OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A biztonság illúziója: Világvége esetén is jön az osztalék?

osztalekportfolio.com - 2020. március 18., szerda 14:45

Igyekszem rövidre fogni, de úgy érzem, hogy a hozzám tömegével érkező levelek alapján meg kell osztanom néhány gondolatot. A kérdéseket és felvetéseket olvasva az az érzésem, mintha sokan egy párhuzamos univerzumban élnének, ahol simán előfordulhat, hogy egy bunkerben bekkelik ki a világgazdaság totális, elhúzódó leállását, miközben az osztalékaik zavartalanul ömlenek be a számlájukra. Felvállalom, hogy én leszek a rossz hír hozója… vagy legalábbis az, aki elgondolkodtat.


Gondolatok a szakadék széléről

osztalekportfolio.com - 2020. március 12., csütörtök 7:43

Komoly meglepetést okozott nekem az elmúlt néhány nap. És nem elsősorban a felfüggesztésig zuhanó, majd összevissza csapkodó amerikai részvénypiacra gondolok, sokkal inkább arra, hogy egy ilyen extrém környezetben se kaptam egyetlen pánikolós emailt sem. Csaknem ötezer hírlevél feliratkozó mellett ez nem kis dolog, és talán nem is teljesen véletlen. A magasabb fokozatba kapcsoló tőzsdei hullámvasútnak persze vannak olyan tanulságai, amiket érdemesnek tartok most sorra venni, hogy a higgadt hozzáállás továbbra is megmaradjon az OsztalékPortfóliós táborban.


Egy félresiklott befektetés tanulságai

osztalekportfolio.com - 2020. február 13., csütörtök 7:59

Várhatóan a napokban sikerülhet lezárni egy 2012-ben eszközölt befektetésemet, amiből rengeteget tanultam. Bőven voltak még ehhez hasonló történeteim, és egyértelműen állíthatom, hogy az ilyenek tereltek az osztalékfókuszú részvénybefektetés nyugodtabb vizei felé. Azt a döntést hoztam, hogy az alább részletezett befektetési konstrukció mögött álló szolgáltató korábbi fenyegetése ellenére is megosztom a sztorit annak konkrét, összegszerű részleteivel, mert a tanulságok sokak számára érdekesek lehetnek. (Legalábbis a hozzám beérkező „mi a véleményed XY befektetési ajánlatról” típusú levelek tömege alapján ezt gondolom.)


Hibák, amiket nem csak kezdők követnek el

osztalekportfolio.com - 2020. január 17., péntek 14:41

Többször hangsúlyoztam az évek során, hogy nem követem napi szinten a részvényportfólióm értékének ingadozását, arra viszont álmomból felkeltve is azonnal tudnék válaszolni, hogy mennyi a havi átlagos nettó osztalékbevételem. Már a portfólióm építésének kezdetekor is kizárólag erre az egyetlen értékre, ennek fokozatos növelésére fókuszáltam, így azt is volt alkalmam megtapasztalni, milyen hibákhoz vezethet ez a hozzáállás. Gondolatébresztő írás következik, ami elsősorban gyakorló osztalékbefektetők számára lehet hasznos.


Mi lesz 2020-ban? Tervek, kérdések, válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. december 9., hétfő 17:56

Az ünnepek közeledtével átgondoltam, miről szólt az idei év, és mit tervezek 2020-ban megvalósítani. Emellett a novemberi hírlevél után érkezett néhány olyan kérdés, amikre szeretnék itt választ adni, de mielőtt belevágunk a lényegi részbe, elsőbbséget élvez a „Magenta Óriás”…


Az első lépések

osztalekportfolio.com - 2019. november 11., hétfő 13:47

Öt és fél éve írom az OsztalékPortfólió oldal magyar nyelvű havi hírleveleit, és időről-időre felmerül bennem a kérdés, van-e egyáltalán még bármi az osztalékbefektetés témájában, amit eddig nem érintettem. A napokban több baráti beszélgetés során felvetődött, hogyan tudtam annak idején elindulni, mik voltak a kezdeti nehézségeim, és hogyan jutottam túl rajtuk. (Tavaly az „Egy el nem mondott történet” című írásban összefoglaltam a sztori emberi oldalát, így most inkább néhány gyakorlati problémára fókuszálok.)


Világvége, öröklés és egy kifejezetten kényes kérdés

osztalekportfolio.com - 2019. október 17., csütörtök 7:34

Olyannyira nem szoktam kitérni a kellemetlen kérdések elől, hogy az októberi hírlevelet szinte kizárólag ilyenekkel, illetve a rájuk adott válaszokkal sikerült megtöltenem. Gyakorló osztalékbefektetőknek szerintem a legtöbb alábbi felvetés érdekes, hasznos lehet.


Drága dollár, 30%-os hozamígéret, újragondolt etikus befektetés

osztalekportfolio.com - 2019. szeptember 9., hétfő 15:02

A hónap során általában egy telefonos jegyzetbe rögzítem a szembejövő témaötleteket, hogy amikor eljön „a nagy nap”, ne kelljen hirtelen kitalálni a tutit. Az elmúlt hetek bővelkedtek olyan emailekben és egyéb érdekességekben, melyek megint elég sokszínűvé és sok szempontból aktuálissá teszik a hírlevelet. Akinek nem inge, remélhetőleg az alábbi néhány kritikusabb észrevételt sem veszi magára.


Hogyan érdemes részvényeken keresztül ingatlanba fektetni?

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 15., csütörtök 9:34

A legtöbb befektető kizárólag a magas induló osztalékhozamot nézi, amikor tőzsdén elérhető ingatlanos cégek (REIT-ek) részvényeibe fektet. Ez óriási hiba! Megfordult már a fejedben a következő kérdések bármelyike?


Kérdések és válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 12., hétfő 15:54

Meglehetősen sokféle kérdést kaptam az elmúlt hónapokban, emellett pedig történtek is olyan dolgok, amikre szívesen reflektálok a hírlevélben, így az augusztusi felvonás kérdés-válasz felépítésű lett, és többféle témát érint. Kezdjünk az erősen részvényes tartalmakkal!