OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Ha ez így marad, akkor szerintem vége…

osztalekportfolio.com - 2022. július 19., kedd 17:13

"Ennek akár nagyon rossz vége is lehet." Ilyesmi volt az első gondolatom, amikor értesültem róla, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondja a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt.


Ezt a mozit nem kellett volna látnom…

osztalekportfolio.com - 2022. június 15., szerda 9:22

Nem nagyon vagyok otthon a mém részvények (meme stock) szegmensében. Keveset olvastam róluk, fundamentális elemzésre pedig érdemtelennek tartottam a többségüket. Egy-két érdekes hír ezzel együtt is eljutott hozzám és megmozgatta a fantáziámat. Láttam például, hogy az AMC mozilánc vezetősége az irreálisan magasra kúszó értékeltség mellett részvényeket bocsát ki, és a befolyó pénzből megpróbálja újrapozícionálni a vergődő vállalatot. Az első gondolatom az volt, hogy így kell ezt csinálni! Ha már megőrült a piac, legalább okosan használják ki…


"Majd belenő" – Részvénybefektetés emelkedő kamatkörnyezetben

osztalekportfolio.com - 2022. május 10., kedd 9:46

Nincs varázsgömböm, gondolataim viszont vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehet érdemes hozzáállni a hosszú távú (!) befektetési döntésekhez a mai környezetben, és hogyan nem.


180 perc

osztalekportfolio.com - 2022. április 24., vasárnap 12:50

Four Thousand Weeks című könyv ihlette a májusi FALCON Method hírlevél bevezetőjét. Eddig háromszor olvastam el az „Időgazdálkodás halandóknak” alcímű irományt, és a legutóbbi alkalom során elköteleződtem, hogy alávetem magam a 11. fejezetében leírt „kihívásnak”.


Extra Ball: metaverzum ajándékba

osztalekportfolio.com - 2022. április 13., szerda 9:22

Húsz év kihagyás után mostanában időnként újra megpróbálkozom a biliárdozással, hogy kikapcsolódás helyett felidegesítsem magam. Az egyik ilyen alkalom végén, a teremből kifelé menet megálltunk még beszélgetni. A szemem sarkából észrevettem, hogy a flippergépen villog a zöld start gomb. A biliárdtudásom ugyan megkopott (vagy inkább teljesen eltűnt) az évek alatt, arra viszont biztosan emlékszem „fiatalkoromból”, hogy ez a jelzés annyit jelent, aki odamegy és megnyomja a gombot, az játszhat egy ajándék kört.


Hibáztam

osztalekportfolio.com - 2022. március 28., hétfő 19:02

2017. február 5-én reggel egy Azori-szigeteken lévő apartmanban ülve néztem az esőt, és ha már kimozdulni épp nem lehetett az időjárás miatt, unaloműzőként összeraktam egy egyszerű kis Excel táblázatot. A létrehozás előtt álló nemzetközi hírlevél szolgáltatás, a FALCON Method "üzleti modellje" született meg akkor.


2021

osztalekportfolio.com - 2021. december 14., kedd 9:14

Sok szempontból másképp terveztem a 2021-es évet, mint ahogy alakult. Igyekszem úgy hozzáállni az élethez, hogy az aktuálisan leosztott lapokból hozzam ki a legtöbbet, ne pedig külső tényezőkre mutogassak, és bár ez nem mindig megy könnyen, szerintem összességében sikerült az idei nehézségekből, elakadásokból profitálnom. Ha más nem, egyelőre gondolatok, ötletek szintjén.


Emlékezz az inflációra!

osztalekportfolio.com - 2021. június 10., csütörtök 8:55

Véletlenül se mondanám, hogy rendkívül odafigyelve szoktam bevásárolni, év elején viszont menthetetlenül feltűnt a sarki Aldiban, hogy kétszámjegyű százalékkal emelkedett a legtöbb olyan árucikk ára, amiket rendszeresen veszek. Az akkori legfrissebb KSH inflációs adat emlékeim szerint 3.3%-os áremelkedést mutatott (igaz, nem kifejezetten az élelmiszer kategóriára vonatkozóan), ezeken a hivatalos számokon ugyanakkor mindig csak mosolyogtam.


Levél a NAV-tól, amit szinte biztosan megkapsz (és a logikus válaszod)

osztalekportfolio.com - 2021. május 9., vasárnap 10:20

Évek óta számítok rá, hogy az adóhatóság egyszer majd szeretne közelebbről ránézni az USA-ból származó jövedelmem forrására, mivel ez elég régóta az SZJA bevallásom egyik legjelentősebb tétele. Nem ért váratlanul a 2021. március 22-én érkezett levelük, a konkrét témája viszont annál inkább! Felhívták a figyelmemet, hogy az általam 2017-ben és 2018-ban bevallott amerikai jövedelemadatok nem egyeznek a NAV részére az Egyesült Államok adóhatósága által automatikusan átadott számokkal, erre pedig közösen magyarázatot kellene találnunk, egy ún. „támogató eljárás” keretében.


Túl az osztalékon – Miért és hogyan változott a befektetési megközelítésem?

osztalekportfolio.com - 2021. február 28., vasárnap 12:14

2015-ben jelent meg az Osztalékból szabadon című könyv, és a kiadó közlése szerint azóta is folyamatosan benne van a Librinél eladott könyveik élvonalában. Senki nem számított erre, amikor aláírtuk a szerződést. Nem vagyok celeb, és sosem társult kiemelkedő marketingaktivitás a könyvhöz, valamiért mégis hónapról hónapra sokan keresik a boltokban. Míg a rövid ideig tartó bestseller státuszt meg lehet vásárolni, addig „longseller” csak olyan könyvből lehet, amit jónak ítélnek az olvasók, és továbbadják a hírét. Bő öt év telt el a megjelenés óta, és felvállalom, hogy a mai befektetési megközelítésem már csak távoli rokona a könyvben leírt egyszerű részvény kiválasztási folyamatnak. Megosztom az idáig vezető út legfontosabb állomásait és tapasztalatait, hátha segít a hozzád leginkább passzoló megoldás megtalálásában.