OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Emlékezz az inflációra!

osztalekportfolio.com - 2021. június 10., csütörtök 8:55

Véletlenül se mondanám, hogy rendkívül odafigyelve szoktam bevásárolni, év elején viszont menthetetlenül feltűnt a sarki Aldiban, hogy kétszámjegyű százalékkal emelkedett a legtöbb olyan árucikk ára, amiket rendszeresen veszek. Az akkori legfrissebb KSH inflációs adat emlékeim szerint 3.3%-os áremelkedést mutatott (igaz, nem kifejezetten az élelmiszer kategóriára vonatkozóan), ezeken a hivatalos számokon ugyanakkor mindig csak mosolyogtam.


Levél a NAV-tól, amit szinte biztosan megkapsz (és a logikus válaszod)

osztalekportfolio.com - 2021. május 9., vasárnap 10:20

Évek óta számítok rá, hogy az adóhatóság egyszer majd szeretne közelebbről ránézni az USA-ból származó jövedelmem forrására, mivel ez elég régóta az SZJA bevallásom egyik legjelentősebb tétele. Nem ért váratlanul a 2021. március 22-én érkezett levelük, a konkrét témája viszont annál inkább! Felhívták a figyelmemet, hogy az általam 2017-ben és 2018-ban bevallott amerikai jövedelemadatok nem egyeznek a NAV részére az Egyesült Államok adóhatósága által automatikusan átadott számokkal, erre pedig közösen magyarázatot kellene találnunk, egy ún. „támogató eljárás” keretében.


Túl az osztalékon – Miért és hogyan változott a befektetési megközelítésem?

osztalekportfolio.com - 2021. február 28., vasárnap 12:14

2015-ben jelent meg az Osztalékból szabadon című könyv, és a kiadó közlése szerint azóta is folyamatosan benne van a Librinél eladott könyveik élvonalában. Senki nem számított erre, amikor aláírtuk a szerződést. Nem vagyok celeb, és sosem társult kiemelkedő marketingaktivitás a könyvhöz, valamiért mégis hónapról hónapra sokan keresik a boltokban. Míg a rövid ideig tartó bestseller státuszt meg lehet vásárolni, addig „longseller” csak olyan könyvből lehet, amit jónak ítélnek az olvasók, és továbbadják a hírét. Bő öt év telt el a megjelenés óta, és felvállalom, hogy a mai befektetési megközelítésem már csak távoli rokona a könyvben leírt egyszerű részvény kiválasztási folyamatnak. Megosztom az idáig vezető út legfontosabb állomásait és tapasztalatait, hátha segít a hozzád leginkább passzoló megoldás megtalálásában.


Biztonságban vannak a részvényeid? Tisztázzunk egy komoly félreértést!

osztalekportfolio.com - 2021. január 15., péntek 9:29

A hozzám érkező kérdések (illetve sok esetben állításként megfogalmazott vélemények) alapján szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy óriási káosz van a fejekben a részvénybefektetéshez igénybe vett brókercég szerepével, valamint az ezen közvetítő közbeiktatásával vásárolt részvényeink „biztonságával” kapcsolatban. Igyekszem néhány dolgot tisztába tenni.


2020 – Újratervezés, értékek, felismerések

osztalekportfolio.com - 2020. december 11., péntek 10:09

Rengeteg tervem volt 2020-ra, melyek töredéke valósult, valósulhatott meg. Nem foghatok és nem is fognék mindent a koronavírusra (sport terén például már jóval a márciusi lezárások előtt „kivontam magam a forgalomból” kb. egy évre). Egyszerűen arról van szó, hogy az életem nem működhetett, nem működhet úgy tovább, ahogy 2020 előtt. Ez az év a gondolkodásról, újratervezésről, az alapértékek (újra)felfedezéséről szólt. Mivel kevés olyan embert ismerek, akinek a 2020-as éve az eredeti terveinek megfelelően alakult, érzésre azt mondanám, hogy ez az év a mélyebb gondolkodásra, magunkba nézésre rendeltetett. Az idei utolsó hírlevelet ennek megfelelően arra szánom, hogy összefoglalom, mire jutottam, hátha találsz benne számodra is érdekes üzeneteket. (Ne ijedj meg, lesz azért szó befektetéshez, pénzügyekhez kapcsolódó kérdésekről is.)


A nagy brókerkérdés + Tervek 2021-re

osztalekportfolio.com - 2020. november 13., péntek 14:52

Kezdjük rögtön azzal a témával, amivel kapcsolatban emailek tucatjait kaptam az elmúlt hónapokban. 2021-től komoly változásokra számíthatnak az általam is használt Interactive Brokers Európai Unióban élő ügyfelei. A helyzetet jól összefoglalja OpcioGuru Gery írása, ezért itt csak a számomra lényeges pontokat, illetve a következtetéseimet, reakciómat osztom meg.


Ezért tűntem el pár hónapra

osztalekportfolio.com - 2020. szeptember 15., kedd 9:40

Júniusban írtam utoljára „havi hírlevelet”, és bár azóta többször jelentkeztem új tartalommal (pl. az Orsinak írt válaszom, a menetrendszerűen érkező Seeking Alpha cikkek és az osztalékportfóliómmal kapcsolatos COVID-számvetés), többen mégis reményüket fejezték ki emailben, hogy nem hagytam fel végleg a 2014-ben elkezdett hírlevél írással sem. Egyelőre nem.


Számvetés: Osztalékportfólióm a COVID-19 első csapása után

osztalekportfolio.com - 2020. július 22., szerda 13:10

Egy korábbi írásban sorra vettem már a koronavírus kitörése után bejelentett, a befektetési portfóliómat közvetlenül érintő osztalékcsökkentések nagy részét, így most egy rövid kiegészítés (aktualizálás) mellett a számomra legfontosabb számokat szeretném kihámozni, tisztán látni.


Válasz Alkér Orsi videójára: Valóban elállt a lélegzetem

osztalekportfolio.com - 2020. július 9., csütörtök 8:32

A napokban találkoztam Alkér Orsi egyik videójával, amiben arról próbálja meggyőzni a közönséget, hogy ő, Warren Buffett „magyar hangjaként” egy sokkal eredményesebb befektetési megközelítést képvisel és tanít, mint az osztalékfókuszú stratégia. Orsi megkért, hogy a mostanra már nyilvánosan nem elérhető videójára ne linkeljek, mégis szeretnék az elhangzottakra reagálni. Azért nem egymás közt „leveleztük le” az észrevételeimet, mert miután ő ezrekkel osztotta meg a véleményem szerint egyoldalú és szándékos csúsztatásokat tartalmazó üzenetét, úgy gondolom, hogy a válaszom sem csak kettőnkre tartozik. Szeretném némi tényadattal alátámasztani, hogy miért volt telitalálat Orsi beköszönése, miszerint „el fog állni a lélegzete annak, akinek van ideje megnézni a videót”. A nyugalom megzavarására alkalmas számok és képek következnek.


Az eddigi legnagyobb elismerés

osztalekportfolio.com - 2020. június 25., csütörtök 9:47

Érezhető pozitív változást hozott az életemben, hogy rengeteg idő és energiaráfordítás árán (nagyjából egy év alatt) végigcsináltuk az első tanulócsoporttal a „Mindent a részvénybefektetésről” névre keresztelt képzési programot. A befektetett munka hozadékát nem annyira abban mérem, hogy azóta kb. 20-an belekezdtek a nyilvánossá tett anyag feldolgozásába, sokkal inkább abban, hogy az első résztvevők fejlődése lehetővé tette, amiről mindig is álmodtam: azt, hogy ma már nem kell mindent egyedül csinálnom, mert ők is képesek a tőlem megszokott minőségű anyagok létrehozására.