OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Számvetés: Osztalékportfólióm a COVID-19 első csapása után

osztalekportfolio.com - 2020. július 22., szerda 13:10

Egy korábbi írásban sorra vettem már a koronavírus kitörése után bejelentett, a befektetési portfóliómat közvetlenül érintő osztalékcsökkentések nagy részét, így most egy rövid kiegészítés (aktualizálás) mellett a számomra legfontosabb számokat szeretném kihámozni, tisztán látni.

Mi történt azóta?

A fent hivatkozott összefoglaló cikk legutóbbi aktualizálása óta szép számmal (ám többnyire visszafogott mértékben) érkeztek osztalékemelések, ezek hatását azonban túlkompenzálta az a néhány csökkentés, melyek többségére számítottam. Emlékezhetsz, hogy májusban így fejeztem be a hivatkozott cikket:

Számítok még további bejelentésekre, szerintem az elkövetkező néhány hónap még bőven ezekről szólhat. Csalódott lennék, ha 20%-nál is komolyabb átmeneti (!) osztalékcsökkenést kellene elkönyvelnem, a 15% alatti mértéket ugyanakkor eléggé valószínűtlennek látom.

A Ventas (VTR) és a Simon Property Group (SPG) osztalékvágásáról már a bejelentések előtt hónapokkal írtam a FALCON Method hírlevélben, sőt utóbbi részvényt kifejezetten a csökkentésre számítva is vásároltam. (A FALCON-osok ismerik a döntésem mögötti logikát.)

A Wells Fargo (WFC) és a Foot Locker (FL) is csak kis pozíciót érdemelt a portfóliómban, így annyira közelről nem követem ezeket a vállalatokat. Előbbi csökkentette, utóbbi átmenetileg felfüggesztette az osztalékát. Mindemellett korábbi összeállításba is bekerülő Occidental Petroleum (OXY) is rátett még egy lapáttal a márciusi bejelentésére: 11-ről 1 centre csökkentette negyedéves osztalékát.

A legfontosabb számok

Kiszámoltam, hogy a COVID-19 előtti szinthez képest 13%-os csökkenést mutat ma a havi átlagos osztalékbevételem. (Nem változtat lényegesen a matekon a DLR pozícióm eladásával történő korrekció sem.) A jelenlegi havi nettó átlagos osztalékbevételem 2,2-szeresen fedezi a havi átlagos megélhetési költségeimet (a július 22-i, 302 forintos dollár árfolyam mellett).

Ahhoz képest, hogy az augusztus elején megjelenő FALCON hírlevél bevezetőjében idézett szakértők 15% és 50% közötti "összpiaci" osztalékcsökkentési sávban bármit el tudnak képzelni a világjárvány hatására, szerintem egyelőre abszolút vállalhatóan teljesít a portfólióm ebben a rendkívüli helyzetben.

Két következtetést szeretnék levonni: (1) Osztalékbefektetőként sem lehet érintetlenül megúszni egy ilyen extrém szituációt, ahogy arról itt is írtam. (2) Egy konzervatívan összeállított, diverzifikált osztalékportfólió még egy ilyen helyzetben is stabil hátteret tud biztosítani. Mindig lesznek, akik az osztalékbefektetés ellen érvelnek, a saját számaimnál és gyakorlati tapasztalataimnál meggyőzőbb adatokat viszont senki nem fog nekem mutatni.


comments powered by Disqus