OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

"Good things come to those who wait" (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. október 12., vasárnap 12:55

A dublini Guinness gyárban láttam a napokban ezt a reklámfilmet, és a záró kép szlogenjéről már ott is az jutott eszembe, mennyire igaz ez a befektetések területén is. Ezért is választottam a bevezető címéül, szándékosan nem lefordítva.


Az igazán kiemelkedő befektetők többsége nem érez kényszert, hogy folyamatosan adjon-vegyen, mindig csináljon valamit. Ennek ellenére igencsak hasznosan töltik az idejüket: készülnek, hogy amikor a piac lehetőséget ad, lépni tudjanak. Felkészülten várakozni az egyik legjobban kifizetődő és talán a legnehezebb tevékenység. A szlogenben minden benne van, és ha az amerikai tőzsdeindex elmúlt havi alakulását nézzük, talán bízhatunk benne, hogy a lehetőségek egyre szélesebb köréből válogathatunk.

Ez persze csak azoknak jelent valamit, akik tisztán kitűzött befektetési cél alapján meghatározott célpont-listával rendelkeznek. Többször leírtam már, hogy az osztalék fókuszú befektetés számomra egy stabil bevételtermelő gépezet építését jelenti, melynek alkatrészei folyamatosan kerülnek a helyükre. Élvezem a célhoz vezető utat, a folyamatos tanulást, a rengeteg információ feldolgozását és szintetizálását, miközben tudom, hogy nincsen tökéletesen hibátlan és időtálló gépezet, ezért időnként egy-két alkatrész cseréje indokolt lehet. Az analógiánál maradva fontosnak tartom, hogy két egyforma gépezet sincs, mint ahogy két ugyanolyan élethelyzet sem, ezért a hírlevéllel elsősorban egy gondolkodási keretet, illetve néhány ötletet szeretnék adni, véletlenül sem komplett bevásárló listákat.

Meggyőződésem egyébként, hogy brutális hozamtermelő „varázs hírlevél” nem létezik. A befektetési hírlevelek objektív összehasonlításában egyedülálló Hulbert Interactive platformján szűrtem a napokban és igen érdekes adatokat találtam egyes elismert hírlevelek ajánlott portfóliónak eredményességéről. Csak példaképp hozom a Buffett által is kedvelt Value Line-t, ami az elmúlt 10 évben 5.8, illetve 3.8%-os éves hozamot tudott felmutatni két leginkább követett portfóliójával. A legtöbb valódi befektető persze csak információforrásként tekint a Value Line-ra (én is csak a nyers adataikat használom, az ajánlásaikkal ritkán értek teljesen egyet), és legjobb lenne, ha minden hírlevéllel kapcsolatban így gondolkodnának az olvasói. Kevesebb lenne a csalódás…

Az osztalék fókuszú befektetés is olyan sport, ahol mindenki a befektetett energia függvényében ér el eredményeket. Viszont kevés olyan területet ismerek, amit ehhez hasonló könnyedséggel lehet megtanulni, ugyanakkor elvezethet a hosszú távú anyagi függetlenséghez. Ennek jegyében nézzük, miről szóltak az elmúlt hetek és mikre érdemes fokozottan figyelni (szerintem) az előttünk álló hónapban.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.


comments powered by Disqus