OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Mi van, ha nem a pénz AZ?

osztalekportfolio.com - 2019. július 16., kedd 9:34

Harminchét éves vagyok. Egy huszonéves barátom ül velem szemben, az asztal másik oldalán. Beszélgetünk, illetve inkább csak beszélgetnénk, mert mindkettőnk által érezhetően „elbeszélünk egymás mellett”. A szájából röpködnek a dollármilliók és a trendi amerikai kifejezések, melyek egytől egyig az anyagi sikert és az ultrahatékony életvezetést írják körül. Nagy céljai vannak, tesz is értük, és ez így természetes az ő korában. Semmiről nem akartam meggyőzni, inkább „csak” elgondolkodtatott, mennyire sokat tanultam azóta, amikor még én is ülhettem volna az ő székében, és talán mindössze néhány konkrét szám tekintetében különbözött volna a mondandónk.


Mi a baj a korábban bevált befektetési receptekkel?

osztalekportfolio.com - 2019. június 27., csütörtök 10:38

Hosszú és kalandos fejlődési utat járt be az értékalapú befektetési megközelítés azóta, hogy Benjamin Graham letette az alapjait. A recept, ami egykor működött, sokszori módosításra szorult…


Hányféle részvény között érdemes megosztanod a befektetett pénzed?

osztalekportfolio.com - 2019. június 21., péntek 13:21

Erősen megosztó ez a kérdés, ezért is foglalkozom vele kiemelten. Vannak olyan „sztárbefektetők”, akik a kevés számú részvénypozíció tartása (azaz a koncentrált portfólió) mellett érvelnek. Ebbe a táborba tartozik Warren Buffett is. A világ egyik legeredményesebb vagyonkezelője, Peter Lynch ugyanakkor több mint 1000 részvényt tartott egyszerre. A skála mindkét végén vannak tehát nagy nevek és komoly érvek.


Öt éves az OsztalékPortfólió: hírek és két idei cél

osztalekportfolio.com - 2019. június 13., csütörtök 8:47

Épp a napokban viccelődtem egy barátommal, hogy biztosan nem sokan maradnak le a saját vállalkozásuk elindulásának ötödik szülinapjáról. Sőt, az ilyen alkalmakat óriási marketing akciókkal, kuponesővel és agresszív értékesítő levélsorozattal szokás emlékezetessé tenni. Nekem viszont egyrészt kiment a fejemből, hogy 2014. május végén indult el az OsztalékPortfólió oldal, másrészt egyébként se szeretnék semmit erőből eladni, így olyan hatalmas mulasztás mégsem történt. Ha összegeznem kellene, az évek során azt láttam, hogy az osztalék fókuszú befektetés témája itthon is érezhetően egyre népszerűbbé válik. Mostanra nagyságrendileg 4000-en iratkoztak fel az ingyenes magyar nyelvű havi hírlevélre, amit annak ellenére szép számnak értékelek, hogy abszolút semmilyen ehhez kapcsolódó cél nincs és nem is volt a fejemben.


Egy mai példa többet mond mindennél: akciós ez az osztalékbajnok részvény?

osztalekportfolio.com - 2019. május 14., kedd 8:11

Egy hírlevél erejéig eltérek a megszokott gyakorlattól, miszerint az ingyenes magyar nyelvű anyagban nem nevezek meg konkrét részvény célpontokat. Azért döntöttem így, mert a 3M (MMM) nevű osztalékbajnok példáján keresztül nemcsak a könyvben leírt döntéshozatali folyamatot tudom megvilágítani, hanem számos olyan kérdésre is választ adhatok, amiket heti szinten megkapok. Előrebocsátom: véletlenül se ajánlom vételre a 3M részvényét! Ebben a hírlevélben nem olvashatsz befektetési ajánlást, csak egy gondolatmenet kifejtését. A döntés, és ezzel együtt a felelősség kizárólag a tiéd.


Egy Forbes-cikk margójára

osztalekportfolio.com - 2019. április 16., kedd 13:12

Március végén megjelent egy vendégírás a Forbes online felületén „Van jobb dolog az osztaléknál? Van, bizony” címmel. Ebben egy alapkezelő partnere, vezető portfóliókezelője arról igyekszik meggyőzni az olvasókat, hogy az osztalék fókuszú befektetés nem feltétlenül a legjobb stratégia. (Egyetértek, ugyanis nincs mindenki számára univerzálisan tökéletes megközelítés, így ez sem lehet az! Ezzel együtt ugyanekkora baklövés azt sugallni, hogy az említett cikkben megfogalmazott irány felsőbbrendű, mindenkor és mindenkinek jobb.) Korábban megfogadtam, hogy egyetlen hasonló írásra se fogok reagálni, ez a cikk azonban szakmailag megüti azt a színvonalat, hogy érdemes legyen foglalkozni vele. Előrebocsátom, hogy nem ismerem a Forbes által vendégszerzőként megjelölt szakembert, továbbá a cége alapjainak historikus teljesítményével és díjszabásával se vagyok tisztában, így alább kizárólag a mondanivalójára fókuszálok, személyeskedés nélkül teszem hozzá a véleményem.


Az elkerülhetetlen osztalékcsökkentés

osztalekportfolio.com - 2019. március 14., csütörtök 10:30

Két fontos témát szeretnék érinteni a márciusi hírlevélben: a sokak által rettegett osztalékcsökkentés kérdését, illetve a vállalatok eladósodottságának megítélését. Emellett a piacon elérhető sok száz (vagy talán ezres nagyságrendű) tréning közül a figyelmedbe ajánlok kettőt, melyek tényleg támogathatják a tanulásod, fejlődésed.


Részvénybefektetés egy futócipő vásárlás példáján keresztül

osztalekportfolio.com - 2019. február 12., kedd 12:53

Mivel több tucat olyan levelet kaptam, miszerint százból egy ember se vállalta volna fel, amit az előző hónapban (a hazaköltözéssel kapcsolatban) megosztottam veletek, szeretnék erre röviden reagálni. Ezt követően mutatok egy hétköznapi példát, amin keresztül akár a többdimenziós cégértékelésig is el lehet jutni, holott egy egyszerű futócipő vásárlásnak indult a kaland. Zárásként pedig néhány gondolat a szerencséről és a nekem mostanában ajánlott befektetési lehetőségekről. Nem unatkoztam az előző hírlevél megjelenése óta eltelt hetekben sem.


Hazajöttem: Egy nehéz vallomás, egy komoly változás és egy korai bejelentés

osztalekportfolio.com - 2019. január 15., kedd 12:46

December 7-én indultunk útra Budapestről, hogy kiköltözzünk Albániába, 26-án pedig már jöttünk is haza. Ennél utazni is sokkal hosszabbakat szoktunk. Olyan mélységű felismeréseket hozott ez a néhány hetes időszak, melyek mellett az amerikai tőzsde decemberben produkált „mini összeomlása” még arra is kevés volt, hogy egyáltalán az ingerküszöbömet elérje. Nehéz lesz megírnom ezt a hírlevelet, mégis felvállalom, hátha elgondolkodtat.


Ezért buknak el tömegesen, akik Buffett-et utánozzák

osztalekportfolio.com - 2018. december 13., csütörtök 12:35

Ez az első olyan hírlevél, amit Albániából írok, és ahogy a költözés utáni kezdeti időszakban érzem magam, nem merném megtippelni, hogy hány ilyen lesz még. Elköltözni abból az országból, amit az otthonodnak tekintesz, és ezer szállal kötődsz hozzá, érzelmileg olyan szinten kemény, amit csak akkor lehet megtapasztalni, ha átéli az ember. Egyértelműen alábecsültem ezt.