OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Irányváltás

osztalekportfolio.com - 2017. június 3., szombat 23:03

Az előző havi szakmai témájú bevezető után úgy érzem, most valami egészen másról kell írnom. Mégpedig azért, hogy ez a hírlevél valamilyen formában a jövőben is folytatódhasson. Annyi erősen elgondolkodtató hatás ért az elmúlt hetekben, hogy nem lennék őszinte, ha magamban tartanám az ezekkel kapcsolatos gondolataimat. Amennyiben Téged általában csak egy részvénylista érdekel az egész hírlevélből, nyugodtan lapozz oda, viszont hogy a későbbiekben ne érjen meglepetés, ezúttal talán érdemes átfutnod a nyitó gondolatokat is.

Miért nem azt csinálom, amit a könyvemben írok?

Az Osztalékból szabadon című könyv 2015 végén jelent meg. Az volt vele a célom, hogy egy Magyarországon addig szinte ismeretlen befektetési irányzat keretrendszerét, egy gondolatmenetet adjak át. Mindezt annyira közérthető formában igyekeztem megtenni, hogy tényleg mindenféle pénzügyi előképzettség nélkül alkalmazni lehessen a gyakorlatban az ott leírtakat. Erre a tervemre kiadók sora mondta, hogy örüljek, ha 100 példányt el lehet adni egy ilyen könyvből! Ehhez képest máig bőven több mint 1500 példány kelt el. (Az 1500-as szint tavalyi átlépése óta egyébként nem számolom, ezért fogalmam sincs, hol tartunk ma.)

Átadtam a könyvben a tudásom legjavát? Nyilvánvalóan nem! Ezen ne lepődj meg, hiszen egy olyan olvasmányt akartam az emberek kezébe adni, amit 100%-osan megértenek és még komolyabb ráfordítások nélkül, teljesen ingyenes adatforrások segítségével is használni tudnak. A többségnek ez bőven elég volt, sőt talán még kicsit sok is…

Ugyanakkor kevesen szeretnék belátni annak a következményeit, hogy én évek óta, folyamatosan képzem magam, olvasok, tanulok, gondolkodok, kérdezek befektetési témában. (Ennek vicces illusztrálására a napokban kitettem Facebookra egy fotót, amin a kedvenc befektetéses szakkönyveimből épített torony magasabb, mint én.) Menthetetlenül más szinten vagyok a rengeteg befektetett munka eredményeként (ezen az egyetlen téren!), mint az Olvasóim többsége. Ráadásul a fejlődés számomra sosem ér véget.

Ezzel azt szeretném mondani, hogy egyértelműen sokoldalúbb, összetettebb, drágábban „üzemeltethető” és tudásigényesebb rendszer mentén fektetek be annál, mint amit közérthetően át tudtam adni a könyvemben. Ez azonban egyáltalán nem egy éles irányváltás részemről, és ettől a könyv még tökéletesen megfelel eredeti céljának: egy keretrendszert ad mindenki kezébe, aki nem szeretne főállású befektetővé válni, mégis tudatosan akarja kezelni a pénzét.

Különbözőképpen reagáltok erre a „felismerésre”

Sokan szinte felháborodnak, amikor rájönnek, hogy én többet vagy mást csinálok a könyvben leírtakhoz képest. Olyanokat írnak nekem, hogy „kötelességed ezt is megtanítani”. Bár egyáltalán nem kötelességem, mégis az az igazság, hogy a tanulni vágyóknak már segítettem: aki a könyvem végén szereplő ajánlott olvasmányok listáját néhány év alatt nagyon alaposan feldolgozza, óriási lépéssel kerül közelebb a vágyott tudásszinthez. Csak épp a munkát bele kell tenni, és ez már a többségnek nem tetszik. (A sikernek nem titka van, hanem ára. Van valami ebben a mondásban, amit szinte minden motivációs tréner a sajátjának tulajdonít.)

Az eredmények tehát sokaknak kellenének, a képlet munka oldala azonban nem annyira. Ennek – az egyébként messze nem ország specifikus – helyzetnek a kezelésére hozom létre a nemzetközi hírlevelet, ahol a tudásom legjavát adom majd azoknak, akik úgy érzik, hogy szeretnének ebből profitálni. Engedek némi bepillantást a színfalak mögé, mert szerintem rendkívül tanulságos. Amint először hírt adtam róla, hogy lesz majd prémium (nem ingyenes) hírlevél, ami jelenlegi infóim szerint havonta 20-30 oldalas terjedelemben tárja majd az előfizetők elé egy igencsak összetett és drágán üzemeltethető rendszer eredményeit, szinte azonnal három csoportra oszlott az Olvasók köre:

  • „Ez pénzt kér! Ő is olyan, mint a többi…”
  • „Lemásolom a folyamatát, megcsinálom inkább magamnak!”
  • „Mikor indul már?”

Az első csoport tagjai valószínűleg az egész életüket úgy tervezik leélni, hogy mindent ingyen kapnak. Velük azért nem találom a közös hangot, mert pontosan tudom, hol tartanék ma, ha én is így gondolkodtam volna ahelyett, hogy folyamatosan vásároltam a számomra releváns tudást és segítséget. Őket tehát tudatosan elengedem.

