OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Osztalékból szabadon: amit az oktatásról tudni érdemes

osztalekportfolio.com - 2015. április 25., szombat 7:42

Mi a cél?

Azt a tudást adom át, aminek segítségével stabil világcégekben tulajdonrészt vásárolva, profitjukból osztalék formájában részesülve tervezhető, évről évre növekvő passzív bevételre lehet szert tenni minimális időráfordítással és közgazdasági végzettség nélkül.
Az ismertetett módszerrel elérhető, hogy a befektetéseid által generált bevétel a megélhetési költségeid egyre nagyobb hányadát fedezze, így egy átgondolt és bizonyítottan működő vagyonépítési stratégia megvalósításán keresztül közeledhetsz az anyagi függetlenség felé, miközben mindvégig saját kezedben tartod az irányítást, nem mások kezébe adod családod pénzügyi jövőjének kulcsát.
Véleményem szerint akár komolyabb felhalmozott vagyonnal rendelkezik valaki, akár az építkezés éveiben van, az osztalék befektetés ideális eszköz (vagy legalább kiegészítő láb) lehet kitűzött pénzügyi céljai eléréséhez.


A maraton megtanít befektetni, ha hagyod (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. április 5., vasárnap 11:55

Szó szerint mozgalmasra sikerült a március hónapom: amellett, hogy részt vettem a Róma Maratonon, szokatlanul sok részvényvásárlással elég komolyan átrendeztem az osztalék portfólióm súlyozását. Az elmúlt hetek tőzsdei hangulatát főként az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások és a dollárárfolyam körüli aggodalmak határozták meg. Meglehetősen markáns véleményem van ezekről, idővel kiderül majd, mennyire helytálló.


A második legjobb idő ma van! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 28., szombat 12:24

Tíz hónapja írom az OsztalékPortfólió hírlevelet, ennyi idő alatt pedig tisztán kirajzolódik, hogy az S&P 500 tőzsdeindex havi grafikonja általában megmutatja, mennyire volt aktív hónapom. Mivel a piac februárban újra hegymenetbe kapcsolt, egy-két kivételes esettől eltekintve inkább kivártam a komolyabb vásárlásokkal.

„Kivételes esetek” viszont elég gyakran adódnak, kérdés, hogy észrevesszük-e őket. Nagyon nem értek egyet a hozzám beérkező olyan meglátásokkal, miszerint „jónak tűnik ez az osztalékos befektetés, de most annyira drága a piac, hogy majd inkább megtanulom, amikor végre összezuhant”.


Mit üzen Dubai régiségpiaca? (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. február 1., vasárnap 12:30

Két meghatározó dolog történt januárban amellett, hogy szokás szerint áresések idején építgettem az osztalékos pozícióimat: utaztam egyet és kb. ezzel egy időben hektikusság tekintetében újabb fokozatba kapcsolt a devizapiac (hogy finoman fogalmazzak dollárerősödés és frankpánik ügyben). Mindkét történés felszínre hozott néhány – szerintem értékes – gondolatot bennem, amiket szokásomhoz híven megosztok a bevezetőben, mielőtt rátérek arra, miket vettem és milyen lehetőségeket látok a piacon.


Ellenség a tükörben? Aki bátor, bőven tanulhatott (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. január 3., szombat 12:36

A vártnál jóval mozgalmasabbra sikerült a decemberem, köszönhetően a hó közepe tájára eső tőzsdei beszakadásnak, amit szokás szerint vásárlásokra használtam fel. Elsősorban mégsem az új pozíciók miatt vagyok hálás az adódó lehetőségért, sokkal inkább azért, amiket megtanultam azokban a napokban, főként magamról. Bevezetőként megosztok néhány olyan gondolatot, ami reményeim szerint minden befektetőnek hasznára lehet, ha nem ijed meg tőle, hogy tükörbe nézzen és önmagára vonatkoztatva őszintén mérlegelje őket.


Behozhatatlan előny (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. december 6., szombat 12:42

Az októberi nagybevásárlásomhoz képest jóval kevesebb izgalmat hozott az elmúlt hónap. Nem meglepő ez, tekintve, hogy a piac október közepi beszakadása óta (sajnos) megint csak egy irány létezik, a brutális emelkedésben pedig nem szeretném megerőszakolni a befektetési stratégiámat, ezért néhány speciális esettől eltekintve kivárásra játszottam. (Hasznosan töltöttem az időt, sokat tanultam pl. a BDC szegmensről.)


Csúnya történet örökérvényű tanulságokkal: így trükközik egy gigacég 2014-ben

osztalekportfolio.com - 2014. november 6., csütörtök 11:09

Tonnaszámra olvastam már olyan value investing könyveket, amik kifejezetten a számviteli csalásokra fókuszálnak, brutális történeteket szednek ízekre, a valóságra viszont úgy tűnik, nem lehet teljesen előre felkészülni.

A napokban az osztalék portfóliómban szereplő egyik gigacégről derült ki, hogy nem valós számviteli adatokat közölt. Hazudnék (magamnak), ha azt mondanám, tökéletesen nyugodt voltam ezzel a vállalattal kapcsolatban – ahogy ennek a havi hírlevelekben is többször hangot adtam – ugyanakkor a közelmúlt fejleményei nagyon váratlanul értek.

Összefoglalom, mik voltak a vészjelzők az Americal Realty Capital Properties (ARCP) kapcsán már jóval a botrány kirobbanása előtt, illetve leírom, mit tanultam meg (remélem egy életre) ebből az esetből.


Karácsony? Megvolt, köszönöm. (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. november 2., vasárnap 12:51

Brutális hullámvasutat hozott az amerikai tőzsdén az előző hírlevél megjelenése óta eltelt néhány hét, a tökéletes hisztériával járó kiárusításban pedig boldogan válogattam a jobbnál jobb lehetőségek között. Korábbi esetekből tanulva ma már megfontoltan építkezem, a legdurvább bukó napokon sem vásárolok eszetlenül, csak apránként növelem a pozícióimat. (Elvégre sose lehet tudni, mit hoz a jövő, szabad casht pedig szeretek hagyni, hogy az esetleges későbbi „akciókra” is rárepülhessek.)


"Good things come to those who wait" (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. október 12., vasárnap 12:55

A dublini Guinness gyárban láttam a napokban ezt a reklámfilmet, és a záró kép szlogenjéről már ott is az jutott eszembe, mennyire igaz ez a befektetések területén is. Ezért is választottam a bevezető címéül, szándékosan nem lefordítva.


Pánik? Szerencse? A lehetőség mindenkinek adott

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 17., szerda 11:57

Időnként kitör a kamatpara az amerikai tőzsdén: az előbb-utóbb esedékes kamatemelés miatt elborul a hangulat és adnak mindent, aminek a kötvényhozamok emelkedése nem tesz jót. Az én célpontjaim többsége (osztalékrészvények és REIT-ek) kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik, ezért szeretem különösen vásárlásra használni a pánik adta lehetőségeket.

A napokban brutálisat estek a „triple net” REIT-ek, melyeket a befektetők többsége gyakorlatilag kötvény helyettesítőként (bond proxy) értékel. A watchlistemen szereplő nevek némelyike 4-6%-os bukó napot is összehozott, így végre többen közel sodródtak a tervezett vételi árszintjeimhez.
(A kamatok és REIT teljesítmények összefüggése iránt érdeklődők fussák át ezt: What History Tells Us About R EI Ts a nd Rising Rates)

CSG: amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel