OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Extra Ball: metaverzum ajándékba

osztalekportfolio.com - 2022. április 13., szerda 9:22

Húsz év kihagyás után mostanában időnként újra megpróbálkozom a biliárdozással, hogy kikapcsolódás helyett felidegesítsem magam. Az egyik ilyen alkalom végén, a teremből kifelé menet megálltunk még beszélgetni. A szemem sarkából észrevettem, hogy a flippergépen villog a zöld start gomb. A biliárdtudásom ugyan megkopott (vagy inkább teljesen eltűnt) az évek alatt, arra viszont biztosan emlékszem „fiatalkoromból”, hogy ez a jelzés annyit jelent, aki odamegy és megnyomja a gombot, az játszhat egy ajándék kört.

A gép közelében nem volt senki, és amikor a beszélgetőtársaimnak megemlítettem a felfedezésemet, úgy néztek rám, mint akik nem hisznek az „ingyen játék” létezésében. Pedig időnként nemcsak a flippergép, hanem a részvénypiac is dob meglepő ajándékokat…

Erről beszélgetett a közelmúltban az indiai sztárbefektető Mohnish Pabrai és Divya Narendra, aki a Facebook ötletének ellopásáért beperelte Mark Zuckerberget.

A beszélgetés pár nappal azután jelent meg, hogy a Mindent a részvénybefektetésről képzést elvégzők részére létrehozott zárt csoportban megosztottam ezt a képet a Facebook (helyesebben mai nevén Meta) részvény értékeltségéről.


Nem festenek túl optimista képet ezek a számok, finoman szólva sem.

A cég üzleti modellje rendkívül egyszerű és érthető. 2022 januári adat szerint 4,95 milliárd ember használja világszerte az internetet, közülük kb. 1 milliárd kínai. Utóbbi országban nem elérhető a Facebook, a cég azonban így is 3,6 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik, azaz mondhatjuk, hogy szinte teljes egészében meghódította a potenciális piacát. A bevételei 98%-át hirdetésekből szerzi, és a felhasználók monetizálásában élen jár. (Utóbbi nyilván idegesítő, amikor „ismerősök” helyett szinte már csak reklámok jönnek szembe, a részvényesek számára viszont mindenképp pozitív, hogy ennyire profin tudják pénzre váltani a felhasználói aktivitást.)

Az online hirdetési piac tortája ráadásul várhatóan éves szinten kétszámjegyű százalékos ütemben nőhet az előttünk álló öt év során, így a Facebook egy növekvő pályán focizik. Ráadásul egy háromszereplős piacon játszik, ahol a Google ugyan erősebb nála, de a hirdetési szegmensben még csak a szárnyait bontogató Amazon egyelőre (!) semmiképp nem említhető vele egy lapon. Mindent egybevéve szerintem elég komoly meggyőződés kell ahhoz, hogy valaki azt valószínűsítse, a Meta belátható időn belül irrelevánssá válik az online hirdetések oligopol piacán.

A részvényt mindenesetre gyönyörűen szétverték a közelmúltban.


A piac több dolog miatt aggódik. Az Apple iOS-ben eszközölt változtatásai nyomán egyértelműen romlott a Facebook hirdetések célozhatósága. Vajon tartós negatív hatással lesz ez a hirdetők marketing megtérülésére? (Mert a ROI eddig kiemelkedő volt, és a Meta üzleti sikere nagyrészt ennek köszönhető.) Vajon felveszi majd a versenyt a megkésett Instagram Reels a piac egy szegmensét letaroló (vagy inkább új piacot teremtő) TikTokkal? Vajon a metaverzum csak Zuckerberg lázálma, és minden erre költött dollár elégetett pénz?

Az első két kérdéssel kapcsolatban megfogalmaztam a véleményem a nemzetközi FALCON Method hírlevélben, a metaverzummal kapcsolatban viszont szeretném megengedni magamnak a frappáns „fogalmam sincs” választ. Viszont az a jó hír, hogy nem is kell ezt tudnom, mivel momentán a metaverzum ígérete nincs beárazva a Facebook részvényébe, ezt ingyen opcióként kapják, akik ma bizalmat szavaznak a cégnek. (A részvénypiacon is van ajándék, csak meg kell látni…)

A metaverzumra vonatkozó ingyen opció mellett a Facebook alap biznisze is igencsak vonzón árazottnak tűnik. A fenti YouTube videóban Pabrai elég szókimondóan kifejti ezt. A csomag tartalma: 8% körüli induló free cash flow hozam, racionálisan várható növekedés, pesszimista értékeltség és egy ajándék metaverzum opció. (Osztalék nincs benne, ez tény, és sokak számára ez kizáró ok.)

Itt olvashatsz arról, milyen lépések mentén azonosítja a FALCON Method folyamata az ehhez hasonló lehetőségeket: How to Build an Evidence-based Stock Selection Process in 7+1 Steps

Zárásként pedig egy szemet gyönyörködtető kép arról, hogy negatív növekedést áraz a piac a Meta részvényénél. Mindenkinek saját felelőssége eldönteni, mennyire tartja ezt reálisnak, és milyen lépéseket tesz, vagy éppen nem tesz ennek megfelelően.


Egy biztos: következőre se sétálok el a zölden villogó start gomb megnyomása nélkül a flippergép mellett. (Bár a biliárddákót lehet, hogy inkább itthon hagyom…)