OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A nagy brókerkérdés + Tervek 2021-re

osztalekportfolio.com - 2020. november 13., péntek 14:52

Kezdjük rögtön azzal a témával, amivel kapcsolatban emailek tucatjait kaptam az elmúlt hónapokban. 2021-től komoly változásokra számíthatnak az általam is használt Interactive Brokers Európai Unióban élő ügyfelei. A helyzetet jól összefoglalja OpcioGuru Gery írása, ezért itt csak a számomra lényeges pontokat, illetve a következtetéseimet, reakciómat osztom meg.

A változásból eredő probléma kettős. Egyrészt a jelenleg érvényes 500.000 dolláros számlavédelem 20.000 eurósra olvad, amit nem tudok és nem is szeretnék elfogadni. Másrészt magyarként arra vagyok leginkább esélyes, hogy az Interactive Brokers engedélyezés alatt (előtt?) álló magyar cégébe, az IB Central Europe Befektetési Zrt-be teszik át a számláimat. Teljességgel kizárt, hogy Magyarországon tartsam a jövőben a vagyonom legjelentősebb részét képező részvényportfóliómat, ezért bőven volt min gondolkodnom.

Az utóbbi felvetéshez kapcsolódó email áradat megelőzése érdekében hangsúlyozom, hogy személyes preferencia kérdése, ki melyik országban érzi biztos helyen a pénzét. (Abban viszont biztosan egyetértünk, hogy hosszú távra befektetni csak úgy lehet, ha nyugodtan tud aludni az ember.) Van olyan milliárdos ismerősöm, aki teljes lelki nyugalommal tartja minden vagyonelemét itthon, míg olyan is akad, aki előszeretettel mutat rá történelmi párhuzamokra, hogy mik szoktak történni a „keményvalutás” megtakarításokkal egy olyan országban, ami esetleg elindult a saját pénzneme gyengítése, destabilizálása útján, miközben a politikai berendezkedésének alakulása is „figyelemre méltó”. (Nyilván egy hipotetikus példáról van szó.) Minden felnőtt ember saját felelőssége annak megítélése, hogy mennyire bízik a saját országának vezetésében a megtakarításai jövőjével kapcsolatban. Mérlegre kell tenni az adott ország által kínált esetleges adóelőnyöket (Magyarország esetén ilyen a TBSZ számla), a gazdasági és politikai kockázatokat, és hozni kell egy olyan döntést, ami 100%-os lelki nyugalmat biztosít a hosszú távú befektetési stratégia évtizedeken át tartó kivitelezéséhez. A döntésemmel véletlenül sem kell egyetértened, annyit pedig mindenképp hozzátennék, hogy bárhol is vezesd a számládat, a keletkezett jövedelem bevallása és korrekt leadózása nem lehet kérdés! (Éppen ezért nem kellene fennakadni azon, amikor egy nemzetközi brókercég elkéri az adóazonosítódat.)

A Brexit kapcsán előállt Interactive Brokers szituáció kimozdított a komfortzónámból, és tisztáztatta a preferenciáimat: 500.000 dolláros számlavédelmet szeretnék, semmiképp nem magyarországi jogi entitásnál vezetett értékpapírszámlára. Korábban a hozzám érkező kérdésekre simán azt válaszoltam, hogy nem tudok (az IB-n kívül) olyan amerikai brókercégről, amelyik rendelkezik az SIPC 500.000 dolláros védelmével, miközben hajlandó magyarországi ügyfeleknek számlát nyitni. (A legnagyobbak közül a Fidelity és a Schwab szóba se áll magyarokkal, sajnos.) A kialakult helyzet rákényszerített, hogy nézzek szét jobban, és mivel magyar IB ügyfelek tucatjai tették ugyanezt, „varázsütésre” lett megoldás. Több is…

Továbbra sem vagyok egyetlen brókercégnek se ügynöke, ennek megfelelően pusztán azt szeretném megosztani, hogy eddig milyen lépéseket tettem, mik az első tapasztalataim és a további terveim. Véletlenül se javaslom, hogy utánozz, az önálló döntésedet támogató információforrásnak ugyanakkor talán jó lesz ez a rövid összefoglaló.

