OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Egy mondat, amitől számomra új időszámítás kezdődött (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. augusztus 13., szombat 20:19

A napi egy óra olvasás abszolút minimumnak számít nálam. Rájöttem, hogy nem kell újra feltalálnom a kereket, hiszen abban vagyok igazán jó, hogy azonosítok egy problémát, őszintén tudok róla beszélni annak minden vetületével együtt, majd a „feltárást” követően gyakorlatilag mindent elolvasok az adott területtel kapcsolatban. Mindezt addig csinálom, amíg a megválaszolandó kérdésekre lefordított probléma lehetséges (bizonyítottan működő!) megoldásai egy lépésről lépésre alkalmazható, egyszerű rendszerré állnak össze a fejemben.


Egy 14 másodperces videó, amitől jobb befektető leszel (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. július 10., vasárnap 17:37

Mi köze egy focimeccs tizenegyes párbajának a sikeres osztalékbefektetéshez? EB idején szívesen kezdem egy erről szóló, igen tanulságos kutatással a hírlevelet. (Az adatok az „Action bias among elite soccer goalkeepers: The case of penalty kicks” című 2005-ös anyagból származnak.)


Hogyan tovább OsztalékPortfólió?

osztalekportfolio.com - 2016. június 13., hétfő 13:28

Leginkább a kíváncsiság vezérelt, amikor a véleményeteket kértem az OsztalékPortfólió oldal továbbfejlesztésével, a kigondolt új szolgáltatásokkal kapcsolatban. A legutóbbi hírlevélben utaltam már rá, hogy a tömegesen beérkező válaszok hatására a kíváncsiság előbb meglepettségbe, majd átmeneti csalódottságba, végül pedig egyfajta érdekes hála érzésbe csapott át. Utóbbit megmagyarázom: sokkal többet kaptam a visszajelzéseitek által, mint eredetileg reméltem, még ha nem is pont erre számítottam. Két év alatt biztosan megszoktátok, hogy őszintén leírom, amit gondolok, és most elég sok mindent gondolok, szóval essünk neki!


Bálnavadász leszel vagy békésen lehalászod a sekély vizeket? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. június 5., vasárnap 13:12

Mindenek előtt szeretném megköszönni a rengeteg visszajelzést és véleményt, amit az OsztalékPortfólió oldal fejlesztésével, a tervezett újdonságokkal kapcsolatban kaptam Tőletek. Két éve nem profitszerzési motivációval indítottam a portált, és most sem ez az elsődleges fókusza. Az őszinteség jegyében így megoszthatom veletek, hogy a többségében konstruktív gondolatok mellett elég sok érdekes megjegyzés is érkezett hozzám, ezért amint megtalálom a megfelelő szavakat (és a kellő időt), írok majd válaszul egy blogbejegyzést arról, miért is lettem osztalékbefektető.


Véletlenül csináltam 1500%-os hozamot, és ezt tanultam belőle

osztalekportfolio.com - 2016. május 16., hétfő 12:20

Rendhagyó blogbejegyzés ez abból a szempontból, hogy nem osztalékbefektetésről szól, viszont a tanulságai szerintem kifejezetten hasznosak akár ahhoz a műfajhoz is. Tegnap autóztunk haza egy eléggé extrémre sikerült Balaton-kerülő bringázásról és a telefonomat nyomkodva egyszer csak az alábbit láttam Facebookon.


A varázspenny és a pénzfeldobó verseny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. május 8., vasárnap 12:46

A hozzám beérkező kérdések és észrevételek alapján maximálisan igazolva látom az eredeti véleményem, miszerint az osztalékbefektetés megközelítése vagy annyira telibe talál valakit, hogy már az első találkozáskor nem érti, miért nem csinálta ezt eddig, vagy pedig hosszas kérdezősködés után sem érez rá az illető, miről is szól ez. Miután a szükséges elméletet bőven átadtam a könyvben és tréningben, úgy érzem, azzal segítek a legtöbbet, ha megvilágítom, kinek az életében fog kiválóan működni az osztalékbefektetés és kinek nem érdemes foglalkozni vele.


Kijózanító számok: ennyit kereshetsz a tőzsdén!

osztalekportfolio.com - 2016. április 30., szombat 21:00

Éppen a Vanguard alapítója, John Bogle egyik könyvét olvasom (John Bogle on Investing – The First 50 Years), mivel őt azon kevesek egyikének tartom, akitől befektetési témában tényleg érdemes és lehet is tanulni. A könyv a korábbi előadásainak, beszédeinek gyűjteménye, így nem meglepő, hogy többször előkerül benne a téma: milyen hozamra számíthat, aki részvényekbe fektet?

Egy gyenge pillanatomban úgy gondoltam, végigszámolom Bogle gondolatmenetével, mi a helyzet ma, mekkora hozamot termelhet reálisan az USA részvénypiaca az elkövetkező évtized során. Véletlenül sem csaptam fel jósnak, ha azonban velem együtt végigköveted a folyamatot, biztosan tanulhatsz belőle, és még arra is ráérezhetsz, miért játszik kiemelten fontos szerepet a könyvben és tréningben átadott részvény kiválasztási folyamatom minden egyes eleme.


Zárt csoport osztalékbefektetőknek

osztalekportfolio.com - 2016. április 14., csütörtök 11:05

Ahogy az Osztalékból szabadon című könyvben és tréningben is jeleztem, fontosnak tartom, hogy létrejöjjön egy egymást segítő, támogató osztalékbefektető közösség, melynek tagjai tisztában vannak ezen irányzat gondolkodási keretrendszerével, és készek megosztani ötleteiket, konstruktív meglátásaikat.


Ha ennyire egyszerű, miért nem sikerül mindenkinek? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. április 2., szombat 22:19

Márciusban abszolút partner volt a piac abban, hogy a Buffett által is előnyben részesített passzivitást gyakoroljam, a kibontakozó hegymenetben ugyanis nem volt sok kedvem vásárolni. Különösen a februári mélypont után. A beérkező osztalékok és a bejelentett emelések „könyvelgetése” mellett így maradt időm átgondolni néhány olyan kérdést, amit többen feltettek az Osztalékból szabadon című könyv olvasói közül.


A legnagyobb hibáim oka (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2016. március 6., vasárnap 8:16

Teljes távú triatlon versenyre készülök, népszerűbb nevén ironmanre. Aki ismer, tudja rólam, hogy szeretem a gigantikus, lehetetlennek tűnő projekteket, amilyennek régen az anyagi függetlenség megteremtése is tűnt számomra. Nem magáért a szenvedésért rajongok, hanem azért a tanulásért, amin keresztül kell menni, hogy egy elérhetetlen távolságban lévő célt akár csak megközelítsek.