OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

A nagy brókerkérdés + Tervek 2021-re

osztalekportfolio.com - 2020. november 13., péntek 14:52

Kezdjük rögtön azzal a témával, amivel kapcsolatban emailek tucatjait kaptam az elmúlt hónapokban. 2021-től komoly változásokra számíthatnak az általam is használt Interactive Brokers Európai Unióban élő ügyfelei. A helyzetet jól összefoglalja OpcioGuru Gery írása, ezért itt csak a számomra lényeges pontokat, illetve a következtetéseimet, reakciómat osztom meg.


Ezért tűntem el pár hónapra

osztalekportfolio.com - 2020. szeptember 15., kedd 9:40

Júniusban írtam utoljára „havi hírlevelet”, és bár azóta többször jelentkeztem új tartalommal (pl. az Orsinak írt válaszom, a menetrendszerűen érkező Seeking Alpha cikkek és az osztalékportfóliómmal kapcsolatos COVID-számvetés), többen mégis reményüket fejezték ki emailben, hogy nem hagytam fel végleg a 2014-ben elkezdett hírlevél írással sem. Egyelőre nem.


Számvetés: Osztalékportfólióm a COVID-19 első csapása után

osztalekportfolio.com - 2020. július 22., szerda 13:10

Egy korábbi írásban sorra vettem már a koronavírus kitörése után bejelentett, a befektetési portfóliómat közvetlenül érintő osztalékcsökkentések nagy részét, így most egy rövid kiegészítés (aktualizálás) mellett a számomra legfontosabb számokat szeretném kihámozni, tisztán látni.


Válasz Alkér Orsi videójára: Valóban elállt a lélegzetem

osztalekportfolio.com - 2020. július 9., csütörtök 8:32

A napokban találkoztam Alkér Orsi egyik videójával, amiben arról próbálja meggyőzni a közönséget, hogy ő, Warren Buffett „magyar hangjaként” egy sokkal eredményesebb befektetési megközelítést képvisel és tanít, mint az osztalékfókuszú stratégia. Orsi megkért, hogy a mostanra már nyilvánosan nem elérhető videójára ne linkeljek, mégis szeretnék az elhangzottakra reagálni. Azért nem egymás közt „leveleztük le” az észrevételeimet, mert miután ő ezrekkel osztotta meg a véleményem szerint egyoldalú és szándékos csúsztatásokat tartalmazó üzenetét, úgy gondolom, hogy a válaszom sem csak kettőnkre tartozik. Szeretném némi tényadattal alátámasztani, hogy miért volt telitalálat Orsi beköszönése, miszerint „el fog állni a lélegzete annak, akinek van ideje megnézni a videót”. A nyugalom megzavarására alkalmas számok és képek következnek.


Az eddigi legnagyobb elismerés

osztalekportfolio.com - 2020. június 25., csütörtök 9:47

Érezhető pozitív változást hozott az életemben, hogy rengeteg idő és energiaráfordítás árán (nagyjából egy év alatt) végigcsináltuk az első tanulócsoporttal a „Mindent a részvénybefektetésről” névre keresztelt képzési programot. A befektetett munka hozadékát nem annyira abban mérem, hogy azóta kb. 20-an belekezdtek a nyilvánossá tett anyag feldolgozásába, sokkal inkább abban, hogy az első résztvevők fejlődése lehetővé tette, amiről mindig is álmodtam: azt, hogy ma már nem kell mindent egyedül csinálnom, mert ők is képesek a tőlem megszokott minőségű anyagok létrehozására.


Newton almája

osztalekportfolio.com - 2020. május 11., hétfő 14:18

Áprilisban azt írtam, hogy a jövőben nem ragaszkodok a magyar hírlevelek havi rendszerességű megjelentetéséhez. Továbbra is így gondolom, az elmúlt hetekben ugyanakkor bőven összegyűlt annyi mondanivaló, amit érdemesnek tartok megosztani. (Valószínűleg nem lesz ez így minden hónapban.)


Osztalékcsökkentések a koronavírus és az olajháború árnyékában

osztalekportfolio.com - 2020. április 14., kedd 12:35

Igyekszem lényegre törően és tárgyilagosan felsorolni, milyen vállalati bejelentések láttak napvilágot a koronavírus szituáció eldurvulása és az olajháború kitörése óta. Csak azokat a cégeket veszem sorra, amelyekben részvényes voltam a bejelentés időpontjában. Néhány tanulságot alább is kiemelek, ez azonban ne gátoljon meg abban, hogy levond a saját következtetéseidet!


Az utolsó szó jogán

osztalekportfolio.com - 2020. április 1., szerda 10:06

Március 12-én még arról írhattam, mennyire pozitív, hogy a részvénypiac lefelé fordulása ellenére se öntöttek el a panaszkodó, pánikoló levelek. Úgy tűnik, hogy az érintettek csak erre a „felhívásra” vártak. Szigorúan a korábban és mostanság kapott levelek szófordulatait idézve: családok pénzügyi jövőjének megmentőjéből egy csapásra elsőszámú közellenséggé fokozódtam le (vagy épp léptem elő, nézőpont kérdése). Miközben naponta tucatjával törlöm a világ minden tájáról érkező emaileket, sokat gondolkodok, mit csinálhattam volna másképp.


A biztonság illúziója: Világvége esetén is jön az osztalék?

osztalekportfolio.com - 2020. március 18., szerda 14:45

Igyekszem rövidre fogni, de úgy érzem, hogy a hozzám tömegével érkező levelek alapján meg kell osztanom néhány gondolatot. A kérdéseket és felvetéseket olvasva az az érzésem, mintha sokan egy párhuzamos univerzumban élnének, ahol simán előfordulhat, hogy egy bunkerben bekkelik ki a világgazdaság totális, elhúzódó leállását, miközben az osztalékaik zavartalanul ömlenek be a számlájukra. Felvállalom, hogy én leszek a rossz hír hozója… vagy legalábbis az, aki elgondolkodtat.


Gondolatok a szakadék széléről

osztalekportfolio.com - 2020. március 12., csütörtök 7:43

Komoly meglepetést okozott nekem az elmúlt néhány nap. És nem elsősorban a felfüggesztésig zuhanó, majd összevissza csapkodó amerikai részvénypiacra gondolok, sokkal inkább arra, hogy egy ilyen extrém környezetben se kaptam egyetlen pánikolós emailt sem. Csaknem ötezer hírlevél feliratkozó mellett ez nem kis dolog, és talán nem is teljesen véletlen. A magasabb fokozatba kapcsoló tőzsdei hullámvasútnak persze vannak olyan tanulságai, amiket érdemesnek tartok most sorra venni, hogy a higgadt hozzáállás továbbra is megmaradjon az OsztalékPortfóliós táborban.