OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A varázspenny és a pénzfeldobó verseny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. május 8., vasárnap 12:46

A hozzám beérkező kérdések és észrevételek alapján maximálisan igazolva látom az eredeti véleményem, miszerint az osztalékbefektetés megközelítése vagy annyira telibe talál valakit, hogy már az első találkozáskor nem érti, miért nem csinálta ezt eddig, vagy pedig hosszas kérdezősködés után sem érez rá az illető, miről is szól ez. Miután a szükséges elméletet bőven átadtam a könyvben és tréningben, úgy érzem, azzal segítek a legtöbbet, ha megvilágítom, kinek az életében fog kiválóan működni az osztalékbefektetés és kinek nem érdemes foglalkozni vele.

Darren Hardy „The Compound Effect” című könyvében olvastam a következő példát. Ha választhatsz, hogy most azonnal kapsz 3 millió dollárt vagy pedig egyetlen pennyt, ami az elkövetkező 31 napban minden nap megduplázódik, melyik verzió mellett döntesz? Nyilván sejted, hogy a második a „jó válasz”, különben miért kérdezném? A példa matek részénél azonban jóval érdekesebb dolgot szeretnék megvilágítani, amiből ráérzel majd, miért lesz olyan kevés emberből igazi osztalékbefektető.

Amennyiben a móka kedvéért a duplázódó varázspennyt választod, legjobb barátod pedig bezsebeli az instant 3 millió dollárt, a következőt fogod megtapasztani. Az ötödik napon komoly 16 cented lesz, míg barátod vidáman és látványosan él a milliókból. Húsz teljes nap után, amikor már csak 11 napod van a duplázódásokból, 5243 dollárt tudsz felmutatni. Elég szerény eredmény ennyi lemondásért cserébe, miközben napról napra látod barátod „kirakatéletének” köszönhetően a kontrasztot.

Az a helyzet, hogy még a 29. nap után is kevesebb pénzed lesz a barátodnál (kb. 2,7 millió dollárod), a 31. nap végére azonban 10,7 millió fölé ugró vagyonoddal lazán zsebre teheted azt, aki eddig felvágott az ajándékba kapott 3 milliójával.

Mit érdemes ebből leszűrni? A kamatos kamat nagyon szép dolog és óriási ereje van, de hatása csak hosszú idő után kezd el látványosan érződni! A legtöbb emberben nincs meg a kitartás, hogy ezt megvárja, és időközben letér az útról, elkezdi az aktuális divatirányzatot követni. (Pl. hihetetlen értékeltség mellett bevásárol olyan trendi részvényekből, amiket értelmes befektető messzire elkerül.)

Elég sok levelet kapok a portfóliómmal kapcsolatban. Már az „Osztalékból szabadon” könyv megírása előtt gondolkodtam rajta, várjak-e a megjelenéssel – még sok évet – mivel a pozícióim többségénél addigra lenne igazán látványos a kamatos kamat hatása a tőkére vetített osztalékhozamban és az osztalékemelések beárazódásában. Most is van persze több olyan részvényem, ami már 3-4-szer emelt az első vásárlásaim óta, de gondolj csak bele, hol tartott a „varázspennys” versenyző 3-4 nap után! (Az eredményeket sokkal inkább évtizedes távlatban érdemes nézegetni.) Végül úgy döntöttem, nem várok, a gondolkodási keretrendszert átadom, és mindenki kezd vele, amit szeretne.

Vannak, akik kitartanak egy bizonyítottan működő stratégia mellett, mások viszont folyton az instant sikerreceptet keresik. Utóbbi csoportból sosem lesz eredményes befektető. A Buffett által is többször idézett „Where Are the Customers’ Yachts?” című klasszikus könyv pénzfeldobó versenyes példája még jobban megvilágítja a fő üzenetemet. 400.000 ember kel versenyre egymással sima pénzfeldobásban, aminél minden körben feleződik a mezőny. Nyilván a vak szerencsén múlik, ki marad állva, viszont 15 forduló után még mindig tucatnyian vannak versenyben és eddigre már nemcsak ők maguk, hanem teljes környezetük is meg van róla győződve, hogy ezek a „kiválasztottak” nagyon jók ebben a dologban, van hozzá érzékük, értenek hozzá, született tehetségek, akiket vakon érdemes utánozni! Sorozatban 15-ször igazuk volt, kell ennél több? Mindig lesznek a környezetedben ilyen érmevillogtató spekulánsok, akik éppen szétkeresték magukat valami hihetetlen „befektetéssel”. A kérdés, hogy Te eközben kitartasz-e a hosszú távon nyerő út mellett, vagy elcsábulsz, és inkább a szerencsére bízod a jövőd. (Persze azzal nincs gond, ha a teljes tőkéd mondjuk 5%-át a „gambling money” kategóriába sorolod, ezt viszont tedd tudatosan, és húzd meg a fix határvonalat!)

A vagyonépítés receptje egyszerű, a végrehajtása viszont fegyelmet követel. Nem mondok újat azzal, hogy egy vállalat elsődleges célja a pénztermelés, a nyereséges működés. Mindenki tudja ezt, időről időre mégis szép summa köt ki olyan részvényekben, melyek mögött álló cégek fényévekre vannak a pénztermelés reális ígéretétől is. Arról már ne is beszéljünk, hogy papíron nem művészet nyereséget kimutatni, valódi pénzt letenni az asztalra és évtizedek óta folyamatosan emelkedő osztalékot fizetni viszont már valóban szép teljesítmény!

Az osztalékra fókuszáló befektetési megközelítés egyáltalán nem újdonság, nem is kell havonta vagy évente változtatni rajta, „újra feltalálni”, egyszerűen csak meg kell tanulni, mi működik, meg kell érteni az eredményesség okait és hagyni, hogy az idő Neked dolgozzon. Elismerem, hogy ez nem olyan izgalmas, mint a pénzfeldobó verseny, cserében viszont hosszú távon is eredményesen működik, a megtermelt passzív bevételből pedig bőven lehet izgalmakat venni, ha éppen erre vágysz.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus