OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Az eddigi legnagyobb elismerés

osztalekportfolio.com - 2020. június 25., csütörtök 9:47

Érezhető pozitív változást hozott az életemben, hogy rengeteg idő és energiaráfordítás árán (nagyjából egy év alatt) végigcsináltuk az első tanulócsoporttal a „Mindent a részvénybefektetésről” névre keresztelt képzési programot. A befektetett munka hozadékát nem annyira abban mérem, hogy azóta kb. 20-an belekezdtek a nyilvánossá tett anyag feldolgozásába, sokkal inkább abban, hogy az első résztvevők fejlődése lehetővé tette, amiről mindig is álmodtam: azt, hogy ma már nem kell mindent egyedül csinálnom, mert ők is képesek a tőlem megszokott minőségű anyagok létrehozására.

A legnagyobb kérdést most az jelenti, hogyan hasznosítható leginkább az új, minőségi emberek munkája. Ahelyett, hogy a nemzetközi hírlevéllel kapcsolatos, nem kevés feladat egy részét „szervezném ki”, úgy döntöttünk, hogy első körben szeretnénk inkább pluszt adni, több tartalmat létrehozni, és nemzetközi szinten is megmutatni, hogy az általunk képviselt gondolkodásmódnak és minőségnek van helye a piacon. Egész konkrétan azt a célt tűztük ki, hogy a Seeking Alpha oldalon a követőink számát tízezres nagyságrend környékére tornázzuk fel, majd ha a platform vezetősége nyitott rá, akkor indítunk ott egy olyan Marketplace szolgáltatást, ami merőben más, mint a jelenleg elérhetők. Az a cél vezérel, hogy megmutassuk, magyarként is tudunk jobbat nyújtani, mint a (sokszor öntelt és szakmaiságot nélkülöző) amerikai szolgáltatók. Annak idején a FALCON Method hírlevél elindításával is ez volt az egyetlen célom, és most hogy alakulóban van egy ütőképes csapat, jó lenne szintet lépni, és még több emberhez eljuttatni az üzenetünket.

Az első nagyon komoly visszaigazolás

Követők nyilván akkor lesznek Seeking Alphán, ha folyamatosan készítünk oda cikkeket, ennek megfelelően havi szinten legalább 3-4 új írást olvashatsz ott a FALCON Method szerzői fiókja alatt. A mennyiség önmagában nem sokat jelent számomra, amikor viszont június 6-án kaptam egy egysoros rendszerüzenetet, miszerint új FALCON hírlevél előfizető érkezett, @altria.com végű email címmel, akkor egy pár percre elgondolkodtam. Egy gyors LinkedIn keresés után láttam, hogy az illető az amerikai óriásvállalat „Senior Director” pozícióját foglalja el, és nyilvánvalóan a pár nappal korábban megjelent, cégéről szóló Seeking Alpha cikk nyomán jutott el a hírleveles oldalra. (Máshogy esélye se lett volna megtalálni, mivel egyáltalán nem hirdetem sehol.) Az Altriáról szóló írás teljes egészében az általam támogatott FALCON-csapat produktuma, így őket minősíti a 30.510 olvasó (vagy legalábbis oldalletöltés), ahogy az is, hogy az elemzett vállalat egyik vezető beosztású tisztségviselője elismerését fejezte ki a munkájuk iránt. Naponta jelennek meg Altria témájú elemzések, mi viszont számszerűen alátámasztva (az EVA-keretrendszer segítségével) kiemeltünk néhány olyan gondolatot, amit ugyan bennfentesként az adott igazgató pontosan tudhat, független írásokban ugyanakkor aligha szembesülhetett korábban ezekkel az üzenetekkel.

Az irány szerintem szakmai és minőségi szempontból – az aktuális legjobb tudásom szerint – rendben van, már csak az a kérdés, hogy a hatalmas zajban lesz-e igény arra, amit csinálunk. (Arra mindenképp érdemesnek tartom az Altria, Nike, vagy éppen Facebook cikkünket, hogy a benne szereplő gondolatmenetet végignézd. Feltéve persze, hogy szeretnél tanulni, fejlődni… de tapasztalataim szerint aki nem ilyen hozzáállást képvisel, már rég leiratkozott erről a hírlevélről.) A Seeking Alpha néhány nap után fizetőssé teszi a cikkek elérését, ezért érdemes lehet rányomnod az oldalukon, hogy követni szeretnéd a FALCON Method nevű szerző írásait, mert így tuti nem maradsz le semmiről.

Milyen kérdés áll a félelmed hátterében?

A "The Mental Game of Poker" című könyvben olvastam az alábbi okfejtést, és mivel befektetési témában is abszolút releváns, ráadásul passzol is az előzőekhez, megosztom. (A könyvajánlást ezúton köszönöm Gábornak!)

A félelem érzése a folyamatos aggódás, szorongás eredményeként alakul ki. Az aggódás, szorongás pedig a kételkedés, bizonytalanság hosszabb távú eredménye. Ha tovább haladunk a héjak visszafejtésében, arra jöhetünk rá, hogy a bizonytalanság tulajdonképpen egy olyan kérdésből ered, amire egyáltalán nincs válaszod, vagy pedig nincs elég tapasztalatod és ezáltal magabiztosságod ahhoz, hogy a korábban adott válaszod helyességét bizonyítani tudd. Ezek a megválaszolatlan kérdések folyamatosan gyötörnek a belső párbeszéded során (amit úgysem tudsz kikapcsolni), és idővel kialakul a szorongás, majd következő lépcsőként a félelem is. A félelem tehát egy megválaszolatlan kérdéssel kezdődik, abból indul ki. Sose gondoltam ezt így végig, pedig hasznos lenne a mélyére ásni, hogy konkrétan milyen kérdések tartanak vissza attól, hogy a saját kezedbe vedd a pénzügyi jövőd irányítását. Milyen változást hozna az életedben, ha ezekkel a feltárt kérdésekkel kapcsolatban lennének olyan válaszaid, amiknek a helyességében megbízol? (Ha rászánsz pár percet egy üres papír fölött ülve, szerintem sokszorosan megtérül ez a „mélyre ásásra” fordított időd.)

A márciusi, koronavírus helyzet által generált tőzsdei összeomlás például sokakban előhívott félelmet a részvénybefektetéssel kapcsolatban. Milyen kérdéseket hozott a felszínre benned a piaci pánik, amikre (most még) nem rendelkezel kielégítő válasszal? Gondolod, hogy olvasással, tanulással megszerezhetnéd azokat a minőségű válaszokat, amikben meg tudsz bízni? Ha pedig vannak általad elfogadottnak tekintett válaszok, akkor a bizonytalanság helyére magabiztosság léphet, ezzel együtt megszűnik a félelem, és ki tudsz tartani a tudatosan, tényadatok által megválasztott befektetési megközelítésed mellett akkor is, amikor a tömeg hisztérikusan menekül a részvénypiacról. (Bármilyen adatsort ásol elő, látni fogod belőle, hogy ez a fajta magatartás igencsak kifizetődik.)

A hozzám érkező levelekből világosan kiderül, hogy sokan rettegnek attól, hogy hibázni fognak. Páratlan empátiával minden ilyen levélírót meg szoktam erősíteni abban, hogy egész biztosan fog hibákat elkövetni. A hiba ugyanis a tanulási folyamat természetes része, ezért aki a hibákat akarja elkerülni, az magára a tanulásra is nemet mond. Máig követek el hibákat, még az általam „agyontanult” befektetési téren is, mégis szépen haladok előre. Ezzel szemben, ha hagytam volna, hogy a félelmeim megbénítsanak, akkor ma sehol nem tartanék. Az élethosszig tartó tanulásban, ennek megfelelően az élethosszig tartó hibázásban hiszek. Ráadásul a többségtől eltérően mindezt a „kirakatba téve” csinálom, vállalva minden ezzel járó előnyt és hátrányt.

A fentiek mellett azt látom még a haladás, vagy éppen a tanulás elkezdésének legfőbb kerékkötőjének, hogy a többség kizárólag eredményorientált célokban képes gondolkodni. (Pl.: legyen havi ezer dollár nettó osztalékbevételem X éven belül.) Ezeknek a céloknak a teljesülésében vagy éppen meghiúsulásában rajtad kívülálló tényezők is szerepet játszanak, éppen ezért a dolgok átmeneti kedvezőtlen alakulása, vagy éppen az eleve elérhetetlennek tűnő célkitűzés miatt elveszítheted a hited, félbehagyhatod, amit elkezdtél. Szerintem indokolt lenne az eredményorientált célokat olyan folyamatorientált célkitűzésekkel is kiegészíteni, amik felett 100%-os kontrollt gyakorolsz, és közvetlen összefüggésben vannak a „nagyobb célod” elérésével. Például napi egy óra olvasás, vagy éppen a számodra leginkább megfelelőnek tűnő online videós képzés feldolgozása. Ha vannak ilyen folyamatorientált céljaid, azt fogod észrevenni, hogy menthetetlenül haladsz előre, napról napra. (Az ironman könyvben szépen leírtam, milyen szinten működik ez a megközelítés nekem, és most az említett pókeres könyvben is visszaköszönt ez a gondolat.)

A tények egyébként azt mutatják, hogy ha beigazolódik sokak félelme, miszerint a részvénypiac ma túlértékelt, és a gazdasági növekedés meglehetősen lassú lehet az előttünk álló években, akkor bizony az osztalékok adják majd az elkövetkező évtizedben a részvénypiaci teljes hozam döntő többségét. (Miért kellene ezt elhinned? Azért, mert a teljes hozam komponenseinek logikája mellett a történelmi tényadatok is egyértelműen bizonyítják. Lsd. ennek a PDF-nek a „Figure 4” elnevezésű táblázatában az 1940-es és 1970-es évek adatait, amikor 75% felett volt az osztalékok súlya a teljes hozamban.)

Abban hiszek, hogy adatokra támaszkodva, célirányos tanulással hitelesen megválaszolhatók azok a kérdések, amik a befektetéssel kapcsolatos félelmek hátterében meghúzódva súlyos anyagi károkat okoznak világszerte.

Az már a Te dolgod, hogy feltárd a saját kérdéseidet, és eldöntsd, ki tudja számodra a leghitelesebb válaszokat megadni.

Ezeket a könyveket olvastam ez előző hírlevél megjelenése óta

Sokan kérték, hogy osszam meg, milyen könyveket olvasok. (A Facebook oldalra időnként teszek ki ilyen infót, érdemes lehet követni.) Az elmúlt néhány hétben a következőket olvastam el:

Thinking in Bets (Annie Duke): Abszolút alap olvasmány mindenkinek, aki bármit is akar a részvénypiacon kezdeni. A júniusi FALCON bevezetőben is hivatkoztam.

The Little Book of Investing Like the Pros (Joshua Pearl, Joshua Rosenbaum): Howard Marks előszava miatt vettem meg ezt a könyvet. Óriási csalódás volt. Nagyjából olyan szinten megy bele a dolgokba, hogy „érdemes DCF számítást csinálni, de sajnos nincs helyünk leírni, hogyan kellene”.

Dear Shareholder (Lawrence A. Cunningham): Részvényeseknek írt levelek gyűjteménye. Szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. Az IBM-es Rometty kiemelését különösen nem értettem. Egynek azért jó volt, tanultam belőle valamennyit.

Cable Cowboy (Mark Robichaux): A Warren Buffett által is többször emlegetett legendás tőkeallokátor, John Malone története. Bűn lett volna kihagyni!

80/20 Running (Matt Fitzgerald): Tényadatok alapján mutat be egy edzéselméleti megközelítést. Nagyon tetszett, bár csak szívatom magam az ilyen olvasmányokkal, amikor február eleje óta nem tudok futni. (Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem fájhatna a lábam, csak a gyakorlat ellentmondani látszik a sok okosságnak.)

The Mental Game of Poker (Jared Tendler): Nem hiába hivatkoztam fent. Szerintem nem csak pókereseknek hasznos olvasmány. (Én például rengeteg éve egyáltalán nem pókereztem.)

Olvasnivaló mellett az előző magyar hírlevél megjelenése óta két új videót sikerült megjelentetni az OsztalékPortfólió YouTube csatornáján. Továbbra is tervezünk ilyen videókat készíteni, csak éppen a minőségi Seeking Alpha cikkírás heti 20 óránál is többet visz el fejenként a projektben részt vevő srácok idejéből, az én időbeosztásomról pedig jobb nem beszélni mióta létezik a nemzetközi FALCON hírlevél.

A leginkább elkötelezettek extra támogatása

Május végén létrehoztam egy zárt Facebook csoportot azok számára, akik a „Mindent a részvénybefektetésről” című képzés feldolgozásába belevágva, legalább egy éves strukturált tanulás mellett kötelezték el magukat. Ahogy a csoport leírásában is szerepel: „Bízom benne, hogy a belépés igen magas szinthez kötése egy Magyarországon egyedülálló minőségű szakmai közösség kialakulását teszi lehetővé. A cél a közös tanulás, elemzés, ötletek és gondolatok megvitatása, esetleg szorosabb szakmai kapcsolatok kialakítása.” Jelenleg 21 tag van, köztük az eredeti „webinar csapat” tagjai is, akikkel felvettük a 43 órányi videót. Ez egy olyan közösség, amihez jó tartozni, ezért ha eddig az tartott vissza a képzés elkezdésétől, hogy teljesen egyedül lennél a tanulással, nem lenne kivel megbeszélned a kérdéseidet, akkor mostantól más kifogást kell keresned :)

Egyébként elrettentésként megosztom, hogy ilyesmi visszajelzések érkeznek egyelőre: „Olyan részletességgel beszélitek át a témákat, hogy mire a végére érek, a jegyzetem előreláthatólag 300 oldalas is lesz – bár a tematika alapján még csak most jön a legjava, úgyhogy ennél sokkal több is lehet. De ami ennél fontosabb, hogy sokkal mélyebb és részletesebb megértést ad a már ismert dolgokról is, és újdonságokban is bővelkedik. Új lendületet adott a fejlődésemnek, és köszönöm, hogy megcsináltátok!”

A képzés egy része egyébként nyilvánosan, előfizetés nélkül is elérhető, valamint a teljes tartalmi struktúrát is meg tudod nézni: https://osztalekportfolio.com/kurzus/mindent_a_reszvenybefektetesrol

(A Facebook csoportba viszont csak akkor kérd a felvételed, ha hozzáféréssel rendelkezel a képzés teljes anyagához!)

Magyarországon sajnos nincs túl magasan a léc, ezért azt mondani, hogy itthon egyedülálló minőségű ez az anyag, nagyjából olyan üzenet lenne, mint ha egy Rosenthal Versace kristálypoharat azzal reklámoznának, hogy lehet belőle inni. Az viszont, hogy a tulajdonosi értékteremtés terén világszinten élenjáró egyik vállalat (az Altria) igazgatója is visszaigazolja a képzésben átadott tudás értékét, szerintem önmagáért beszél.

Vállalkozol? (egy „féláras” kupon a FALCON Method névadójától)

Zárásként még egy üzenet. 2016-ban csináltam egy olyat, ami nagyon nem jellemző rám. A MOM Parkban a Leroy Bistro egyik asztalához konzultációs ügyfélként ültem le, aki arra várt, hogy pénzért okosakat mondjanak neki, választ kapjon a kérdéseire. A helyzet súlyosságát jól leírja, hogy ráadásul marketing tanácsadást vettem. Szerettem volna tisztábban látni, hogyan juttathatnám el sok emberhez a részvénypiaccal kapcsolatos tudásomat úgy, hogy az minden érintett félnek megérje, ezáltal hosszú távon működőképes legyen.

Weiser István ült az asztal túloldalán, és csak egy mondatot idézek tőle: „Kellene neked valami jól körülhatárolható, egyértelműen azonosítható folyamat vagy módszer, ami kiemel a nemzetközi tömegből és egyedivé tesz. Azt nagyon jól el lehetne adni… Lehetne a neve mondjuk FALCON Method.” Az első (ki nem mondott reakcióm) az volt, hogy mekkora hülyeség, teljesen vállalhatatlan név… és egyéb ellenvetéseim is voltak a beszélgetés során elhangzottakkal kapcsolatban. A többi már történelem, ahogy azt az Amazonon megjelent könyvem elején is megosztottam. Egy kísérleti hobbioldal egyik menüpontját elneveztem FALCON Methodnak, és az angol nyelvű videós oktatásaim nyomán a nevemre rákeresők valahogy kikötöttek az összetákolt portálon, majd levelekkel bombáztak, hogy meg akarják venni a FALCON Methodot, ami nem csupán nem létezett, hanem még magam sem tudtam, mi lesz majd a név mögötti pontos tartalom.

Amiért most megosztottam ezt a sztorit: Restart néven készített István egy olyan anyagot, ami azoknak lehet hasznos, akik a koronavírus helyzet kapcsán (15 fókuszterület mentén) újragondolnák a vállalkozásuk egyes részeit. Nem ragozom, mert nem akarom ezt sem eladni neked, ahogy a saját képzési anyagaimat sem erőltetem rád. Itt találod az infókat, és ha úgy érzed, hogy betalál nálad, akkor az „OSZTALEK” kuponkóddal fél árra tudod leakciózni magadnak. (Rengetegen megtalálnak mindenféle promóciós ajánlattal, és én évek óta mindenkit visszautasítok, senkinek az üzenetét nem továbbítom felétek. A továbbiakban sem lesz változás ezen a téren, az a semmiből kipattant „FALCON Method” ötlet viszont nekem annyira sokat adott, hogy ezúttal kivételt tettem. A döntés úgyis a tiéd.)

Ami a tanulást illeti, változatlanul a „lépésről lépésre” megközelítés híve vagyok, és a közelmúltban kicsit átalakítottam az OsztalékPortfólió oldal címlapját, hogy egyértelműen láthasd ott, milyen sorrendben javaslom feldolgozni az elmúlt évek során megjelent anyagokat, illetve hol találhatsz választ a felmerülő kérdéseidre. Az eddigi visszajelzések alapján érthető, követhető lett, megérte rá éveket várni :)

Az OsztalékPortfólió minden korábbi hírlevele ITT érhető el.

Megnézted már az online osztalékbefektetési képzés ingyenes videóit? Itt találod őket: http://osztalekportfolio.com/online_osztalekbefektetesi_kepzes


comments powered by Disqus