OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A második legjobb idő ma van! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 28., szombat 12:24

Tíz hónapja írom az OsztalékPortfólió hírlevelet, ennyi idő alatt pedig tisztán kirajzolódik, hogy az S&P 500 tőzsdeindex havi grafikonja általában megmutatja, mennyire volt aktív hónapom. Mivel a piac februárban újra hegymenetbe kapcsolt, egy-két kivételes esettől eltekintve inkább kivártam a komolyabb vásárlásokkal.

„Kivételes esetek” viszont elég gyakran adódnak, kérdés, hogy észrevesszük-e őket. Nagyon nem értek egyet a hozzám beérkező olyan meglátásokkal, miszerint „jónak tűnik ez az osztalékos befektetés, de most annyira drága a piac, hogy majd inkább megtanulom, amikor végre összezuhant”.


Egyrészt számtalanszor leírtam már, hogy ha az amerikai részvénypiac egészét tekintjük, akkor szerintem is (minimum) a túlértékeltség határán táncolunk, ettől függetlenül viszont lehetett és továbbra is lehet olyan egyedi történeteket találni, amik igen jól hoznak a konyhára. Példaként említhetném a portfóliómban szereplő Cracker Barrelt, ami bő 50% feletti pluszban van a vételáramhoz képest, mert a piac kicsit későn kapcsolt, eltartott egy ideig, míg beárazódott néhány publikus információ. Ugyanígy nem jártam rosszul a Target vétellel sem, amikor a kiskereskedő óriás halálát árazta a piac, napokkal a várt 20%-os osztalékemelés előtt és egy szokatlanul gigantikus bennfentes vétel után. (Most épp 35%-os lebegő pluszban van a részvény a bekerülési áramhoz képest.) Egyiket sem tervezem mostanában eladni, nagyszerű osztalékhozamot termelnek, és ahogy most látom, ez a jövőben is folytatódhat. Inkább csak azt érdemes látni a példákból, hogy egy túlhúzott piacon is van keresnivalója a gondolkodó befektetőnek.

Természetesen teljesen más a két sztori, és itt nem is mennék bele a részleteikbe. Egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy tanulni soha nem elvesztegetett idő, mivel a szerencse a lehetőség találkozása a felkészültséggel. Ma már nagyon örülnék egy drámai piaci összeomlásnak, de ezt csak azért mondhatom el, mert míg 2008-ban még totálisan felkészületlenül álltam a hajmeresztő zuhanás idején, addig mostanra kialakult az a befektetői stílusom, amiben hiszek, és egyben tökéletesen illeszkedik hozzám. Azt mondom, késő lesz elkezdeni ezen dolgozni akkor, amikor tombol a pánik. Olyankor még felkészült, képzett befektetőként sem a legkönnyebb racionális döntéseket hozni és kitartani mellettük. Szóval „a legjobb idő egy fa elültetésére 40 évvel ezelőtt volt, a második legjobb idő ma van”. Ez a véleményem arról, mikor érdemes elkezdeni tanulni és osztalék portfóliót építeni. Másrészt a várva várt piaci összeomlást lehetetlen időzíteni. Ha lehetne, felesleges lenne cégeket elemezgetni, sokkal többet keresnénk a fordulók megjátszásával. (Valamiért viszont mégis Buffett a világ legsikeresebb befektetője, aki pedig az összpiaci értékeltséggel saját bevallása szerint minimálisan foglalkozik, piaci előrejelzésekre pedig még véletlenül sem vállalkozik. Az életéről szóló „The snowball” című könyv 2. fejezetét érdemes elolvasni ezzel kapcsolatban.)

Pár mondat erejéig szeretnék megemlékezni a Buda-Cash botrányról, mert amikor már a befektetések iránt egyáltalán nem érdeklődő édesanyám is azzal hív fel, hogy reméli, nem vesztettem el a pénzemet, akkor tényleg érdemes foglalkozni a vagyonvédelem kérdésével. Az általam használt Interactive Brokers számla 500.000 dollárig védett. Ha átlépném ezt az összeghatárt, akkor még mindig van olyan nagyon közeli családtagom, akinek a nevére másik számlát nyithatunk. És ha végül több lesz a pénz, mint a családtag (szorozva félmillió dollárral), arra az esetre ott a direkt részvényesi regisztráció intézménye. Szóval minden megoldható, csak érdemes előre gondolkodni.

A legutóbbi hírlevélben feltett kérdésre egyébként a vártnál jóval több választ kaptam, amit nagyon köszönök. A visszajelzések alapján örömmel látom, hogy van igény egy osztalék befektetéses oktatásra. El is kezdtem összerakni az anyagot, úgyhogy a piac csúcsdöntögetései ellenére sem unatkoztam. Őszintén, a vártnál nagyobb munka 40-50 könyvből, több ezer órányi online olvasott, meghallgatott és megnézett anyagból, valamint saját tapasztalatból összeszedett tudást egy könnyen érthető, gyakorlatban alkalmazható és személyre szabható rendszerré gyúrni. Márpedig ez lesz a végeredmény, remélhetőleg hamarosan. Az már most biztos, hogy rengeteget tanulok az anyag összeállításával is (pedig elvileg eddig is tudtam a benne lévő dolgokat), és tisztán látom, hogy ha korábban is maradéktalanul a leendő „előadásban” szereplő irányvonalak mentén fektettem volna be, elég sok fejfájástól megkíméltem volna magam.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.


comments powered by Disqus