OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A kamufocistától a túlfizetett vezérigazgatókig

osztalekportfolio.com - 2023. április 4., kedd 15:19

A brazil születésű Carlos Kaiser több mint két évtizeden át volt profi futballista. A dél-amerikai kontinens egyik legrettegettebb csatáraként tartották számon, noha karrierje során összesen 30 meccsen lépett pályára, és egyetlen gólt sem lőtt. (Utóbbi tényeket mondjuk kevesen tudták róla, mert ha focizni nem is tudott, máshoz egész kiválóan értett…)


Sokakat meglephet ez az adó

osztalekportfolio.com - 2023. március 7., kedd 9:26

Az elmúlt években legalább százszor megkaptam az alábbi kérdést, ezért remélem hasznos lesz a tényeken alapuló válasz.

Miért nem fektetsz inkább olyan (accumulating) ETF-ekbe, melyek visszaforgatják az osztalékot? Így megúszhatnád a forrásadót!


Válaszok az adócsapásra: Mit tehetsz befektetőként?

osztalekportfolio.com - 2023. február 8., szerda 14:20

Miután az USA budapesti nagykövete feketén-fehéren lenyilatkozta a Portfolio.hu kérdésére, hogy nem zajlanak tárgyalások Magyarország és az Egyesült Államok között az év végével hatályát vesztő adóügyi megállapodással kapcsolatban, egyre kevesebb okunk van reménykedni a pozitív fordulatban.


Túl a kulcsdátumon – Mi lesz az adóegyezménnyel?

osztalekportfolio.com - 2023. január 17., kedd 10:07

Kulcsdátum volt 2023. január 8. a magyar-amerikai adóegyezmény jövője szempontjából, ugyanis az amerikai fél hivatalosan eddig vonhatta volna vissza a felmondást. Sokakkal együtt reméltem, hogy ez megtörténik, ám több forrásból megerősített információim szerint Magyarország diplomáciai úton, hivatalosan nem kapott az USA-tól értesítést, hogy az egyezmény felmondását visszavonnák.


Mennyi az annyi? Ennyit kerestem az elmúlt években

osztalekportfolio.com - 2023. január 13., péntek 17:53

Mióta 2017 közepén elindult a nemzetközi FALCON Method hírlevél, évente ránézek a benne szereplő részvényportfólió teljesítményére, és az adatokat nyilvánosságra is hozom. A konkrét számok megosztásánál azonban fontosabbnak, értékesebbnek érzem a kapcsolódó gondolatokat, amikből hírlevél előfizetés nélkül is profitálhatsz.


Milyen év lesz 2023 a részvénypiacon?

osztalekportfolio.com - 2023. január 2., hétfő 15:30

A Közgázon tanult egyik leghasznosabb gondolat, hogy minden ilyen kérdést egy „Attól függ…” kezdetű mondattal érdemes megválaszolni. Mielőtt megnézzük, pontosan mitől függ, milyen teljesítményt produkálhat az amerikai részvénypiac 2023-ban, vessünk egy pillantást a mögöttünk álló év számaira és az előzetes prognózisok pontosságára!


Hol tartasz a vagyonpiramisban? Vajon mit csinálnak másképp a dollármilliomosok?

osztalekportfolio.com - 2022. november 21., hétfő 17:23

A legfrissebb adatok szerint 138.346 dollár, azaz nagyságrendileg 55 millió forint az a nettó vagyontömeg, amivel a világ legvagyonosabb 10%-ához lehet tartozni. Az „elit” 1%-ba 1.146.685 dollár (kb. 455 millió forint) a belépő. A számok a Credit Suisse Research Institute évente nyilvánosságra hozott Global Wealth Report című anyagából származnak, amit kifejezetten érdekes olvasmánynak tartok.


Vagyonvédelem elérhető áron: Kinek és mire lehet jó a bizalmi vagyonkezelés?

osztalekportfolio.com - 2022. november 8., kedd 10:45

Nyolcezer főnél is több tagot számlál ma már az OsztalékPortfóliós közösség, ennek megfelelően érkeznek kérdések rendszeresen, szép számmal. A 2022-es összkép egyértelmű: a magyarországi befektetőket elsősorban az adózás és a vagyonvédelem témaköre foglalkoztatja. Egyik területnek sem vagyok szakértője, viszont olyan értelemben nem lógok ki a közösségből, hogy számomra is igencsak relevánsak ezek a kérdések.


Máshol adóznál az amerikai befektetéseid után? Íme a lehetőségek és fontos tudnivalók

osztalekportfolio.com - 2022. szeptember 16., péntek 7:29

Korábban írtam arról, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a Magyarországgal 1979-ben megkötött kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A felmondás 2024 elejétől hatályos, és nagyon komoly hatással lehet a hozzám hasonló, elsősorban amerikai részvényekre fókuszáló befektetőkre. A júliusi írást pozitív hangvételben, azzal zártam, hogy remélhetőleg nem maradunk egyezmény nélkül. Ezzel együtt jó ötletnek tartottam „körbekérdezni”, hogy kedvezőtlen kimenetel esetén melyik EU-s ország látna szívesen az adózói között, megfelelő feltételekkel. Egyszerűen látni szerettem volna az alternatívákat.


Várható volt, meg is érkezett a pofon a Random Capital ügyfeleinek – Hogyan tovább?

osztalekportfolio.com - 2022. augusztus 18., csütörtök 13:17

Unalmas nyárra véletlenül se panaszkodhatunk: felmondott USA-magyar adóegyezmény, egyik napról a másikra kivégzett KATA, rezsipánik… majd néhány napja megérkezett az OsztalékPortfóliós közösségben eddig kedvelt Random Capital „szívet melengető” levele a kondíciók (korábbi ígéretükkel szembeni) megváltoztatásáról. Utóbbi kapcsán annyi kérdés öntött el, hogy egyszerűbbnek látom ebben a formában összefoglalni a véleményemet és megosztani a döntésemet.