A „másolós” csoport kialakulása szerintem természetes, és egyetlen pillanatig sem bánt. Mivel azonban éveket tettem bele abba, amit ma csinálok, tisztábban látom az esélyeiket, mint ők maguk. Ha ebbe a körbe tartozol, csak egy dolgot kérek tőled: legalább ne bombázz a leveleiddel, hogyan is kellene másolnod! Te választottad ezt az utat, járd végig önállóan és ne várd hozzá a segítségem. Ez így korrekt szerintem. (Annak idején én is ilyen válaszokat kaptam néhány „profitól” a túl konkrét kérdéseimre, csak nem éppen ilyen stílusban.)

A harmadik csoport tagjainak többsége nem tegnap talált rá az oldalamra. Ők látják, tapasztalják, hogy folyamatosan fejlődök és miközben a mostani tudásommal kicsit kellemetlennek érzem például a három évvel ezelőtti hírlevelem szintjét, addig ma már teljesen egyenrangú félként beszélgetek dollár százmilliókat kezelő neves befektetőkkel. A prémium hírlevéllel azt a kört szólítom meg, akik látják ezt a fejlődést és szeretnének velem együtt továbbfejlődni. Ti kelletek nekem, mert a hasonló beállítottságunk miatt veletek találom meg a közös hangot, és ezáltal nektek tudok leginkább értéket adni.

Belefáradtam…

Nem tudom mi az oka, de az elmúlt hetekben rekord mennyiségű emailt kaptam. Idéznék néhányból, hogy lássátok a reakcióm, a később leírt döntésem hátterét.

„Úgy alakult, hogy lett XY részvényem. Fizet ez osztalékot? Ha igen, mikor?”
„A cikke miatt megvettem a Target részvényt. Most az egész pénzem ebben van. Remélem majd felfelé is fog menni egyszer!”
„Megvettem a könyved, de nem érek rá elolvasni. Találkozzunk már és meséld el, miről szól!”
„Üdvözlöm. Mikor van Önnek fogadóórája?”
„Beadtam a megbízásomat a brókernél. Nézz már rá, miért nem teljesül!”

Őszinte vagyok és önző, ez a kettő. Annak idején egy érzés megszerzéséért csináltam a honlapot, hoztam létre a tréningjeimet és írtam meg a könyvem. Ez az érzés az volt, hogy segíteni tudok másoknak. Önző vagyok, mert ez az érzés valami félelmetes erővel érint meg és ezért folyamatosan át akarom élni.

Amikor viszont a fentiekhez hasonló emaileket elolvasom (és az eddig bevett gyakorlatom szerint mindegyikre válaszoltam is), akkor szép lassan elhal bennem a segíteni akarás érzése, mert azt látom, hogy az emberek többsége Google-pótlónak használ vagy egyszerűen csak folyamatosan visszaél a jóindulatommal. A jövőben nem fogok minden emailre válaszolni. Ha ez irányváltásnak minősül, akkor már régen meg kellett volna lépnem. Az értelmesen és tömören megfogalmazott kérdésekkel kapcsolatban változatlanul szívesen segítek, viszont nem azért lettem osztalékbefektető, hogy „reaktív üzemmódban” éljem az életem és olyan dolgokkal töltsem az időm, amik semmilyen értéket nem teremtenek.

“Your inbox is a to-do-list to which anyone in the world can add an action item. I needed to get out of my inbox and back to my own to-do-list.” Tim Ferris

A prémium hírlevél létrejöttével egyértelműen a fent említett harmadik csoport tagjainak kérdései élveznek majd elsőbbséget. Mivel nemzetközi szintű lesz a szolgáltatás, én pedig egyedül vagyok a szakmai kérdések megválaszolására, ez azt is jelenti, hogy az első két csoport tagjainak kérdéseire nem biztos, hogy lesz kapacitásom.

A potyautas magatartás vége

Még egy rövid kiegészítést ideillőnek érzek, ha már ennek a témának szenteltem a bevezetőt. Ma rengetegen vannak olyanok, akik regisztrálnak az OsztalékPortfólió oldalon, majd egy egészen egyszerű (egyébként öngyilkos) stratégiát követnek: mindig megveszik a publikusan elérhető portfólióm azon részvényeit, amelyek a bekerülési áramhoz képest olcsóbban forognak. Hely hiányában nem fejtem ki, mi a gond ezzel a megközelítéssel, ehelyett egyszerűen megszüntetem ezt a lehetőséget. A Portfólióm menüpont tartalma csak a prémium hírlevél előfizetői számára lesz elérhető, nekik pedig egyszerűen értelmetlen lesz ezt másolni, hiszen jóval értékesebb infókat kapnak a döntéseikhez a hírlevélben.

A magyar nyelvű verzió néhány hónap múlva már nem tartalmazza majd a részvényvásárlásaimat és jelen formájában az „Útravaló” részt sem. Semmilyen részvény specifikus információt nem tervezek megosztani benne, sokkal inkább egy osztalékbefektető piaci meglátásai, aktuális gondolatai kerülnek majd bemutatásra.

Nagyon örültem volna annak idején, ha bármilyen hasonló „hazai” anyag elérhető lett volna számomra. Nem volt. Jelenleg még létezik, és egészen addig marad is, amíg el nem veszitek a kedvem tőle.

“Judge a man by his questions rather than his answers.” Pierre-Marc-Gaston

“No one owes you anything.”

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus