OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Enélkül elbuktam volna Sri Lankán (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. november 16., hétfő 21:18

A megszokottnál később jelentkezem a hírlevéllel, mivel az „Osztalékból szabadon” című könyv nyomdai leadását követően elutaztam néhány hétre Sri Lankára. Indulás előtt voltak ugyan terveim ezen bevezető témájára vonatkozóan, valamint azzal kapcsolatban is, hogy majd a kellemes környezetben összerakom a hírlevelet, ez az út viszont rengeteg mindenen elgondolkodtatott és egyúttal sok tervet felülírt. (Itt most érhető okokból a befektetési vonatkozásokra fókuszálok.)


Kezdjük ott, hogy a megszokott környezetemből kiszakítva, elég komoly körülmények között vizsgázott az osztalékbefektetési tréning keretében átadott monitoring rendszerem, mellyel meglévő pozícióim alakulását követem nyomon. Sikerült – teljesen véletlenül – a negyedéves jelentési szezon közepén elutaznom, így gyakorlatilag ömlöttek rám a hírek az osztalékportfólióm cégeivel kapcsolatban. Ha akartam sem tudtam volna a képzésen megosztott néhány kulcsfontosságú tényező mellett másra is odafigyelni az adathalmazból, hiszen mégiscsak „nyaraltam”, ráadásul a helyieknek más fogalmai vannak a működő internetkapcsolatról, mint nekem. Így viszont újra meggyőződhettem róla, hogy bőven elég is az adott kulcsváltozókra fókuszálni, és a rendszerem mellett pszichológiai szempontból én is jól vizsgáztam. (A három hét alatt mindössze egyszer néztem rá az árfolyamokra, így talán az „El tudsz-e menni nyaralni anélkül, hogy folyamatosan az árfolyamokat nézegetnéd?” tréninges ellenőrzőkérdésemen is átmentem.) Miért osztom meg mindezt?

Azért, mert a siker kulcsa az egyszerűség! Enélkül totálisan elkészültem volna, miközben pihenni mentem. Természetesen az általam képviselt osztalékbefektetési irányzatot is a végtelenségig agyon lehet bonyolítani (és igény lenne is rá…) csak éppen nem érdemes. A Quantitative Value című könyvben olvastam egy idevágó, szemléletes kísérlet leírást, amit net nélkül, a reptéren igyekszem olyan minőségben felidézni, hogy Téged is elgondolkodtasson.

Adott két ember, akik előtt monitoron sorra megjelennek különböző sejtekről készült orvosi felvételek. A feladatuk egyszerű: meg kell tippelni, hogy az éppen látott sejt szerintük egészséges vagy nem. Az egyik alany, nevezzük A-nak, minden tippje után korrekt visszajelzést kap, hogy helyesen válaszolt-e a kérdésre, így folyamatos tanuláson keresztül képes egyre eredményesebben tippelni. (Végül 80% körüli eredményességet ér el.)
Ezzel párhuzamosan B is tippelget, ám ő választásától függetlenül folyamatosan az A válaszainak megfelelő visszajelzéseket kapja. (Esetében tehát semmilyen összefüggés nincs a válaszának helyessége és a kapott értékelés között! Ennek ellenére a „mért” eredményessége pont úgy javul, mint a folyamatosan tanuló A alanyé, ezt nagyon fontos megértened.)

A kísérlet innen válik érdekessé befektetői szempontból. Egy idő után megkérik mindkét versenyzőt, hogy foglalja össze a szabályrendszert, amire a döntéseit alapozza. Az elsőszámú, A alany meglehetősen egyszerű szabályrendszert tudott alkotni, ami alapján egyre jobb eredményeket ért el (mert ugye ő kapta a helyes visszajelzéseket). Ezzel szemben B alany rendkívül bonyolult, összetett „rendszert” vonultatott fel, hiszen valahogy magyaráznia kellett a kapcsolatot a választásai és az azzal köszönőviszonyban sem álló visszajelzések között (amikről természetesen azt hitte, hogy saját válaszának helyes értékelései). És mi történt ezután? Az A alany, hallva B társának meggyőzően komplex rendszerleírását, elbizonytalanodott a korábban eredményes, sokkal egyszerűbb rendszerét illetően, és bevallása szerint már jobbnak találta a B modelljét (ami ugye elvileg sem lehetett helyes). A tippelgetést ezt követően folytatva A játékos eredményessége drámaian vissza is esett, mert elkezdte beépíteni a folyamatba a B-től „tanultakat”. Valamiért nem vagyunk képesek elfogadni, hogy egyszerűen is lehet eredményeket elérni! (A kísérletet természetesen több párossal is elvégezték.)

Buffett elég lényegre törően fogalmaz, amikor ezt mondja: „There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult.” Az általam képviselt és gyakorlatban alkalmazott osztalékbefektetési rendszer minden oldalról komolyan alátámasztott, ezzel együtt azonban nagyon egyszerű és könnyen alkalmazható. Ha nem ilyen lenne, őszintén mondom, hogy velem együtt összeomlott volna Sri Lankán, egy stabil netkapcsolattal csak esetenként megörvendeztető utazás során.

Bízom benne, hogy a könyv megjelenése segít majd abban, hogy végre Magyarországon is többen megismerjenek egy olyan vagyonépítési rendszert, ami évszázadok óta bizonyítottan működik és a fejlettebb pénzügyi kultúrájú országokban tömegek alapoznak rá generációkon átívelő gazdagságot. (Amint kijön a nyomdából a könyv, küldök egy rövid értesítést, mert a standard könyvesbolti csatorna mellett közvetlenül tőlem is beszerezhető lesz.) Emellett érdemes a Facebook oldalt is követni, mert hanem akarok túl sok emailt küldeni, ott is szoktam érdekességeket megosztani.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus