OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Máshol adóznál az amerikai befektetéseid után? Íme a lehetőségek és fontos tudnivalók

osztalekportfolio.com - 2022. szeptember 16., péntek 7:29

Korábban írtam arról, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A felmondás 2024 elejétől hatályos, és nagyon komoly hatással lehet a hozzám hasonló, elsősorban amerikai részvényekre fókuszáló befektetőkre. A júliusi írást pozitív hangvételben, azzal zártam, hogy remélhetőleg nem maradunk egyezmény nélkül. Ezzel együtt jó ötletnek tartottam „körbekérdezni”, hogy kedvezőtlen kimenetel esetén melyik EU-s ország látna szívesen az adózói között, megfelelő feltételekkel. Egyszerűen látni szerettem volna az alternatívákat.


Várható volt, meg is érkezett a pofon a Random Capital ügyfeleinek – Hogyan tovább?

osztalekportfolio.com - 2022. augusztus 18., csütörtök 13:17

Unalmas nyárra véletlenül se panaszkodhatunk: felmondott USA-magyar adóegyezmény, egyik napról a másikra kivégzett KATA, rezsipánik… majd néhány napja megérkezett az OsztalékPortfóliós közösségben eddig kedvelt Random Capital „szívet melengető” levele a kondíciók (korábbi ígéretükkel szembeni) megváltoztatásáról. Utóbbi kapcsán annyi kérdés öntött el, hogy egyszerűbbnek látom ebben a formában összefoglalni a véleményemet és megosztani a döntésemet.


Ha ez így marad, akkor szerintem vége…

osztalekportfolio.com - 2022. július 19., kedd 17:13

"Ennek akár nagyon rossz vége is lehet." Ilyesmi volt az első gondolatom, amikor értesültem róla, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondja a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.


Ezt a mozit nem kellett volna látnom…

osztalekportfolio.com - 2022. június 15., szerda 9:22

Nem nagyon vagyok otthon a mém részvények (meme stock) szegmensében. Keveset olvastam róluk, fundamentális elemzésre pedig érdemtelennek tartottam a többségüket. Egy-két érdekes hír ezzel együtt is eljutott hozzám és megmozgatta a fantáziámat. Láttam például, hogy az AMC mozilánc vezetősége az irreálisan magasra kúszó értékeltség mellett részvényeket bocsát ki, és a befolyó pénzből megpróbálja újrapozícionálni a vergődő vállalatot. Az első gondolatom az volt, hogy így kell ezt csinálni! Ha már megőrült a piac, legalább okosan használják ki…


"Majd belenő" – Részvénybefektetés emelkedő kamatkörnyezetben

osztalekportfolio.com - 2022. május 10., kedd 9:46

Nincs varázsgömböm, gondolataim viszont vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehet érdemes hozzáállni a hosszú távú (!) befektetési döntésekhez a mai környezetben, és hogyan nem.


180 perc

osztalekportfolio.com - 2022. április 24., vasárnap 12:50

Four Thousand Weeks című könyv ihlette a májusi FALCON Method hírlevél bevezetőjét. Eddig háromszor olvastam el az „Időgazdálkodás halandóknak” alcímű irományt, és a legutóbbi alkalom során elköteleződtem, hogy alávetem magam a 11. fejezetében leírt „kihívásnak”.


Extra Ball: metaverzum ajándékba

osztalekportfolio.com - 2022. április 13., szerda 9:22

Húsz év kihagyás után mostanában időnként újra megpróbálkozom a biliárdozással, hogy kikapcsolódás helyett felidegesítsem magam. Az egyik ilyen alkalom végén, a teremből kifelé menet megálltunk még beszélgetni. A szemem sarkából észrevettem, hogy a flippergépen villog a zöld start gomb. A biliárdtudásom ugyan megkopott (vagy inkább teljesen eltűnt) az évek alatt, arra viszont biztosan emlékszem „fiatalkoromból”, hogy ez a jelzés annyit jelent, aki odamegy és megnyomja a gombot, az játszhat egy ajándék kört.


Hibáztam

osztalekportfolio.com - 2022. március 28., hétfő 19:02

2017. február 5-én reggel egy Azori-szigeteken lévő apartmanban ülve néztem az esőt, és ha már kimozdulni épp nem lehetett az időjárás miatt, unaloműzőként összeraktam egy egyszerű kis Excel táblázatot. A létrehozás előtt álló nemzetközi hírlevél szolgáltatás, a FALCON Method "üzleti modellje" született meg akkor.


2021

osztalekportfolio.com - 2021. december 14., kedd 9:14

Sok szempontból másképp terveztem a 2021-es évet, mint ahogy alakult. Igyekszem úgy hozzáállni az élethez, hogy az aktuálisan leosztott lapokból hozzam ki a legtöbbet, ne pedig külső tényezőkre mutogassak, és bár ez nem mindig megy könnyen, szerintem összességében sikerült az idei nehézségekből, elakadásokból profitálnom. Ha más nem, egyelőre gondolatok, ötletek szintjén.


Emlékezz az inflációra!

osztalekportfolio.com - 2021. június 10., csütörtök 8:55

Véletlenül se mondanám, hogy rendkívül odafigyelve szoktam bevásárolni, év elején viszont menthetetlenül feltűnt a sarki Aldiban, hogy kétszámjegyű százalékkal emelkedett a legtöbb olyan árucikk ára, amiket rendszeresen veszek. Az akkori legfrissebb KSH inflációs adat emlékeim szerint 3.3%-os áremelkedést mutatott (igaz, nem kifejezetten az élelmiszer kategóriára vonatkozóan), ezeken a hivatalos számokon ugyanakkor mindig csak mosolyogtam.