Mindenek előtt kezdjük azzal, hogy az SIPC (Securities Investor Protection Corporation) által biztosított számlavédelem magyar állampolgárként ugyanúgy vonatkozik ránk, mint az adott bróker amerikai ügyfeleire. Semmi különbség nincs megítélés vagy éppen eljárásrend tekintetében. Az asksipc@sipc.org email címen megerősítést kérhetsz ezzel kapcsolatban, ha szükségét érzed. Idemásolom, amit nekem válaszoltak:

"There is no requirement that a customer having an account with a member broker-dealer of SIPC reside in or be a citizen of the United States. As long as you are dealing with a broker-dealer that is a member of SIPC your account is covered exactly like the account of a resident or citizen of the United States. In a liquidation proceeding under the Securities Investor Protection Act, SIPC may advance up to $500,000 per customer account (including a $250,000 limit on cash in the account).
Under the Securities Investor Protection Act ("SIPA"), customers are protected against the loss of their securities, whether US or foreign, so long as they are owed by the SIPC member brokerage firm to the customer and the SIPC member firm is in a liquidation proceeding under SIPA. Claims for securities are satisfied in kind, namely, a customer who is owed a security generally will receive that security even if it is not in the brokerage firm’s possession when it fails. To the extent that there is a fair and orderly market for the security, the trustee administering the liquidation proceeding will purchase it on the open market for the customer. If the trustee is unable to replace missing securities, customers are paid the filing date value of the securities up to the statutory limits of SIPA. Securities are valued in US dollars.
Cash in a brokerage account at a SIPC member broker-dealer is protected in the event of the failure of the brokerage firm regardless of how the cash is denominated, in terms of a particular national currency. The cash coverage is $250,000 USD."

Szándékosan nem fordítottam le a választ, mert továbbra is azt vallom, hogy aki nem kommunikál angolul, az válasszon hazai brókercéget, magyar nyelvű ügyfélszolgálattal. (Nekem egyelőre a TBSZ vitathatatlan előnye ellenére sincs magyarországi értékpapírszámlám, de ha nyitnom kellene, a hozzám érkező visszajelzések alapján talán a Random Capital ajánlatára néznék rá első körben. Nincs ügynöki és semmilyen más jogviszonyom velük.) Nézzük az amerikai választottjaimat!

TastyWorks

Egyetlen negatívumot tudok felhozni velük kapcsolatban: mindössze pár éve működnek. Biztosabbnak érzek egy évtizedek óta stabil brókercéget, viszont az 500.000 dolláros SIPC védelemmel együtt abszolút nyugodtan alszom egy Tastyworks számlával is. (Persze remélem, hogy a gyakorlatban soha nem kell majd végigmennem egy ilyen kártalanítási procedúrán, mert az azért biztosan nem lenne stresszmentes.)

A számlanyitással kapcsolatos kérdéseimre rendkívül gyors és korrekt válaszokat adott az ügyfélszolgálatuk, a befizetéssel viszont voltak gondjaim. Olyannyira, hogy segítséget is kellett kérnem egy Tastyworks-ügyfél barátomtól. Nehézkesnek tűnhet az a megoldás, ami végül nekem bejött, cserében viszont gyors és nagyjából ingyen van. A folyamat első lépéseként beutalok pénzt az Interactive Brokers számlámra (amit nem tervezek megszüntetni, esetleg a méretét fogom a töredékére csökkenteni). Az IB-n a befizetett összeget korrekt piaci árfolyamon és jelképes jutalék mellett dollárra váltom, majd kérek egy dolláralapú „wire withdrawal” tranzakciót a Tastyworks számlámra. Havi egy ilyen kivétet díjmentesen biztosít az IB. Gyorsan célba ért így a számlanyitáshoz beutalt „teszt összeg”. (Amennyiben van dolláralapú lakossági folyószámlád, arról is működhet a befizetés egy sima nemzetközi utalással, ha nem terheli az ilyesmit aránytalanul komoly díjjal a bankod.)

Kifejezetten tetszett, hogy az amerikai osztalékokból levont forrásadó szempontjából fontos W-8 BEN nyomtatványt a Tastyworks állítólag automatikusan kezeli, ezért is kérik el már a számlanyitáskor az adóazonosító számot. Egyértelműen nem én vagyok az az ügyfél, akire ez a brókercég vadászik, hiszen szemlátomást az opciós kereskedőkre fókuszálnak, de ha engem is korrektül kiszolgálnak, megfelelő számlavédelem és nulla-közeli díjak mellett, akkor szívesen leszek az ügyfelük. Egyelőre még nem tranzaktáltam náluk, de a sima webes kereskedési felületük abszolút kezelhetőnek tűnik az olyan egyszerű részvényvásárlási tranzakciókra, amikre nekem szükségem van.

TradeStation U.S.

Ennél a brókercégnél fontos, hogy csak az USA cége adja az 500.000 dolláros SIPC védelmet, a nemzetközi vállalata nem! A honlap szerint 35 évnél is hosszabb múltjuk van, ennek ellenére bevallom, hogy én korábban nem hallottam róluk. (Hiába, sose volt hobbim a brókerpiac „második vonalának” mélyreható feltérképezése.) Már önmagában az SIPC védelem ténye és a magyar ügyfelek „elfogadása” is pozitív, itt viszont a befizetés is megoldható volt egy egyszerű Transferwise tranzakcióval.

Ahogy látom, ezek közül egyik brókercégnél sincs az IB-hez hasonlóan magas inaktivitási díj. (A TradeStation esetében állítólag ezt már 2000 dolláros számlaméret vagy évi 5 tranzakció esetén teljesen elengedik.) Fontos, hogy véletlenül se vagyok abban a helyzetben, hogy a brókercégek kondícióit alaposan összehasonlítsam, saját tapasztalatom pedig egyelőre mindkettővel csak a befizetés terén van, részvényt még nem vettem náluk. A TradeStation ügyfélszolgálata egyébként nem volt túl kedves, amikor néhány kérdést feltettem nekik, ebből viszont nem vonnék le messzemenő következtetéseket. (És a korrektség kedvéért hozzáteszem, hogy az általam régóta használt IB se éppen a jó irányba fejlődik az ügyfélszolgálat minősége terén.)

Mit csinálok?

Szemre mindkét „új brókerem” olcsóbbnak tűnik még az IB-nél is, bár itt már olyan minimális nagyságrendről beszélünk, hogy számomra ez egyáltalán nem volt szempont. A puding próbája az evés, éppen ezért racionális döntésnek láttam mindkét cégnél egy kisösszegű számlanyitást. Szeretnék kicsiben tapasztalatot szerezni a kereskedési felületük működésével, a ténylegesen levont díjaik és jutalékaik mértékével, valamint az adóbevallásom alapjául szolgáló jelentéseik minőségével, használhatóságával kapcsolatban is. (Az adóbevallás összeállítása szempontjából mindenképp szívás lesz egy helyett három bróker adataiból dolgozni, de ennél nagyobb probléma soha ne merüljön fel!)

Az Interactive Brokersnél lévő számláimmal kapcsolatban egyáltalán nem kapkodok és nem stresszelek. (Ez mondjuk lényeges különbség köztem és a nekem levelet írók többsége között.) Nem látom, hogy bármi ok lenne pánikra, ezért megvárom, hogy az IB végleges választ tudjon adni a számlavédelemmel és áthelyezéssel kapcsolatban. Amennyiben nem tudnak számomra megfelelő megoldást ajánlani, akkor fokozatosan „költöztetem” majd a portfóliómat, és az IB az eddigi egyetlen szolgáltatómból valószínűleg a legkisebb súlyt képviselővé lép majd vissza. Minden rosszban van valami jó: a kialakult helyzet eredményeként szerintem létrejöhet egy stabil több lábon állás, a 100%-os IB-függés helyett. (Őszintén megmondom, hogy én az utóbbival is jól aludtam a megfelelő számlavédelem és az IB komoly múltja mellett, a „költözéssel” járó teendőket pedig szívesen megúsztam volna. De ha már így alakul, igyekszem meglátni a pozitívumokat.)

Ez történt az elmúlt hetekben

Csak annak örülök az EVA-alapú adatszolgáltatás elindításánál is jobban, hogy már rögtön az elején visszajelzést és ötleteket kértem az első körben csatlakozóktól, így még jobbá válhatott a kéthetente frissülő adattábla. (A beérkező kéréseknek megfelelően 478 plusz részvény került be az adatbázisba, ami így már európai, kanadai és ázsiai célpontokat is tartalmaz.) Ha nem csak amerikai részvényekbe szeretnél befektetni, nyitott vagy az önálló elemzésre, vagy csak szívesen tanulnál az EVA (Economic Value Added) koncepcióról, akkor érdemes lehet megnézned ezt a videót.

Egyetlen vételtől eltekintve kizárólag eladások történtek mostanában a portfóliómban, melynek eredményeként a befektetésre váró készpénzállományom szokatlanul magas szintre emelkedett. A mai helyzetem teljeséggel összehasonlíthatatlan a COVID előtti portfóliómmal, így lezártnak tekintem azt a számolgatást, hogy a világjárvány mekkora csapást mért az osztalékbevételeimre. Több felvonásban korrektül levezettem a matekot, és igazából 12% körüli értéket látok reális végeredménynek, azaz ennyivel csökkent az éves nettó osztalékbevételem. Ennek a megítélése nyilván szubjektív, az én véleményem ugyanakkor az, hogy egy olyan külső sokk idején, melynek gazdasági hatásait a legtöbb amerikai vállalat vezetése a 2008-2009-es összeomlás sokszorosára teszi, kifejezetten jól vizsgázott az osztalékfókuszú befektetési megközelítés. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az engem érintő osztalékcsökkentések jelentős részébe egyértelműen a korábbi hibás döntéseim miatt néztem bele. Mielőtt az egyébként jó bizonyítvány magyarázásának tűnne az utóbbi megjegyzés, gyorsan hozzáteszem, hogy életem végéig tervezek hibázni és tanulni. A tökéletességet nem tőlem tanulhatod meg, azt máshol hirdetik.

Jó ötletnek tűnt a napokban felvenni egy rövid videót, amiben a Seeking Alpha oldalra cikkeket író FALCON-csapat tagjaival a Qualcomm (QCOM) részvényeim esetleges eladásával kapcsolatban ötletelünk, számolgatunk. Egész biztosan nem ez lesz a legnépszerűbb videóm, amennyiben viszont érdekel a részvényelemzés, akkor érdemes lehet megnézned. (Egyúttal a Mindent a részvénybefektetésről kurzus videóira is érdemes ránézned.)

Mit tervezek 2021-re?

Esélyes, hogy decemberben nem írok külön magyar hírlevelet, ezért sorra veszem, hogy milyen ötletek forognak mostanában a fejemben. A lista alatt linkelek egy nagyon rövid szavazást, ahol (tényleg!) 1 perc alatt visszajelzést tudsz adni.

  • Akár heti rendszerességgel is elképzelhetőnek tartok egy olyan (maximum 100 fős) Zoom összejövetelt, amin a fenti Qualcomm videóhoz hasonlóan egy-egy konkrét esetet elemzünk. (Lehetnek persze „könnyebb” témák is, ha olyanokra van inkább igény.)
  • Havi egy ilyen „workshop” lehetne élőben is, amivel sorozatot teremthetnénk. Úgyis régóta szeretnék közvetlenebb kapcsolatot a hírlevél „közönségével”, és mivel a FALCON-csapat tagjaira is erősen számítok egy-egy ilyen esemény szervezése kapcsán, talán még az időmbe is beleférne.
  • Alert: Régóta rágódok már azon, létrehozzak-e egy olyan kiegészítő szolgáltatást, aminek a keretében minden részvénytranzakciómról email alertet kaphatnak az érdeklődők. Technikailag könnyen kivitelezhető lenne egy ilyen „előfizetői szint” létrehozása az amerikai oldalamon, viszont amennyi érvet látok mellette, nagyjából annyit tudok felhozni ellene is. Az alábbi linken segíts a véleményeddel kérlek!
  • Idén szerettem volna egy egész napos rendezvényt, ahol nem csak részvényekről beszélek, és a teljes bevételt jótékonysági célra ajánlom fel. (Olyannyira, hogy eleve az alapítvány számlájára érkezne a belépők ára.) A vírus értelemszerűen lenullázta ezt a tervet 2020-ra, de 2021 őszével kapcsolatban bizakodó vagyok.

Itt tudsz a fentiekről egy percben véleményt nyilvánítani. Köszönöm, ha szánsz ennyi időt arra, hogy segítesz.

Az OsztalékPortfólió minden korábbi hírlevele ITT érhető el.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus