OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Osztalékcsökkentések a koronavírus és az olajháború árnyékában

osztalekportfolio.com - 2020. április 14., kedd 12:35

Igyekszem lényegre törően és tárgyilagosan felsorolni, milyen vállalati bejelentések láttak napvilágot a koronavírus szituáció eldurvulása és az olajháború kitörése óta. Csak azokat a cégeket veszem sorra, amelyekben részvényes voltam a bejelentés időpontjában. Néhány tanulságot alább is kiemelek, ez azonban ne gátoljon meg abban, hogy levond a saját következtetéseidet!

2020.03.11.
Occidental Petroleum (OXY)
Régi osztalék: 0.79$/negyedév
Új osztalék: 0.11$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.35%

2014-ben vásároltam az Occidental részvényeimet. Mai tudásom alapján egy ilyen vállalat nem kerülhetne be a portfóliómba. A ciklikus ágazatokban, amilyen az energiaszektor, még akkor is a legnagyobb nevekre korlátozom magam, ha ezáltal néhány kiemelkedő lehetőségről lemaradok. (A 2020. februári FALCON hírlevél bevezetőjében már negatív példaként emlegettem a vállalat vezetőségét.) Kíváncsi vagyok, hogy Carl Icahn aktivizmusa feljebb tudja-e erőszakolni a részvény árfolyamát. Az eladási döntés egyértelmű, tökéletesen időzíteni úgyse lehet, egyelőre mégis kivárok.

2020.03.20.
Boeing (BA)
Régi osztalék: 2.055$/negyedév
Új osztalék: 0$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0%
(Mindössze 13 napig voltam részvényes, soha nem kaptam osztalékot ettől a cégtől, lsd. alább.)

Nem éppen kirakatba illő történet, mégis megosztom. Évekkel ezelőtt, 100$-os árfolyam környékén ideális célpontként azonosítottam ezt a részvényt, aztán valamiért mégse vettem belőle. Fél szemmel követtem, ahogy 450$-ig is elszállt az árfolyama, és nagyjából minden olyan repülőutamon eszembe jutott ez, amikor Boeing géppel mentünk. Azt gondoltam, hogy a „fél szemmel követem a céget”, pont elég ahhoz, hogy képben vagyok a fontosabb történésekkel, ezért 2020. március 12-én felvettem egy mini induló pozíciót a részvényben, 160$-os árfolyamon, 5% feletti induló osztalékhozammal. Ez a vállalat csaknem 30 éves makulátlan osztalékfizetési múlttal rendelkezett, ehhez képest a vásárlásom után 8 nappal bejelentették az osztalék felfüggesztését (ideiglenes nullázását).
A részvény gyorsan meglátogatta a 100$ alatti árszintet is, így villámgyorsan 40%-os mínuszba zuhantam vele, majd március 25-én valami csoda folytán azt láttam, hogy ki tudok szállni belőle minimális profittal. Azonnal eladtam. Nem elfogadható számomra egy olyan tőkeallokátor menedzsment, aki az elmúlt években kb. 60 milliárd dollár értékben vásárolt vissza saját részvényeket és fizetett osztalékot, majd állami segélyért áll sorba. Futó kaland volt, ebből is tanultam valamit. Egyértelműen hibáztam, ezúttal szerencsésen megúsztam.

2020.03.25.
Cracker Barrel (CBRL)
Régi osztalék: 1.3$/negyedév
Új osztalék: 0$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.27%

Nehéz úgy étterem üzemeltetőként pénzt termelni, ha a koronavírus elleni védekezés keretében be kell zárni az éttermeket. Mivel lehetetlen előre megmondani, meddig tart ez a helyzet, a vezetőség ideiglenesen felfüggesztette az osztalékfizetést. Eszem ágában sincs eladni ezt a részvényt! Nem látom okát, miért ne térnének vissza a korábbi osztalékfizetéshez, amint újra normális üzletmenet mellett működhetnek. Megkockáztatom, hogy ha csak néhány hónapig tart a „leállás”, akkor még a kimaradt osztalékot is pótolhatják, hogy ne szakadjon meg az emelési sorozatuk. (Utóbbit naptári évre vonatkoztatva nézik, a ténylegesen kifizetésre került osztalék alapján.) Tartom a CBRL részvényeimet. Míg az előbb említett két cég esetében hibáztam, ennél szerintem nem. Más kérdés, hogy az Osztalékból szabadon című könyvben és több előadásban esettanulmányként bemutatott Cracker Barrel így talán már nem az a kirakatba való „osztalékszépség”. Annyi baj legyen, 2014 óta rengeteg osztalékot felvettem már innen, és úgy gondolom, hogy még fogok is. Az ideiglenes osztalék felfüggesztés tehát számomra nem jelentett automatikus eladást, a konkrét helyzet ismeretében. (Igaz, hogy a pozíció növelésére se használtam ki az árfolyam visszaesését.)

2020.03.25.
Sabra Health Care REIT (SBRA)
Régi osztalék: 0.45$/negyedév
Új osztalék: 0.30$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.06%

Sose vásároltam Sabra részvényt, hanem egy spin-off tranzakció keretében kaptam néhány darabot. Szabad szemmel láthatatlan méretű volt ez a pozícióm, és sose elemeztem közelebbről ezt a leválasztott vállalatot. Greenblatt könyve óta az van a fejemben, hogy a spin-off szituációknál gyakran alakulnak ki komoly félreárazások, ezért sem szoktam eladni az így kapott részvényeket. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy az azonnali eladással szinte mindig jobban jártam volna. (Érdemes lesz ezt átgondolnom.) Mérete miatt egy perc komolyabb gondolkodást se érdemelt, hogy mit csináljak ezzel a pozíciótöredékkel. Egyelőre marad a portfóliómban.

2020.03.26.
The Gap (GPS)
Régi osztalék: 0.2425$/negyedév
Új osztalék: 0$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.74%

2016-ban vásároltam Gap részvényeket, majd 2019-ben növeltem a pozíciómat, ami szerencsére így is nagyon visszafogott méretű maradt. Megítélésem szerint akkora a felfordulás a cégnél, hogy számukra pompás indokként jött a koronavírus, hogy végre ne kelljen osztalékot fizetni. (Egyébként 16 éves makulátlan sorozatuk volt.) A menedzsment minden tétovázás nélkül bejelentette, hogy 2020-ban már nem lesz osztalék, akármi is történjen. Divatmárkákba fektetni nem egy életbiztosítás, és ezt tudva legalább a pozícióméretezést nem szúrtam el. Nem visel meg ez az átmeneti (?) osztalékkiesés, ezzel együtt nem tervezem hosszú távra megtartani a Gap részvényeimet.

2020.03.27.
L Brands (LB)
Régi osztalék: 0.3$/negyedév
Új osztalék: 0$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.1%

Ha élnék bármilyen tudatmódosító szerrel, legalább ráfoghatnám valamire, hogyan landolt a portfóliómban ez a nem éppen minőségi részvény 2017-ben. Eredetileg is spekulatív, mini pozíciónak terveztem ezt. Később felére csökkentették az osztalékot, most pedig az átmeneti felfüggesztés mellett döntöttek. Ez is divatcég, és talán még a Gapnél is nagyobb felfordulást sikerült összehozniuk. Egyértelműen hibáztam az eredeti vásárlási döntésemmel, az egyetlen pozitívum, hogy mikroszkopikus méretű, kísérleti pozíciót vettem csak fel, amit később se növeltem, így az osztalékhatás elhanyagolható. (Annyit azért megjegyzek, hogy amikor megfordul a fejemben a „spekulatív, kis pozira jó lesz” gondolat, szinte mindig hülyeséget csinálok. Nincs helye tőkémnek ilyen minőségű részvényekben! Akkor sem, ha hónapokig nem kínál vállalható célpontot a piac. Igazi pánikhelyzetben látszik meg, mennyivel hasznosabb a szabadon álló készpénz, mint a zs-kategóriás cégekben lekötött tőke.)

2020.03.31.
Helmerich & Payne (HP)
Régi osztalék: 0.71$/negyedév
Új osztalék: 0.25$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.4%

Mai tudásommal ebbe az energiaszektorbeli cégbe se kerülne tőkém. A vezetőség szembeszélben küzd, mióta részvényes vagyok, a jelenlegi helyzet viszont túl sok már, így véget ér a 47 éves (!) makulátlan osztalékfizetési sorozat. Nem nagy pozíció, nem komoly bevételkiesés. Valamikor el kellene adnom a részvényt… csak hát ilyen értékeltség mellett?! Egyelőre várok, nem tudom mire. Számomra az elmúlt 7 év egyik legnagyobb tanulsága, hogy az energiaszektorban és a ciklikus, „commodity típusú” bizniszeknél kizárólag a legnagyobb cégekben vállalok tulajdonrészt. Legtöbbször pedig még azokban sem.

2020.04.20.
Meredith (MDP)
Régi osztalék: 0.595$/negyedév
Új osztalék: 0$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.2%

72 éves, csökkentés nélküli osztalékfizetési múltja volt a cégnek, és mivel az utóbbi 27 évben rendszeresen emelgetett is, osztalékbajnok státuszt ért el. 2020 januárjában írtam róla a következőket: "Nem létezik 7% körüli kockázatmentes osztalékhozam a mai piacon, ennek megfelelően a Meredith-é sem az." A Time felvásárlása nagyon komoly adósságteherrel járt, melynek törlesztése talán még normális üzletmenet mellett is kihívást jelentett volna. A koronavírus szituáció hatására több hirdető lemondta vagy elhalasztotta a kampányait, így a menedzsmentnek lépnie kellett. Az osztalék átmeneti felfüggesztése mellett döntöttek. A Meredith is egy olyan „kis, spekulatív pozíció”, amit egyáltalán nem kellett volna felvennem, minimális mérete miatt ugyanakkor szerencsére nincs komoly hatása az osztalékbevételemre.

2020.05.05.
Disney (DIS)
Régi osztalék: 0.88$/félév
Új osztalék: 0$
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.07%

Az osztalék átmeneti felfüggesztését jelentette be a Walt Disney. A számok azt mutatják, hogy simán fizethette volna tovább a féléves rendszerességű osztalékát a vállalat, így a menedzsment által adott indoklás helyett sokkal inkább azt tartom valószínűnek, hogy 120 ezernél is több alkalmazott „kényszerszabadságra küldése” mellett nem venné jól ki magát a részvényesek "kifizetése". Mikroszkopikus méretű a Disney pozícióm, és nem is tervezem eladni a részvényeimet.

2020.05.05.
Suncor (SU)
Régi osztalék: 0.465 CAD/negyedév
Új osztalék: 0.21 CAD/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.11%

Az olajtársaságok közül csak a Chevron és az Exxon pozícióm mérete számottevő, így a Suncor bejelentése nem vág földhöz. Egyébként ezt a céget kifejezetten jól menedzseltnek láttam, csak hát a jelenlegi olajár környezetben egyszerűen „nem jön ki a matek”, ahogy azt Warren Buffett is elmondta egy részvényesi kérdésre válaszolva a Berkshire napokban tartott virtuális közgyűlésén. Nem rohanok eladni a Suncor részvényeimet, de ha egyszer majd megfelelő kiszállási lehetőséget biztosít a piac, nem is ragaszkodom a megtartásukhoz.

2020.05.06.
FS KKR Capital Corp. (FSK)
Régi osztalék: 0.19$/negyedév
Új osztalék: 0.15$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.18%

Rendkívül kis pozíció, ezért annyira kevés időt szántam a monitorozására, hogy már ott elvesztettem a fonalat, amikor az FSIC-ből egyszer csak különösebb kommunikáció nélkül FSK lett. (Legalábbis én semmilyen hírt nem kaptam erről.) 21%-kal csökkentették az osztalékot, amihez a pozícióméretezés áldásos hatásán túl nem tudok sokat hozzátenni. Nem zárom ki, hogy egy megfelelő alkalommal eladom a részvényeimet, de ez semmiképp nem mostanában lesz.

2020.05.07.
Kontoor Brands (KTB)
Régi osztalék: 0.56$/negyedév
Új osztalék: 0$
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.1%

A VFC-ről választották le ezt a vállalatot. Általában nem szeretem az ilyen tranzakciókat, mert az a tapasztalatom, hogy „a szemetet” söprik ki egy külön cégbe. Jelen esetben az történt, hogy agyonkommunikálták az osztalék sértetlenségét, hogy a két vállalat együtt legalább annyi osztalékot fizet majd, mint a szétválasztás előtt, majd a spin-off után nem sokkal máris megtörtént az osztalék átmeneti felfüggesztése a leválasztott KTB-nél. Mivel ilyen esetben a VFC osztalékemelési sorozata nem szakad meg, „pompás” stratégia a szemét kilapátolása egy másik vállalatba. Nem fair ez a gyakorlat, jelen esetben viszont nem érint túlságosan, mert rendkívül kevés KTB részvényt kaptam a szétválasztáskor, az pedig meg sem fordult a fejemben, hogy többet vásároljak. (Igazából ezt is ki kellett volna dobnom, mint a többi spin-off hulladékot az elmúlt években.)

