OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Egy félresiklott befektetés tanulságai

osztalekportfolio.com - 2020. február 13., csütörtök 7:59

Várhatóan a napokban sikerülhet lezárni egy 2012-ben eszközölt befektetésemet, amiből rengeteget tanultam. Bőven voltak még ehhez hasonló történeteim, és egyértelműen állíthatom, hogy az ilyenek tereltek az osztalékfókuszú részvénybefektetés nyugodtabb vizei felé. Azt a döntést hoztam, hogy az alább részletezett befektetési konstrukció mögött álló szolgáltató korábbi fenyegetése ellenére is megosztom a sztorit annak konkrét, összegszerű részleteivel, mert a tanulságok sokak számára érdekesek lehetnek. (Legalábbis a hozzám beérkező „mi a véleményed XY befektetési ajánlatról” típusú levelek tömege alapján ezt gondolom.)


Hibák, amiket nem csak kezdők követnek el

osztalekportfolio.com - 2020. január 17., péntek 14:41

Többször hangsúlyoztam az évek során, hogy nem követem napi szinten a részvényportfólióm értékének ingadozását, arra viszont álmomból felkeltve is azonnal tudnék válaszolni, hogy mennyi a havi átlagos nettó osztalékbevételem. Már a portfólióm építésének kezdetekor is kizárólag erre az egyetlen értékre, ennek fokozatos növelésére fókuszáltam, így azt is volt alkalmam megtapasztalni, milyen hibákhoz vezethet ez a hozzáállás. Gondolatébresztő írás következik, ami elsősorban gyakorló osztalékbefektetők számára lehet hasznos.


Mi lesz 2020-ban? Tervek, kérdések, válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. december 9., hétfő 17:56

Az ünnepek közeledtével átgondoltam, miről szólt az idei év, és mit tervezek 2020-ban megvalósítani. Emellett a novemberi hírlevél után érkezett néhány olyan kérdés, amikre szeretnék itt választ adni, de mielőtt belevágunk a lényegi részbe, elsőbbséget élvez a „Magenta Óriás”…


Az első lépések

osztalekportfolio.com - 2019. november 11., hétfő 13:47

Öt és fél éve írom az OsztalékPortfólió oldal magyar nyelvű havi hírleveleit, és időről-időre felmerül bennem a kérdés, van-e egyáltalán még bármi az osztalékbefektetés témájában, amit eddig nem érintettem. A napokban több baráti beszélgetés során felvetődött, hogyan tudtam annak idején elindulni, mik voltak a kezdeti nehézségeim, és hogyan jutottam túl rajtuk. (Tavaly az „Egy el nem mondott történet” című írásban összefoglaltam a sztori emberi oldalát, így most inkább néhány gyakorlati problémára fókuszálok.)


Világvége, öröklés és egy kifejezetten kényes kérdés

osztalekportfolio.com - 2019. október 17., csütörtök 7:34

Olyannyira nem szoktam kitérni a kellemetlen kérdések elől, hogy az októberi hírlevelet szinte kizárólag ilyenekkel, illetve a rájuk adott válaszokkal sikerült megtöltenem. Gyakorló osztalékbefektetőknek szerintem a legtöbb alábbi felvetés érdekes, hasznos lehet.


Drága dollár, 30%-os hozamígéret, újragondolt etikus befektetés

osztalekportfolio.com - 2019. szeptember 9., hétfő 15:02

A hónap során általában egy telefonos jegyzetbe rögzítem a szembejövő témaötleteket, hogy amikor eljön „a nagy nap”, ne kelljen hirtelen kitalálni a tutit. Az elmúlt hetek bővelkedtek olyan emailekben és egyéb érdekességekben, melyek megint elég sokszínűvé és sok szempontból aktuálissá teszik a hírlevelet. Akinek nem inge, remélhetőleg az alábbi néhány kritikusabb észrevételt sem veszi magára.


Hogyan érdemes részvényeken keresztül ingatlanba fektetni?

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 15., csütörtök 9:34

A legtöbb befektető kizárólag a magas induló osztalékhozamot nézi, amikor tőzsdén elérhető ingatlanos cégek (REIT-ek) részvényeibe fektet. Ez óriási hiba! Megfordult már a fejedben a következő kérdések bármelyike?


Kérdések és válaszok

osztalekportfolio.com - 2019. augusztus 12., hétfő 15:54

Meglehetősen sokféle kérdést kaptam az elmúlt hónapokban, emellett pedig történtek is olyan dolgok, amikre szívesen reflektálok a hírlevélben, így az augusztusi felvonás kérdés-válasz felépítésű lett, és többféle témát érint. Kezdjünk az erősen részvényes tartalmakkal!


A teljes hozam összetevői

osztalekportfolio.com - 2019. július 28., vasárnap 15:06

Gondolkodtál már azon, hogy milyen tényezőktől függ egy befektetésen elérhető hozam mértéke? A legtöbben leragadnak az „olcsón kell venni, drágán eladni” szintnél, pedig nem nehéz megérteni a teljes hozam képletét, amit mindössze három összetevő alkot. Sok befektető megfeledkezik ezen hármas legalább egy eleméről, mely komoly hibákhoz vezet.


Mi van, ha nem a pénz AZ?

osztalekportfolio.com - 2019. július 16., kedd 9:34

Harminchét éves vagyok. Egy huszonéves barátom ül velem szemben, az asztal másik oldalán. Beszélgetünk, illetve inkább csak beszélgetnénk, mert mindkettőnk által érezhetően „elbeszélünk egymás mellett”. A szájából röpködnek a dollármilliók és a trendi amerikai kifejezések, melyek egytől egyig az anyagi sikert és az ultrahatékony életvezetést írják körül. Nagy céljai vannak, tesz is értük, és ez így természetes az ő korában. Semmiről nem akartam meggyőzni, inkább „csak” elgondolkodtatott, mennyire sokat tanultam azóta, amikor még én is ülhettem volna az ő székében, és talán mindössze néhány konkrét szám tekintetében különbözött volna a mondandónk.