OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Behozhatatlan előny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. december 6., szombat 12:42

Az októberi nagybevásárlásomhoz képest jóval kevesebb izgalmat hozott az elmúlt hónap. Nem meglepő ez, tekintve, hogy a piac október közepi beszakadása óta (sajnos) megint csak egy irány létezik, a brutális emelkedésben pedig nem szeretném megerőszakolni a befektetési stratégiámat, ezért néhány speciális esettől eltekintve kivárásra játszottam. (Hasznosan töltöttem az időt, sokat tanultam pl. a BDC szegmensről.)


Továbbra is úgy érzem, hogy még a jelenlegi piaci értékeltség mellett is vannak olyan területek, amik hosszú távú szemléletben hihetetlen jó belépési lehetőséget nyújtanak. Ilyen például az energiaszektor azok számára, akik nem vizionálják az óriási olajcégek tartós vergődését. (A portfóliómra tekintve szerintem az én „szavazatom” elég egyértelmű.) A fejtörést inkább a portfólió kezelés nem éppen egzakt tudománya okozza: nevezetesen, hogy a szóban forgó szektor részvényeiből már most is túl vagyok súlyozva. Olvastam valahol, hogy „buy the incredible deals and rebalance later”. Azóta ezzel nyugtatom magam :)

Azért írtam ezt le, mert rávilágít az osztalék fókuszú megközelítés egyik legfontosabb jellemzőjére: egy kiegyensúlyozott osztalék portfóliót kifejezetten sok évig tarthat felépíteni, ha mindig csak az éppen kínálkozó, legjobbnak tartott lehetőségeket vesszük meg. Ezek rendszerint „selective contrarian” sztorik, hiszen akkor veszünk, amikor a tömeg elad, és akkor is csak top minőséget. Mivel az olajáresés most a kapcsolódó cégeket tette (szerintem) kihagyhatatlanul olcsóvá, ezért ezeket vettem továbbra is. Aztán lesz majd más terület is „akciós”, és évek alatt létrejöhet egy valóban kiegyensúlyozott, top vállalatokat tartalmazó stabil osztalék portfólió. Szépen haladok efelé. Egy piaci összeomlás persze megkönnyítené a szélesebb körű válogatást és felgyorsítaná az építkezést, csak hát erre nincs ráhatásom.

A célhoz vezető úton nagyon fontos, hogy ne csábítsanak el a kiemelkedő osztalékhozamot nyújtó „lehetőségek” az alapstratégiától. Jó példa a Seadrill (SDRL) mélytengeri olajfúrással foglalkozó cég, ami 20% feletti osztalékhozamot nyújtott, miközben a menedzsment szóban megerősítette az osztalék fenntartására irányuló elkötelezettségét. A motorháztető alá nézve (amit nagyjából az itt leírtak szerint csinálok) viszont egyértelműen látszott, hogy az osztalék nem fenntartható. Az állítólag Buffett által is használt prémium információforrás, a Value Line ennek ellenére top osztalékpapírként listázta a céget és a kiemelkedő hozam mellé véletlenül sem biggyesztette oda a „dividend cut possible” megjelölést. (Ami egyébként nem tudom, miért létezik náluk, ha szinte soha nem használják.) Rövidre fogva: felfüggesztette osztalékát a cég, az árfolyam pedig még jobban összeszakadt. Ezért érdemes önállóan gondolkodni és nem mindenféle ajánlásokra támaszkodni.

Hónapok óta írok itt az MLP szektoros lehetőségekről is, egész pontosan a Kinder Morgan kapcsán. Azóta megérkeztek az elemzői felminősítések is, a szokásos késéssel. Hasonlót „nem tartok elképzelhetetlennek” az olajtársaságok esetében sem. Ha elindul az árfolyam, az elemzők követik. Jó állás az övék, jó pénzért :)

Szerencsésnek tartom magam, hogy magánbefektetőként abszolút hosszú távú célt követhetek. Nem kell évről évre megvernem az S&P-t, hogy az ügyfelek szeressenek, emellett senkinek nem tartozok időszakos beszámolási kötelezettséggel és nem rúgnak ki a rövidtávú eredmények miatt. Az osztalék befektetés csakis így tud működni, ezen feltételek megléte viszont óriási előny mindenkinek, aki tud élni vele, és az alapok elsajátítását követően kitart a bizonyítottan eredményes megközelítés mellett.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.


comments powered by Disqus