2020.05.07.
New Mountain Finance (NMFC)
Régi osztalék: 0.34$/ negyedév
Új osztalék: 0.30$/negyedév
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.11%

2014-ben BDC Buzz iránymutatása alapján állítottam össze a portfólióm magas osztalékhozamú Business Development Company szegmensét. Nem terveztem aktívan menedzselni ezeket a pozíciókat, ennek megfelelően esetükben számítottam hullámzó osztalékokra. Az NMFC vezetőségét egyébként korrektnek tartom az eddig olvasott anyagok és egy korábbi interjú alapján. Egyetlen nagyobb méretű BDC pozícióm van (nem ez!), így az NMFC bejelentése nem sokkolt különösebben. Nem tervezem eladni a részvényeimet, arra ugyanakkor kíváncsi leszek, hogy mennyire bizonyul átmenetinek ez a csökkentés.

2020.05.08.
Kimco Realty Corporation (KIM)
Régi osztalék: 0.28$/ negyedév
Új osztalék: 0$
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 0.42%

Átmeneti osztalék felfüggesztést jelentett be ez a kiskereskedelmi REIT, de a kommunikáció alapján meglepne, ha 2020-ban még fizetnének bármi értelmezhető osztalékot. Kétségtelenül nem ez a cég a portfólióm ékköve, de a Kimco által okozott minimális hatásnál sokkal jobban foglalkoztat, hogy összességében nagyon nem kicsi a kiskereskedelmi ingatlanos kitettségem. Semmiképp nem most adom el ezt a részvényt, ugyanakkor a hosszú távú megtartásához se ragaszkodok. Kisméretű pozíció, sose terveztem nagyobbra építeni.

2020.05.11.
Tanger Factory Outlet Centers (SKT)
Régi osztalék: 0.3575$/ negyedév
Új osztalék: 0$
Csökkenés az éves osztalékbevételemben: 4.49%

Folyamatosan romlottak az outlet üzemeltető vállalat fundamentumai mióta részvényes vagyok. Őszintén tartok tőle, hogy a „value trap” klasszikus példája lesz ez a részvény, ami az elmúlt években szinte tetszőleges pillanatban rendkívül olcsónak tűnt, csak éppen az üzleti teljesítmény negyedévről negyedévre szépen indokolta is az egyre alacsonyabb árakat. (Beszélünk a „value trap” jelentéséről a „Mindent a részvénybefektetésről” képzés keretein belül.) A koronavírus szerintem csak az utolsó koporsószeg volt ebben az esetben, talán enélkül is sor került volna előbb-utóbb az osztalék megvágására, ha nem sikerül drámai fordulatot elérni az outletek értékesítési (és ezzel együtt bérleti) számaiban. Ma is azt gondolom, hogy rettentő olcsó ez a részvény, ezért egyszerűen nem tudom eladni. Persze úgy tartja a mondás, hogy „minden olcsónak tűnik, miközben nulla felé robog”. Annyit tudok felhozni a mentségemre, hogy a zuhanásban nem követtem el a folyamatos leátlagolás klasszikus hibáját, így még egy vállalható méretű pozíció mellett ért a bejelentés. Így is fájt, de számítottam rá. (Ahogy arra is, hogy nem ez az utolsó ingatlanos cég, ami ilyen hírrel „örvendeztet meg”.) Egyelőre tartom a pozíciót, bár a menedzsment ködösítő, inkorrekt kommunikációs stílusa negyedévről negyedévre kevésbé elfogadható számomra. Főleg a konkurensekkel összehasonlítva erős a kontraszt.

Összegzés:
Összességében 7.37%-kal csökkent volna az éves osztalékbevételem a fenti bejelentések hatására, ha semmi más nem történt volna a portfóliómban időközben.

De történt más is, mivel érkeztek osztalékemelések (Qualcomm, Kinder Morgan, Apple, Pepsi, Ameriprise Financial), valamint eladtam egy túlértékeltnek tartott pozíciómat (Digital Realty Trust). Ezek eredőjeként ma 7.49%-kal kapok kevesebb osztalékot, mint a fenti bejelentések előtt. Ha pedig korrigálunk a DLR eladás hatásával, azaz hogy kevesebb tőkém van most befektetve, akkor 7.03%-hoz áll közelebb az osztalékcsökkenés mértéke.

Számítok még további bejelentésekre, szerintem az elkövetkező néhány hónap még bőven ezekről szólhat. Csalódott lennék, ha 20%-nál is komolyabb átmeneti (!) osztalékcsökkenést kellene elkönyvelnem, a 15% alatti mértéket ugyanakkor eléggé valószínűtlennek látom. Mivel a havi átlagos nettó osztalékbevételem a jelenlegi „válság” előtt nagyságrendileg kétszeresen fedezte a havi átlagos megélhetési költségeimet, óriási drámától azért nem tartok. A tanulságokat persze indokolt lesz összegezni, az elkövetett hibáimból pedig tanulni kellene…


comments powered by Disqus