OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Tényleg befektetsz, vagy mások tippjeire vársz? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. február 7., vasárnap 12:25

A külföldi számról érkező telefonhívásokat általában már fel sem veszem, mivel az esetek 90%-ában valami „fantasztikus” befektetési lehetőséget akarnak eladni nekem. Legutóbb például egy hongkongi irodában dolgozó szlovák hölgy mesélte el, hogy a tőzsdén évi 20-30% hozamot kezdőként is bárki tud csinálni, ők viszont 50% feletti pluszt fognak nekem termelni, ha követem az ajánlásaikat. Mivel azt mondta, tud valamennyire magyarul, javasoltam neki, hogy ha valóban érdeklődik a befektetési terület iránt, akkor olvassa el a könyvem, ha viszont tényleg stabilan megy a cégének az 50%-os hozamtermelés, akkor szerezze meg Buffett irodájának a számát, mert ilyen eredményekkel még „a nagy öreg” sem büszkélkedhet. Abba a telefonbeszélgetésbe őszintén szívesen belehallgatnék…


Persze nem véletlenül találnak meg ezek a szolgáltatók. Átmentem azon a fázison, amikor igyekeztem a felelősséget másokra tolni és olyan befektetési megoldásokat kerestem, ahol kiadhatom a kezemből a pénzt, és majd a „szolgáltató” termel nekem hozamot. Ezek többsége gyalázatos teljesítményt nyújtott, ráadásul a beépített jogi garanciákról sok esetben kiderült, hogy annyit se érnek, mint a papír, amire a szerződést nyomtatták. Megtanultam valamit. Tudod, mi különbözteti meg a céljai felé haladó, egyre sikeresebbé váló embert azoktól, akik csak sodródnak? A felelősségvállalás mértéke, semmi más. (Ezt nyugodtan vonatkoztathatod az élet bármely területére, legyen szó egészségről, pénzügyekről, párkapcsolatról.)

A számomra meglehetősen drága hobbiként induló „szuperszexi befektetésektől” következő lépcsőként eljutottam oda, hogy saját kezembe veszem az irányítást, megtanulok mindent, amit csak lehet, és magam kezelem a pénzem. Ez a tanulás elsősorban több év alatt elolvasott százas nagyságrendű könyvből és az íróikkal, valamint egyes komoly elismertségnek örvendő hírlevelek íróival történő aktív levelezés útján történt. Idővel észrevettem valamit: végre vannak önálló ötleteim, gondolataim, de elég komoly konfliktust ébreszt bennem, ha az általam nagyra tartott guruk az enyémtől eltérő véleményen vannak. Beköszöntött a guru-függés fázisa, de ezt csak utólag tudom ilyen tisztán diagnosztizálni.

Hosszú évek tapasztalata kellett ahhoz, hogy mára el tudjam vágni a „köldökzsinórt” és egy kivételével az összes befektetési hírlevelet lemondjam. (Csak az IQ Trends jár már, mert nagyon bírom Kelley Wright stílusát, és a megközelítése is kifejezetten közel áll ahhoz, amit én csinálok.) A könyvemben számtalanszor írom, hogy a biztonság alapvető érték számomra a befektetéseknél, ezzel együtt azonban rájöttem, hogy a pénz – és semmi egyéb külső dolog – nem tud biztonságérzetet adni, mert ezt tényleg csak belül lehet megtalálni. Számomra a megszerzett tudásom és az ebből táplálkozó meggyőződés hozta el a vágyott biztonságérzetet, miszerint bármi történjék is, akár nulláról is újra fel tudom építeni magam és a portfóliómat. Utóbbi esetében ráadásul elég sok mindent másképp csinálnék, amire talán lesz is lehetőségem, mert a beérkező megkeresések alapján (idővel) reális útnak látom a könyvemben és tréningemen átadott befektetési elveken alapuló vagyonkezelés elindítását.

Nekem elég sokáig tartott totálisan a saját lábamra állni és abszolút önállóvá válni befektetési téren. Te hol tartasz ezen a skálán, milyen mértékben vállalod fel a felelősséget?

Meggyőződésem – és egyúttal tapasztalom is – hogy aki beletette a munkát a tanulásba és tapasztalatszerzésbe, az teljesen más szemüvegen keresztül nézi az elmúlt hetek tőzsdei zuhanását. Ebben én lehetőséget látok és nem stressz forrást! Nagyszerű vállalatokban lehet most tulajdonrészt vásárolni kifejezetten vonzó árakon. Eshetnek tovább az árfolyamok? Persze. Aki viszont nem bírja a hullámzást, és a cégek valódi értéke – osztaléktermelő képessége – helyett a folyton ingadozó árfolyamokra összpontosít, annak nem való a hosszú távú részvénybefektetés. Illik ezt őszintén kimondani, még ha a brókerednek nem is áll érdekében.

Örülök annak, hogy a két hónapja megjelent Osztalékból szabadon című könyvet máris újra kell nyomni, mert a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozik Magyarországon is a téma iránt. Külön öröm, hogy az osztalékbefektetés köztudatba bekerülésével egyfajta szakmai vita is beindult, bár ennek (kezdeti?) színvonalát nem szeretném jobban minősíteni, mint ebben az erősen ajánlott blogbejegyzésben tettem.

Változatlanul rengeteget olvasok és a közelmúltban az alábbi találó idézeten akadt meg a szemem:

„A lehetőség azokat kéri fel táncra, akik már a parketten várakoznak.” (H. Jackson Brown)

Ha belegondolsz, a részvényárfolyamok mozgását tényleg csak akkor van értelme figyelemmel követni, ha van egy rendszered és pontosan tudod, melyek a minőségi célpontok és milyen árszintekre vársz az esetükben. Egy ilyen, lépésről lépésre gyakorlatba átültethető rendszert adok át a könyvben és jóval részletesebb formában az online videótréningben is. A hírlevéllel elsődleges célom, hogy segítsem azokat, akik bizalmat szavaztak az osztalék fókuszú befektetési megközelítésnek és elkötelezték magukat a tanultak gyakorlatba történő átültetése mellett. Mivel sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban, megfogalmazom világosabban is: a hírlevél sosem fogja helyettesíteni a tréninget és a könyvet, mert egész egyszerűen más a funkciója.

Az OsztalékPortfólió hírlevele teljes terjedelmében ITT érhető el. A teljes anyag tartalmazza a havi vásárlásaimat, a portfólió cégeivel kapcsolatos legfontosabb híreket és az aktuálisan általam érdekesnek tartott célpontok listáját.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus