OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Cseréljünk helyet: most én kérdezek! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. december 6., vasárnap 12:30

Szép számmal szoktam kérdéseket kapni Tőletek, és mivel az elmúlt hetekben nagyon dinamikusan bővül az OsztalékPortfólió oldal követőtábora, úgy gondolom, hogy ez a jövőben is változatlanul így lesz. Az év vége viszont nálam általában az értékelésről, tervezésről, célkitűzésről szól, ezért szeretnék most felvetni néhány olyan kérdést, amikkel őszintén hiszem, hogy többet tudok adni Nektek, mintha kreálok egy újabb szemléletes osztalékbefektetéses analógiát, ami megvilágít néhány összefüggést. (Bár ezeket nagyon szeretem, hagyok belőlük jövőre is.)


Enélkül elbuktam volna Sri Lankán (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. november 16., hétfő 21:18

A megszokottnál később jelentkezem a hírlevéllel, mivel az „Osztalékból szabadon” című könyv nyomdai leadását követően elutaztam néhány hétre Sri Lankára. Indulás előtt voltak ugyan terveim ezen bevezető témájára vonatkozóan, valamint azzal kapcsolatban is, hogy majd a kellemes környezetben összerakom a hírlevelet, ez az út viszont rengeteg mindenen elgondolkodtatott és egyúttal sok tervet felülírt. (Itt most érhető okokból a befektetési vonatkozásokra fókuszálok.)


Ott a helyem, ahonnan menekül a tömeg (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. október 3., szombat 23:18

A „value investing” – melynek része az általam képviselt osztalékbefektetés – egy olyan sajátos műfaj, ami megköveteli, hogy akkor vásároljunk, ha alulértékelt minőségi célpontok tűnnek fel a radarunkon. Ez általában akkor következik be, amikor a befektetők tömegével menekülnek a pályáról, ilyenkor viszont kezdőként egyáltalán nem egyszerű megőrizni a nyugalmunkat és a gondosan összeválogatott bevásárló listánknak megfelelő prémium termékeket (részvényeket) kitartóan vásárolni a pánikeladóktól.


Most kell észnél lenni! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. szeptember 6., vasárnap 16:40

"A hangjegyek közti szünet, az maga a zene". Debussy mondása frappánsan leírja, amit az elmúlt hetek részvénypiaci árfolyameséséről gondolok. A befektetés számomra jóval többet jelent annál, hogy meredek zuhanások idején aktív gombnyomogatásba kezdek, és szépen bevásárolok. A hosszú távú sikerhez legalább ennyire fontos, hogy mivel töltöm az időt az egyes tranzakciók között. Aki a „szünetnek” (a folyamatos tanulásnak, felkészülésnek, stratégiaalkotásnak) nem szentel elég figyelmet, az időnként talán észre sem veszi, ha megszólalnak a hangszerek (felbukkannak a kiemelkedő lehetőségek), és ha még hall is valamit, gyakran csak bántja a fülét a „zaj”.


Osztalékbajnok marad a Chevron? (videó)

osztalekportfolio.com - 2015. augusztus 8., szombat 9:31

Elindult az OsztalékPortfólió oldal YouTube csatornája, amire itt tudtok feliratkozni, ha szeretnétek értesítést kapni a megjelenő videókról:

https://www.youtube.com/channel/UCX4A7Ojc4Awhx6ODdmBTHSQ

Azért döntöttem a publikus csatorna mellett, mert a jövőben szeretnék az osztalék befektetéses tréninget elvégző közösség zárt fórumába felkerülő anyagok mellett több érdekességet széles körben is megosztani, hátha itthon is kicsit jobban elterjed ez az eredményes befektetési irányzat.

Az első videó a mostanság reflektorfényben lévő Chevron osztalékbajnoki címéről szól, azt mérlegelem benne, meddig húzhatja az olajóriás osztalékemelés nélkül ahhoz, hogy az elitklub tagja maradhasson.

 

Minden visszajelzést, megosztást, véleményt és kérdést szívesen fogadok.


Ha már tanítom, kipróbálom! (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. augusztus 1., szombat 6:00

Az osztalék befektetésre fókuszáló személyes tréningen „szemfelnyitó” példaként szoktam említeni a Fidelity vagyonkezelő és brókercég kutatási eredményeit, miszerint azon ügyfeleik számlái mutatták a legkiemelkedőbb teljesítményt, akik egész egyszerűen elfelejtették, hogy egyáltalán van számlájuk a cégnél. A sikerrecept egyszerű: minőségi cégekben kell részesedést venni, aztán – néhány rendkívüli eset kivételével – békén kell hagyni a részvényeinket.


Görögtűz, örömtűz? Felismerések „a nyugalom szigetéről” (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. július 4., szombat 6:00

Az osztalék fókuszú befektetéssel kapcsolatban többször megkaptam már ismerőseimtől, hogy az én „munkahelyem” maga a nyugalom szigete. Ha azt vesszük, hogy hosszú évek alatt lehet felépíteni egy stabil osztaléktermelő gépezetet, aminek szép összhangban zakatolnak az alkatrészei (emelgetik osztalékaikat a részvényei), ezen időszak alatt pedig főként a bevételtermelő képesség alakulására érdemes összpontosítani, akkor tényleg nem nagyon veti szét a stressz a tudatos osztalék befektetőt. Csak egyetlen „apróság” nem szűrődik át a kirakatüvegen kívülre: a modellt üzemeltető ember, mint meghatározó komponens (az ő érzései, azaz maga a nagybetűs pszichológia), ami lépten-nyomon csempész némi izgalmat ebbe az egyébként szándékosan unalmas és kiszámítható rendszerbe.


Szülinapi vacsora, egy érdekes csavarral (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2015. június 7., vasárnap 11:42

Egy éve, május utolsó napján jelent meg az OsztalékPortfólió oldal első havi hírlevele, amire azóta nagyobb hírverés nélkül is több mint hatvanan iratkoztatok fel. Külön öröm, hogy egy év alatt sikerült eljutni addig, hogy sokak kérésére és kérdéseire válaszul összeállt egy képzési anyag, amivel át tudom adni az általam alkalmazott gondolkodási keretrendszert az érdeklődőknek. A („főpróbát” követő) első ilyen szervezett tréning épp a napokban valósult meg, abszolút jó hangulatban, pozitív tapasztalatokkal.


Elkerülhető lett volna a Pfizer sokkja?

osztalekportfolio.com - 2015. május 30., szombat 23:02

A pénteki osztalék befektetéses tréning első napján több olyan példát hoztam, amikor neves világcégek egyszer csak komoly osztalékcsökkentéssel lepték meg részvényeseiket. Az esetekkel azt szerettem volna illusztrálni, hogy önmagában a márkanév és az ismert logo messze nem garancia az osztalék stabilitására. Az egyik résztvevőtől kaptam viszont egy kérdést, amire ott helyben nem tudtam olyan alapos választ adni, amivel én magam elégedett lennék. Szóval most pótolom, hátha közösen tanulunk belőle.


Mikor adjunk el egy osztalékfizető részvényt?

osztalekportfolio.com - 2015. május 28., csütörtök 16:47

Az osztalék fókuszú befektetéssel foglalkozó képzésen részletesen megvizsgáljuk ezt a kérdést és egy igen jól használható szabályrendszert is bemutatok, ebben a rövid bejegyzésben ezért inkább egy friss konkrét példán keresztül nézzük meg a gondolatmenetet, aminek végén az eladás mellett döntöttem.

Az osztalékos befektetés ideális esetben arról szól, hogy minőségi cégek részvényeiből veszünk, amikor azokat alulértékeltnek ítéljük meg, majd hosszú évekig, sőt évtizedekig tartjuk a részvényeket, monitorozzuk a cégek egészségi állapotát és szüreteljük az egyre növekvő osztalékokat. Az eladás tehát messze nem mindennapi esemény ebben a műfajban, ezért is érdemel pár sort a döntésem indoklása.