OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Fél évszázadnyi befektetői tapasztalatért érdemes volt elutazni

osztalekportfolio.com - 2017. április 8., szombat 18:14

Rengeteget lehet tanulni egy hosszabb utazásból, ha némi nyitottságot is visz magával az ember. Ezt előre tudtam, így a mintegy kéthónapos amerikai kiruccanással kapcsolatban nem is a tanulságos volta lep meg, sokkal inkább a szemléletformáló erejének nagysága. Hagyományos útinaplót végül nem írtam, az OsztalékPortfóliós közösség szempontjából igazán értékes részleteket viszont nem tartom meg magamnak.

Ahogy a Facebook oldalon láthattad, sikerült találkoznom egy igen elismert befektetővel, a FAST Graphs nevű elemzőszoftver alapítójával, Chuck Carnevale-lal. Ő már akkor ügyfélvagyont kezelt, amikor én még meg sem születtem, a megközelítésmódja pedig sok szempontból nagyon közel áll az enyémhez. A beszélgetés tanulságaiból szemezgetek a hírlevél bevezetőjében.

Mindenképp jól jött, hogy korábban Skype-oltam már vele, amire emlékezett is, így a „szintfelmérő” első kört nagyjából három perc alatt lefutottuk. Ennek keretében egy számomra nem túl vonzó részvényen kezdte bemutatni a szoftverük sokoldalúságát, majd amikor lélegzetvételnyi szünetet tartott, közbeszúrtam, hogy ugorjunk egy nagyot, mert a FAST Graphs hasznosságáról már nem kell győzködnie, az adott vállalatba pedig semmiképp nem fektetnék be, akármeddig nézegetjük. Egy mosoly kíséretében elmondta, hogy ő sem. Nyugtázta, hogy nem nulláról indulunk, és innentől teljesen más szintű beszélgetésre is nyitottá vált.

„Ha csak egyetlen javaslattal járulhatok hozzá a sikeres befektetői karrieredhez, akkor az mindenképp a következő: Legyen egy terved! A képlet másik része pedig, hogy tartsd is be a tervet, bármi történik. Tartsd be, és soha ne nézz vissza!

Abszolút rendszerszemléletű, strukturált folyamatban gondolkodó befektető vagyok, mert hosszú távon konzisztens eredményeket csak így lehet elérni. A hozzám beérkező kérdések alapján viszont úgy látom, ez a szemléletmód egyáltalán nem általános. A „ne nézz vissza” részt egyébként egy Nike példával is megtámogatta Chuck, ezt a részvényt ugyanis eladta, amikor megítélése szerint az árfolyam már túlzottan elszakadt a mögöttes cégértéktől, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, az igazi – irracionális – szárnyalás csak azután következett. Ettől még a rendszere nem volt rossz, a hasonló tapasztalatokat viszont rendkívül kevesen képesek megfelelően kezelni. (Nem véletlenül térek ki a készülő angol nyelvű könyvemben a folyamat-eredmény mátrixra. Komoly üzenete van.)

„Hosszú távon az eredmény határozza meg a piaci értéket. Viszont megvan ennek a mondásnak a gonosz ikertestvére is, miszerint rövid távon az érzelmek mozgatják az árfolyamokat.”

Ez a klasszikus Graham-gondolat újracsomagolása, amit sajnos jóval többen idézgetnek, mint ahányan megértik és a gyakorlatba átültetetve alkalmazni képesek az üzenetét. Folyamatosan kapom a leveleket, hogy „mennyire szuper ez az osztalékportfóliós megoldás, mert már X hónapja csinálom és Y% pluszban van a számlám”. Ha lenne marketingesem, most lőne tarkón, amikor a rám jellemző őszinteséggel leírom, hogy ez semmit nem jelent. Tarts ki a rendszer mellett, és majd 5-10 év múlva nézd az eredményeket! Amit ma látsz, az csak a „gonosz ikertestvér”, a piac szavazógép szerepének műve, ezekhez az eredményekhez nekem és az általam átadott rendszernek (még) nem sok köze van, mert ilyen rövid időtávon nézve szinte nem is lehet. Ne áltasd magad, egyszerűen adj időt (évtizedeket) egy bizonyítottan működő megoldásnak, és ne szentelj túl nagy figyelmet az azonnali „eredményeknek”, azok irányától függetlenül!

„Teljesen más tészta az értékelés egy vételi és eladási döntés esetén.”

Amikor vásárolunk, igyekszünk a lehető legalaposabb döntést hozni, jó esetben kifejezetten válogatósak vagyunk, magasra tesszük a mércét és csak akkor helyezzük ki a pénzünket, ha minden általunk fontosnak tartott tényező ebbe az irányba mutat. Az eladás időzítésénél ugyanakkor Chuck jóval lazább. Portfóliója cégei esetében azt monitorozza, hogy a historikusan megszokott értékeltségi szintektől mennyire szakadt el az árfolyam, és mindez összhangban áll-e a növekedési paraméterek esetleges változásával. (Ha a cég növekedése lassul, az értékeltségi szorzó mégis tovább emelkedik, arra mindenképp érdemes odafigyelni. Jó példa erre a Coca-Cola.) Amikor már kényelmetlenül érzi magát az ár és érték eltérésének mértéke miatt, akkor részletekben elkezdi eladni az adott pozícióját. Fél évszázadnyi tapasztalattal a háta mögött sincsenek erre egzakt szabályai, nyilván nem véletlenül.

„A vagyonkezelés nem nehéz, az emberek kezelése viszont annál inkább.”

Sokat ehhez talán nem kell hozzátennem. Mások vagyonának kezelése arról szól, hogy a megfelelő tárgyi tudás és érzelmi intelligencia nélküli emberekkel kell megtalálni a közös hangot, hogy érzelmi alapú döntéseik eredményeként ne váljanak saját maguk legkomolyabb ellenségeivé. Chuck ügyfelei például nehezen fogadták el, hogy 1998 és 2000 között fokozatosan kiszállt a szárnyaló Cisco részvényekből (holott 60 és 160 közötti abnormális nyereségszorzóknak megfelelő értékeltségi szinteken adott el, csak hát az árfolyam robogott tovább). Akik akkor elhagyták, azok többsége a menthetetlenül bekövetkező összeomlást követően visszatért hozzá, az addigra harmadára zsugorodó vagyonukkal. Nem könnyű az ilyet úgy végignézni, hogy a legnagyobb jó szándék ellenére sem lehet megakadályozni.

Több évtizede szeretném megvenni ezt a részvényt, de eddig még nem volt megfelelő a csillagok együttállása. Szinte folyamatosan túlértékelt, amikor pedig aránylag elfogadható értékeltséggel forgott, épp nem volt szabad tőkém.”

A szóban forgó részvény a Church & Dwight (CHD), a mondásban magában pedig benne van a hosszú távú befektetés esszenciája: türelem és fegyelem. Aki azt mondja, hogy ezek nélkül is sikeres lehetsz, az csak el akar adni neked valamit.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus