OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Hibáztam

osztalekportfolio.com - 2022. március 28., hétfő 19:02

2017. február 5-én reggel egy Azori-szigeteken lévő apartmanban ülve néztem az esőt, és ha már kimozdulni épp nem lehetett az időjárás miatt, unaloműzőként összeraktam egy egyszerű kis Excel táblázatot. A létrehozás előtt álló nemzetközi hírlevél szolgáltatás, a FALCON Method "üzleti modellje" született meg akkor.

Napokkal korábban küldtem el néhány szerencsés (?) kiválasztottnak a később Amazon bestsellerré váló FALCON könyv kéziratát, így a logikus következő lépés az volt, hogy kitaláljam, miként lehetne a kéziratban felvázolt szolgáltatást valóban életre kelteni és mindenki számára elérhetővé tenni.

Majdnem "kisadózó"

Kishitű voltam, egyáltalán nem láttam, mivé fejlődhet ez az ötlet. Olyannyira nem, hogy az említett táblázat a fantáziadús "KATA_matek" nevet kapta, amiből nem nehéz kitalálni, hogy a magyarországi "kisadózó vállalkozások tételes adója" konstrukcióban képzeltem el az indulást. Annak ellenére, hogy angol nyelvű, nemzetközi szolgáltatásban gondolkodtam. Ráadásul véletlenül se azt számolgattam, hogyan férek majd bele a havi egymilliós árbevétel keretbe, hanem azt, hogy hány előfizetőt kellene szereznem a "világpiacról", hogy legalább a kisadózó vállalkozás havi 50 ezer forintos költsége megtérüljön.

Nem voltam "nullkilométeres" vállalkozó, eddigre alapítottam és eladtam már több céget. Akkorát viszont egyszerűen nem mertem álmodni, hogy azzal is tudok majd egyszer szabad szemmel látható pénzt csinálni, ami igazán lelkesít, amit nem is érzek munkának. Néhány sokatmondó szám a táblából: 287-es dollárárfolyammal számolva, 200 előfizetővel és 4 dolláros havidíjjal kalkulálva ki mertem hozni, hogy akár még havi nettó 180 ezer forintot is kereshetnék a hobbimmal. (Nem gondoltam, hogy valaha nyilvánosságra hozom ezt.)

Igen, 4 dolláros havidíjjal, azaz 50 dollár alatti éves előfizetési díjjal számoltam első körben. Miért? Mert volt olyan "versenytárs", aki ezen az árszinten értékesítette a szolgáltatását. Abba bele se gondoltam, hogy az alapmotivációm eleve az volt, hogy a piacon lévő összes befektetési hírlevélnél jobbat hozzak létre, ugyanis sorra találtam bennük szakmai és számszaki hibákat, a "jóllakott" vállalkozók viszont még a visszajelzéseim alapján se akarták javítani a szolgáltatásaikat. "Ezrek fizetnek érte, jó ez így" – jött a válasz az USA több pontjáról és Kanadából is, ami engem eléggé felbosszantott. Fogalmam se volt, hogy életképes vállalkozás lesz-e valaha belőle, abban viszont 100%-ig biztos voltam, hogy minden általam ismert hírlevélnél jobb minőségűt tudok csinálni.

De akkor mégis miért áraztam a leggyengébb és egyben legolcsóbb "konkurenshez"? Mert ennyi önbizalmam, önbecsülésem volt. El se mertem képzelni, hogy tőlem bárki bármit is megvegyen, ha talál a piacon olcsóbbat. (Ami végeredményben nyilván drágább lesz, de nem néztem ki az emberekből, hogy ezt végiggondolják, magamból pedig azt, hogy fizetnének a prémium szolgáltatásomért reális árat.)

Óriási szerencse, hogy a kéziratra érkezett visszajelzésekben szinte egytől egyik szerepelt a következő gondolat valamilyen formában: "Ezt a hírlevél szolgáltatást nem szabad ennyiért eladni! Minimum a duplájának kellene lennie az árnak."

A legnagyobb hibám

Megfogadtam a tanácsot, így végül 97 dolláros akciós éves díjjal indult el a FALCON Method, 2017-ben. (Messze nem vezetett persze egyenes út a megvalósításig. A "kedvenc" csavarom a történetben az volt, amikor az online fizetési szolgáltatások terén akkoriban leginnovatívabbnak számító amerikai cég képviselője bemondta a telefonba, hogy leírnia ugyan nem szabad, de magyarországi ügyféllel ő nem köthet szerződést. Már akkoriban is jól feküdtünk a világsajtóban. Mehettem Floridába céget alapítani és bankszámlát nyitni, majd menekülhettem haza a másnap lecsapó Irma hurrikán elől. Ennyit a KATA matekról…)

Mára egyértelműen látom, hogy a hibás árazás képes a legjobb vállalkozási ötletet is életképtelenné tenni, ami által minden érintett veszít. (Nemcsak a vállalkozó, hanem azok az ügyfelek is, akiken a terméke, szolgáltatása segíthetne.)

Ha 50 dollár körüli árszinten indult volna a FALCON hírlevél, egészen biztos, hogy ma már nem létezne.

A máig kísértő legnagyobb hibát viszont csak ezután követtem el: azt kommunikáltam, hogy az előfizetési díj örökre fix marad azok számára, akik bizalmat szavaznak a szolgáltatásnak és évről évre aktívan tartják az előfizetésüket. Öt évvel későbbről visszatekintve ez kb. az "örök élet, ingyen sör" ígéret kategóriája, de én akkor komolyan gondoltam. (Sem az inflációval, sem a szolgáltatás komoly fejlődésének költség- és munkaidő oldali hatásával nem számoltam.)

Nemcsak komolyan gondoltam, hanem kifejezetten abban a hitben voltam, hogy muszáj ilyet ígérnem, mert a "versenytársaim" is ezt teszik, és ha csak a részvényelemzéshez értek náluk jobban, akkor minden más téren célravezető lehet az "iparági best-practice" lemásolása.

Öt év fejlődése

Ha a FALCON Method hírlevél szolgáltatás első öt évének történetét szeretném röviden összefoglalni, akkor nagyjából a következő szakaszokra osztanám:

  1. Eleinte mindent egyedül csináltam, és csak olyan adatszolgáltatásokat vettem igénybe, melyek kisbefektetők számára is elérhető árazásúak voltak. Összességében éves szinten így is 1300 dollár körüli összeget fizettem adatokért és az ezek elemzését megkönnyítő (pl. vizualizációs) eszközökért. Ebben az időben havonta másfél hetet vett igénybe a hírlevél összeállítása. Ez volt a "97 dolláros FALCON".
  2. Ahogy gyűltek az előfizetők a világ számos országából, és visszaigazolták, hogy tényleg jobb a FALCON a piacon lévő (szerintük) hasonló szolgáltatásoknál, lehetőségem nyílt a növekedésből befolyt pénzeket "továbbtanulásra" és a szolgáltatás mögött álló adatháttér fejlesztésére fordítani. Elvégeztem a Columbia Business School Value Investing képzését, és később ennek Advanced változatát is, mindkettő esetében egymillió forint feletti tandíjat fizetve. Előfizettem a Ycharts Professional adatszolgáltatásra, ami eleinte "csak" 5000 dollárba került évente, majd felemelték a díját 6000 dollárra. (Hiába, ők nem ígértek örök életet és ingyen sört.)
  3. Ahogy teltek az évek, rájöttem, hogy nem bírom és nem is akarom az idők végezetéig egyedül csinálni a FALCON-t. Azért fektettem bele egy évet a "Mindent a részvénybefektetésről" képzés létrehozásába, hogy kineveljek olyan embereket, akikkel némi "finomhangolás" után együtt tudok dolgozni. Ahogy az lenni szokott, a képzés összerakása engem is egyes területek mélyebb felfedezésére ösztönzött, így került a képbe az EVA (Economic Value Added) nevű cégelemzési keretrendszer adatszolgáltatója, az Institutional Shareholder Services. A cégnév is mutatja, hogy pénzügyi intézmények kiszolgálására specializálódtak, de néhány körös egyeztetés végén belementek, hogy megfelelő díj ellenében nekem is hozzáférést biztosítsanak. Teljesen új alapra került így a FALCON szolgáltatás, aminek immár csak a neve volt azonos az induláskor létrejött hírlevélével. (Meg az aktív előfizetők számára az ára…)
  4. Szerettem volna megnézni, hogy az EVA alapú elemzés mennyire emel ki, különböztet meg minket a nemzetközi mezőnyben, így a formálódó FALCON csapattal megmérettettük magunkat a Seeking Alpha platformján. A számok és visszajelzések egyértelműek voltak: minőségi szempontból erősen kilógunk felfelé, pénzügyi szempontból viszont nem éri meg ezzel a minőségi szinttel a gagyi cikkek tömegében versenyezni. Ezen szakasz eredményeként a csapatmunka alapjait szépen sikerült lefektetnünk, "összecsiszolódtunk". (Az érintett srácok valószínűleg más szavakat használnának…)
  5. A FALCON Method mára több szempontból egyedülálló. Nem ismerek más információ szolgáltatást, ami intézményi szintű EVA adatokra támaszkodik. Olyat sem, amelyik elkülönülten kezeli a minőségi-növekedési részvények egy szűk csoportját és a közepes minőségű osztalékrészvényeket. (Az előfizetők többsége mára szerencsére megértette az elkülönítés és eltérő keretrendszerben történő elemzés fontosságát, amiből a FALCON szolgáltatás edukációs ereje is szépen érezhető.)

Ha röviden szeretném összefoglalni, honnan hova sikerült eljutni, akkor néhány számadatra szorítkoznék: Ma kb. 15000 dollárt fizetünk éves szinten a hírlevél előállításához szükséges adatokért és kapcsolódó eszközökért, miközben egy-egy cégelemzésbe kb. 40 elemzői munkaóra megy bele. Ha összevetem ezt az első szakaszban leírt értékekkel, be kell látnom, hogy a "97 dolláros FALCON" rég megszűnt létezni, csak én ezt sokáig nem akartam belátni.

Meghalt a FALCON, éljen a FALCON!

A tervek szerint néhány héten belül magasabb fokozatba kapcsolhat a FALCON Method nemzetközi marketingje. Ennek keretében 397 dollárra fogjuk emelni a honlapon szereplő éves előfizetési díjat, amiből kuponnal időnként 100 dollár kedvezményt adunk. Az újonnan csatlakozók tehát minimum 297 dollárt fognak fizetni a szolgáltatásért.

A változás ezúttal a meglévő előfizetőket is érinti, viszont olyan megoldást szerettem volna találni, amivel a régi FALCON tagok továbbra is kivételesen jól járnak. Megmarad a honlapon elérhető 297 dolláros legjobb árhoz képest a 100 dolláros előny, ennek megfelelően 197 dollárra emelkedik minden olyan előfizető éves díja, aki ez alatti szintet fizetett eddig. A változás mindenkinél a következő megújításkor lép életbe.

197 dollár alatti áron senkinek nem lesz lehetősége aktívan tartani a hozzáférését, mert nem létezik már az a termék, amire annak idején az ár befagyasztását ígértem. A korábbi hibám nem korlátozhatja tovább a szolgáltatás fejlődését.

A hozzám érkező levelek alapján egyébként a többség érzi, hogy sokszorosát kapja a FALCON keretében, mint amiért fizet. Erről vagy meggyőzött valakit az elmúlt évek szolgáltatása, vagy felesleges is győzködni.

Akiket érint a változás, emailben fognak ezzel kapcsolatban értesítést kapni.

A cél továbbra is változatlan: a világ legjobb részvénybefektetéssel kapcsolatos információ szolgáltatását szeretnénk a FALCON Method keretében üzemeltetni.