OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Most kell észnél lenni! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. szeptember 6., vasárnap 16:40

"A hangjegyek közti szünet, az maga a zene". Debussy mondása frappánsan leírja, amit az elmúlt hetek részvénypiaci árfolyameséséről gondolok. A befektetés számomra jóval többet jelent annál, hogy meredek zuhanások idején aktív gombnyomogatásba kezdek, és szépen bevásárolok. A hosszú távú sikerhez legalább ennyire fontos, hogy mivel töltöm az időt az egyes tranzakciók között. Aki a „szünetnek” (a folyamatos tanulásnak, felkészülésnek, stratégiaalkotásnak) nem szentel elég figyelmet, az időnként talán észre sem veszi, ha megszólalnak a hangszerek (felbukkannak a kiemelkedő lehetőségek), és ha még hall is valamit, gyakran csak bántja a fülét a „zaj”.


Nem értek egyet azzal a véleménnyel, hogy „mennyire szerencsések a most induló osztalék befektetők, mert olcsóbban vásárolhatnak”. Egyértelműen azt tapasztalom, hogy senki nem indul kiforrott, kipróbált stratégiával, amihez tűzön-vízen át ragaszkodni tud, ahhoz viszont, hogy valóban ajándék legyen a tőzsdei zuhanás (és véletlenül se stressz forrás), szükséges a tudás és némi tapasztalat megléte. Könnyű azt mondani, hogy a portfólió építés fázisában kifejezetten örülhetsz az árfolyamok esésének, hiszen nettó részvényvásárlóként nyilván jobban jársz, ha olcsóbban tudsz minőségi cégekben részesedést szerezni, a gyakorlatban azonban a pirosban úszó monitorra pillantva sokan megfagynak és a maximum, amire rá tudják venni magukat, hogy ne adják el az eredeti „fogadalmuk” szerint évtizedes időtávra vett osztalékfizető pozícióikat, amik persze vaskos mínuszban vannak. Ők a „szerencsés nemrég érkezettek”.

Ezen a fázison mindenki átmegy, hiszen a befektetői siker 95%-a pszichológiai tényezőkön múlik. A fennmaradó 5%-ot megtestesítő tudás, egy működő stratégia megléte nélkül ugyanakkor próbálkozni sem érdemes. Ahhoz, hogy ne zajként érzékeld a felhangzó zenét, szükséged van egy rendszerre, melynek keretein belül értelmezni tudod a rád zúduló (árfolyam)információkat, és aminek segítségével meglátod a lehetőségeket a kirajzolódó piaci szituációkban. Az „Osztalékból szabadon” képzés keretében egy ilyen, logikusan egymásra épülő komponensekből álló rendszert adok át, amit a résztvevők teljes mélységében megismernek, a megközelítés eredményességéről pedig egészen 1802-ig visszamenő tényadatok alapján, valamint számtalan egyedi példán keresztül győződnek meg.

Mivel a gyakorlatban a megszerzett tudás mellett úgyis a meggyőződés mértéke lesz a döntő (a pszichológiai tényezők kezelése miatt), ezért senkitől nem kérem, hogy vakon higgyen az osztalék fókuszú befektetési megközelítés sikerességében, egy ilyen ingatag alapokra épülő hit ugyanis a részvénypiaccal kéz a kézben omlana össze egy komolyabb pánikban. Ehelyett azt tapasztaltam, hogy ha „az utolsó csavarig” megérted, hogyan épül fel a modell, akkor a tanulási folyamat végére annyira evidens lesz, hogy „ennek működnie kell”, hogy már meg sem lepődsz az ezt alátámasztó rengeteg bizonyítékon, statisztikán. Ha nem sajnálod az időt erre, és ilyen tudásszinten ébredsz a hangszerek felharsanására, akkor végre élvezni fogod a zenét, amit korábban talán – hozzám hasonlóan – Te is zajnak érzékeltél. Ha minden jól megy, az „Osztalékból szabadon” tréning hamarosan elérhető lesz online videókurzus formában, a hozzám beérkező kérések alapján ugyanis úgy tűnik, sokan preferálják ezt az időbeli és térbeli kötöttségektől mentes, rugalmasabb verziót. (Előreláthatólag 8-9 órányi videóanyagba fér bele a tréning teljes tartalma.)

Végezetül – nehogy Buffett-mentes bevezetőt írjak – kifejezetten tudok azonosulni azzal a gondolattal, miszerint Warren Buffett befektetői sikerét a 2015-ös részvényesi közgyűlésen nagyrészt annak tulajdonította, hogy pályafutása során azokat a lehetőséget részesítette előnyben, ahol biztos volt az elfogadható eredményben, azokkal szemben, melyek a kiemelkedő szintű eredményeknek csupán a reménysugarát villantották fel. Azt vettem észre, hogy én is annál szívesebben fektetek komoly összegeket egy-egy cégbe, minél unalmasabbnak, kiszámíthatóbbnak látom a vállalatot, ezáltal tisztábban, szinte karnyújtásnyira látom az elfogadható befektetési eredményt. Az izgalmakat nem a befektetési területen keresem, ehhez a hozzáálláshoz pedig rendkívül jól passzol az osztalék fókuszú megközelítés, ami stabil, tervezhető passzív cashflow generálásán keresztül „csak” teszi a dolgát, és biztosítja a megélhetésemet.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.


comments powered by Disqus