumért”!

Véletlenül sem célom itt teljes „díjelemzést” tartani, mindenki mazsolázhat a linkelt táblázatban, a következő tétel mellett azonban nem tudok szó nélkül elmenni. A beérkező osztalékokra fix díjat (5 EUR, legfeljebb az osztalék összege) kivetni totálisan szembemegy azzal, ami egy hosszú távon gondolkodó befektető számára vállalható.

A számok magukért beszélnek: az osztalék igenis meghatározó tényezője a teljes részvénypiaci hozamnak, a megsarcolása nem éppen ügyfélbarát.


Értem én, hogy a kereskedők (traderek) termelik a jutalékot, ők a jövedelmező ügyfelek, ezzel együtt kirívónak tartom ennyire látványosan és tudatosan büntetni a befektetési időhorizonton racionálisan gondolkodó ügyfeleket.

Kíváncsiságból kiszámoltam: 2021-ben összesen 286 alkalommal sarcolt volna meg az Erste a maximális 5 eurós díjtétellel, ha minden részvényemet náluk tartanám, ugyanis ennyiszer érkezett 5 euró összeget meghaladó osztalék a különböző értékpapírszámláimra. Ez összesen 1430 euró díj, azaz mai árfolyamon kb. 570.000 forint, és akkor még az 5 euró alatti osztalékok teljes elvételével nem is számoltam, pedig az se lenne jelentéktelen tétel. Miért fizetnék éves szinten ilyen nagyságrendet, amikor az osztalékok jóváírása máshol teljesen ingyen van?

Önmagában a számomra releváns USA részvények vételi és eladási tranzakciós díjának megemelésén nem rugóznék. (A Random 0,2%, minimum 2 USD díja emelkedik 0,35%, minimum 7 USD-re.) Szerintem paradox módon még jót is tesz a hosszú távon gondolkodó befektetőknek a díjemelés, mert a jó irányba ösztönzi őket: az aktivitás visszafogására.

Elköszönök a Random-Erste párostól

Szerettem volna átgondolt, megalapozott döntést hozni, ezért a Random Capital ügyfélszolgálatához fordultam a kérdéseimmel. Emailben gyorsan és tisztán meg is írták a főbb paramétereket:

BÉT-en forgó részvények transzferdíja: 5.000,-Ft/papírfélénként
A külföldi papírok transzferdíja: 17.000,- Ft/papírfélénként
Deviza utalás díja: 0,1 %, min. 15 EUR v. USD, max. 80 EUR v. USD
Forint utalás díja: 0,1 %, min. 1.000,- Ft max. 20.000,- Ft.

A telefonos ügyfélszolgálattal már sajnos kevésbé pozitív tapasztalataim voltak. Szerettem volna tisztázni, hol van feltüntetve az általuk linkelt kondíciós listában az USA részvények transzferálására vonatkozó 17.000 Ft-os díjtétel, mert ezt magamtól nem találtam, és az erre irányuló, emailben feltett kérdésemre napokig nem érkezett válasz. A Random ügyfélszolgálatosa nem tudott választ adni, majd nemes egyszerűséggel „rám tette a telefont”. (2022. augusztus 16-án 13:24 perckor indult a minőségbiztosítási okokból rögzítésre kerülő telefonbeszélgetés.) Egy másik ügyfélszolgálati munkatárs később (13:39-kor) szögletre mentette a dolgot egy korrekt válasszal, miután a két hívás között három alkalommal bontották a vonalat mielőtt beleszóltak volna.

Semmi kétségem afelől, hogy az Erste elég körültekintő ahhoz, hogy jogszerűen járjon el a Random kondíciók módosítása kapcsán, megítélésem szerint ugyanakkor a jogszerűség és a korrektség ez esetben nem szinonimák.

Hibázni mindig lehet, ezt azonban tudni kell korrektül kommunikálni. Ezúttal ez eléggé félrement, legalábbis az én értékrendem szerint. Nekem ez önmagában is elég lenne, hogy megszüntessem az ügyfélkapcsolatot, az új díjlista csak hab a tortán.

Mi a matek?

Az első gondolatom az volt, hogy egy másik szolgáltatónál meglévő 2021-es TBSZ-re transzferáltatom a Randomnál vezetett 2021-es (és szerencsére egyetlen) TBSZ-em tartalmát. Ehhez kérnem kell egy befogadó nyilatkozatot a címzett féltől, amiben igazolják a célszámla meglétét és TBSZ jellegét.

USA részvénypozíciónként 5.000 + 12.000 forintba, azaz 17.000 forintba kerül a transzfer, ami azért nem éppen diszkontbrókeri árazás, de nagyvonalúan lépjünk ezen túl! Kiszámoltam, hogy az össz transzferdíj miként aránylik a számlaértékhez. (Esetemben 0,34%-os érték jött ki.)

Ezzel szemben, ha minden pozit lezárnék, még augusztus vége előtt, a Random kondíciókkal, akkor 0,2%-ot fizetnék az eladási tranzakciókért, majd 0,1%-ot az USD kiutalásáért. (Az utalási díjplafon alatt lennék.) Ezt követően kellene a címzett TBSZ-en visszavásárolnom a pozikat, ami nyilván többe kerülne 0,04%-nál. Esetemben tehát jobban megéri a transzferálás, mint bármi más varázslat. (Kedvtelésből kiszámoltam, hogy az egyik mini pozimat jobban megérné eladni, mert arra vetítve túl magas a fix transzferdíj, de összességében annyira kicsi összegszerűen a hatás, hogy nem éri meg vesződni vele. Szerencse, hogy csak egy kis számlát tartottam a Randomnál, így inkább bosszantó a történet, mint anyagilag fájdalmas.)

Ha nincs más szolgáltatónál vezetett TBSZ számlád (aminek nyitási éve megfelel a Random TBSZ nyitási évének), akkor a transzferálás esetedben szerintem csak a TBSZ feltörésével és annak adókövetkezményeivel oldható meg. (Update: Többen jelezték, hogy visszamenőleg is lehet TBSZ-t nyitni, így ez a véleményem nem volt helytálló. Megér egy próbát...)

A fenti matek mindenkinél egyedi, a kondíciók ismeretében ki tudod számolni, mivel jársz jobban. Akár az is reális alternatíva lehet, hogy Erste ügyfél maradsz, és nem lépsz semmit. Számolj, gondolkodj és dönts önállóan!

Alternatívák határon innen és túl

A Random diszkont kondícióinak kivégzésével sajnos az Interactive Brokers maradt itthon az egyedüli (általam ismert) diszkontbróker, ők viszont a cég méretéhez és nevéhez nem éppen méltó kommunikációval megspékelve folyamatosan odázzák a TBSZ konstrukció bevezetését.

A jelenlegi piacon az a helyzet, hogy „ha kell a TBSZ adóelőnye, akkor fizesd meg”. Remélem az IB előbb-utóbb változtat ezen az állapoton, mert velük egyik hazai szolgáltató sem tud (és talán nem is akar) díjak tekintetében versenyre kelni, miközben az anyacég stabilitása megkérdőjelezhetetlen.

Egyre többet foglalkoztat a gondolat, hogy az én befektetési műfajomban (és úgy általában már egy sima TBSZ nyitásnál is) legalább 5 évre tervez az ember, és teszi mindezt egy olyan országban, ahol 2022-ben öt napra se lehet tervezni. Nem éppen ideális együttállás…

Ezzel szemben tudtommal más országok adórezidenseként nem kell semmiféle TBSZ és a konstrukcióból adódó kötöttség ahhoz, hogy teljesen adómentesen kezeljék a „nem rövid távú” realizált tőkenyereséget. (És a „nem rövid” alatt valahol simán egy éven túli tartási periódust értenek.)

Ezen a ponton nem biztos, hogy magyarországi TBSZ számlában látom a jövőt, még az USA-magyar adóegyezmény esetleges rendeződése esetén sem. Külső szakértő bevonásával tervezek írni egy olyan EU-s adókörképet, ami releváns lehet a hozzám hasonló fókusszal befektetők számára. Egyelőre az információgyűjtés fázisában járunk, de már most is látszanak komolyabb megvizsgálásra érdemes lehetőségek. Amint kész az anyag, jelentkezem. Addig remélhetőleg kihúzzuk a nyár hátralévő részét a bevezetőben említett bejelentésekhez hasonló újabb sokkok nélkül.