OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Fél évszázadnyi befektetői tapasztalatért érdemes volt elutazni

osztalekportfolio.com - 2017. április 8., szombat 18:14

Rengeteget lehet tanulni egy hosszabb utazásból, ha némi nyitottságot is visz magával az ember. Ezt előre tudtam, így a mintegy kéthónapos amerikai kiruccanással kapcsolatban nem is a tanulságos volta lep meg, sokkal inkább a szemléletformáló erejének nagysága. Hagyományos útinaplót végül nem írtam, az OsztalékPortfóliós közösség szempontjából igazán értékes részleteket viszont nem tartom meg magamnak.


Vegasi tükör

osztalekportfolio.com - 2017. március 4., szombat 8:20

Továbbra is úton vagyok, konkrétan Las Vegasban írom a hírlevél első sorait. Több neves befektető élménybeszámolóját olvastam már a szerencsejáték fővárosába tett kiruccanásaikról, és a mondanivalójukkal ezelőtt is abszolút tudtam azonosulni. Aki a hétköznapokban valószínűségekben gondolkodik, keresi a részvénypiacon a félreárazásokat, melyekből jó eséllyel profitálhat, annak kifejezetten kényelmetlen leülni egy kaszinóasztalhoz és a „szórakozás” kedvéért beleerőltetni magát negatív várható értékű szituációk sorába. Igencsak alábecsültem, mennyire más ezt a saját bőrömön érezni, mint beszámolókban olvasni!


Donald Trump ajándéka: félsz vagy örülsz?

osztalekportfolio.com - 2017. február 4., szombat 19:32

Donald Trump jött és vele együtt búcsút inthettünk az unalomnak. Nem szeretnék persze belemenni az új amerikai elnök intelligenciaszintje és befektetői kvalitásai részletes elemzésébe. (Utóbbi területen a számok egyébként magukért beszélnek, csak nem szokás ismerni őket. Donald Trump annyit örökölt, hogy ha a kapott vagyont szimplán S&P 500 indexalapba fektette volna, akkor ma gazdagabb lenne, mint így, hogy nagyszabású ingatlanos zsonglőrködésbe kezdett. Persze „szürke kis indexbefektetőként” aligha szerzett volna hírnevet, így nagy valószínűséggel elnök sem lehetett volna belőle.)


Mit hoz a konyhára a „pánikvásárlás”? Szép példával szolgált a piac

osztalekportfolio.com - 2017. január 7., szombat 18:45

Ott folytatom, ahol decemberben abbahagytam: Sikerekben gazdag és nagyon boldog 2017-es évet kívánok! Mostanra több mint ezren iratkoztatok fel a hírlevélre, egyfajta háttérinfóként viszont megosztom, hogy a 2015 novemberi levelet még mindössze 138 címzettnek küldtem ki. Pedig már akkor is másfél éve létezett az OsztalékPortfólió oldal és a havi hírlevél. Másfél évig írtam anélkül, hogy komolyabb üzleti lehetőséget láttam volna benne, egyszerűen azért, mert szeretem ezt csinálni. Őszintén örülök, hogy mára többen vagyunk, ezzel együtt számomra az a legfontosabb, hogy továbbra is ugyanolyan lelkesen tudok leülni és írni, mint kezdetben.


Változások 2017-től: nagy utazás, új hírlevél

osztalekportfolio.com - 2016. december 11., vasárnap 11:50

Az év utolsó hírlevélét egy rendhagyó bevezetővel kezdem, mivel rengeteg minden történt az utóbbi hónapokban és több olyan terv is körvonalazódik bennem, ami hatással lehet az OsztalékPortfólió oldal jövőjére. Ha a személyes szál annyira nem érdekel téged, akkor nyugodtan ugord át a következő bekezdést. (Ha pedig az ebben a szakaszban megszokott befektetéses analógiák kínzó hiánya gyötör majd az ünnepek alatt, akkor a két és fél éves archívumban találsz bőven gyógyszert.)


Ezért állhatsz a saját gazdagodásod útjában (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. november 6., vasárnap 13:35

Egyre több kérdést kapok Tőletek, amit persze annak is köszönhetek, hogy rendszeresen véleményt és visszajelzést kérek azoktól, akik valamelyik tréningemre jelentkeztek. Rengeteget tanulok ezekből a levelezésekből. Mostanában leginkább arról, hogy a tengernyi szakkönyvből megismert hibás gondolkodási sémák miként teszik lehetetlenné a boldogulást a befektetések terén (is). Egyrészt érdekes megfigyelni, mennyire gyakoriak ezek a kognitív hibák, másrészt elkeserítő, hogy esélyem sincs segíteni azoknak, akik nem veszik a fáradságot, hogy felismerjék ezeket és dolgozzanak magukon. Nem ismerek olyan hosszú távon eredményes befektetőt vagy kereskedőt, aki ne fektetett volna rengeteg energiát önmaga megismerésébe és fejlesztésébe. Enélkül Neked sem fog menni.


Tudtad? Megszállás alatt a város (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. október 9., vasárnap 16:38

Ezt a „tudtad?” részt egyszerűen nem volt szívem kihagyni. A kék plakátokkal szemben ugyanakkor itt egy valóban elgondolkodtató üzenetet olvashatsz, és a cím is értelmet nyer majd közben.

Ritkán adódik olyan piaci helyzet, amikor városközponti, megfelelő állapotú és készpénztermelő képességű ingatlanokat potom pénzért lehet összevásárolni. Ezeket az „A-kategóriás” célpontokat elég sokan követik, ezért tartósan csak akkor válnak vonzó árazásúvá, amikor pánik van (vagy az érzelmi tényezők mellett külső sokkhatások érintik a keresleti vagy kínálati oldalt). Az ilyen időszak az igazi befektetők álma: pénzzel a zsebben, csodálatos alkupozícióban, sorra lehet gyűjtögetni a portfólió leendő ékköveit, melyektől hirtelen két kézzel szabadulnának mások. Aki képes függetleníteni magát a nyájhatástól, megalapozhatja családja jövőjét egy ilyen piaci helyzetben. Két probléma van csupán: egyrészt ez a független, racionális gondolkodás és cselekvés jóval kevesebb embernek megy, mint gondolnád, másrészt ilyen lehetőségeket nem mindennap dobál a piac, és lehetetlen megjósolni, mikor lesz a következő „végkiárusítás”.


Az árulkodó hotdogos kocsi (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. szeptember 10., szombat 12:47

Nem sejtettem, hogy bekerül a hírlevélbe a legutóbbi rövid, svájci utazásom, odafelé azonban megálltunk Innsbruckban pihenni, és egyúttal megnéztük a Swarovski-gyár melletti kiállítótermet, a helyszín pedig erősen megihletett.


Egy mondat, amitől számomra új időszámítás kezdődött (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. augusztus 13., szombat 20:19

A napi egy óra olvasás abszolút minimumnak számít nálam. Rájöttem, hogy nem kell újra feltalálnom a kereket, hiszen abban vagyok igazán jó, hogy azonosítok egy problémát, őszintén tudok róla beszélni annak minden vetületével együtt, majd a „feltárást” követően gyakorlatilag mindent elolvasok az adott területtel kapcsolatban. Mindezt addig csinálom, amíg a megválaszolandó kérdésekre lefordított probléma lehetséges (bizonyítottan működő!) megoldásai egy lépésről lépésre alkalmazható, egyszerű rendszerré állnak össze a fejemben.


Egy 14 másodperces videó, amitől jobb befektető leszel (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. július 10., vasárnap 17:37

Mi köze egy focimeccs tizenegyes párbajának a sikeres osztalékbefektetéshez? EB idején szívesen kezdem egy erről szóló, igen tanulságos kutatással a hírlevelet. (Az adatok az „Action bias among elite soccer goalkeepers: The case of penalty kicks” című 2005-ös anyagból származnak.)