OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ott a helyem, ahonnan menekül a tömeg (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. október 3., szombat 23:18

A „value investing” – melynek része az általam képviselt osztalékbefektetés – egy olyan sajátos műfaj, ami megköveteli, hogy akkor vásároljunk, ha alulértékelt minőségi célpontok tűnnek fel a radarunkon. Ez általában akkor következik be, amikor a befektetők tömegével menekülnek a pályáról, ilyenkor viszont kezdőként egyáltalán nem egyszerű megőrizni a nyugalmunkat és a gondosan összeválogatott bevásárló listánknak megfelelő prémium termékeket (részvényeket) kitartóan vásárolni a pánikeladóktól.


A jó hír, hogy az „akciós” minőségi termékkör egyre szélesebb. Ugyanakkor a rossz hírt sem szeretném elhallgatni: attól, mert hosszú távú szempontok szerint alulértékelten vásárolsz tulajdonrészt egy nagyszerű vállalatban, még egyáltalán nem lehetsz biztos benne, hogy annak részvényárfolyama a vétel utáni hetekben, hónapokban nem süllyed a beszállási árszintednél jóval mélyebbre. Fogadok, hogy lesz ilyen élményed! (És arra is, hogy ha elsajátítod az általam használt befektetési rendszer alapjait, akkor ebből még előnyt is fogsz kovácsolni, ahelyett, hogy beállnál a stressz által felőrölt tőzsdei szerencselovagok táborába.)

Az a helyzet, hogy amíg fundamentálisan kiemelkedő minőségi cégekben veszel részesedést (mely szűrést az online képzés külön modulja tanítja), ráadásul mindezt akkor teszed, amikor ezen célpontok historikus visszatekintésben is megbízható értékeltségi mutatók szerint kifejezetten akciós áron forognak (a megfelelő időzítés szintén egy önálló tréning modul anyaga), akkor nyugodtan hátradőlhetsz, mert számodra az árfolyam hullámzása már csak a zaj kategória. Amíg a vállalatok megfelelően működnek (melynek monitorozása szintén a tréninganyag része) és jönnek az egyre növekvő osztalékaid, gyűlnek a befektetői tapasztalataid, addig nincs más dolgod, mint remélni, hogy időről időre újra elfogja a rémület a tömeget, és hihetetlen áron dobálják majd utánad azokat a részvényeket, amiket már jó előre tudatosan kiszemeltél magadnak.

Én épp ezt csinálom. Tudom, mit akarok, és mivel a portfólióépítésem kezdeti, legaktívabb szakaszán már túl vagyok, ezért a jelenlegi tőkehelyzetemben csak akkor csapok le, ha tényleg kiemelkedő lehetőségeket látok. A felkészülten várakozó, magabiztosságukat megőrizni képes befektetők számára nagyszerű hír, hogy kifejezetten széles körből lehet most válogatni. Az általam kedvelt egyik hírlevél, az IQ Trends egy korábbi számában vetette fel az ötletet, hogy a szektorszintű diverzifikációra törekvők nézzék meg a különböző szegmenseket leképező ETF-ek portfólióit (pl.: az etfdb.com oldal segítségével), emeljék ki területenként azokat a legnagyobb vállalatokat, melyek átmennek a minőségi szűrőiken is, majd ezekre vadásszanak piaci korrekciók idején. Most épp olyan időszakot élünk, hogy ezt a tanácsot megfogadva is szinte minden jelentős szektorban találhatunk kivételesen jó, ugyanakkor attraktívan árazott részvényeket. (Sport analógiával élve: ritka az olyan átigazolási szezon, amikor szinte minden posztra világbajnok minőségű játékost lehet igazolni, elfogadható áron. Amikor eljön az idő, a profi menedzser nem tétovázik, hanem él a lehetőségekkel!)

„Nehéz dolog a jóslás, különösen a jövőre vonatkozóan.” Nils Bohrtól Yogi Berráig sokaknak tulajdonítják ezt a szellemes mondást, amivel csak azt szeretném megvilágítani, hogy fogalmam sincs, milyen irányt vesz a részvénypiac a jövőben. A találgatásokat meghagyom másoknak, ehelyett továbbra is arra összpontosítok, hogy hónapról hónapra minőségi árut pakoljak a kosaramba, akciós áron. Ha végül a „végkiárusítás” tábla is kikerül a kirakatüvegre, talán azokat a részvényeket is megkaphatom, melyekhez hosszú ideje csak plátói kapcsolat fűz. A Fed (évek óta tartó) vállalhatatlan bénázása és totális hitelességvesztése akár még a megszokottnál is boldogabb karácsonyt hozhat a hozzám hasonló „selective contrarian” befektetőknek. Nyitott szemmel járok, és nem ugrok félre az esetleges ajándékok elől…

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus