OsztalekPortfolio.com
„Tudják, mi okoz nekem örömet?
Az osztalékaim beérkezése.”
(John D. Rockefeller)

Pánik? Szerencse? A lehetőség mindenkinek adott

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 17., szerda 11:57

Időnként kitör a kamatpara az amerikai tőzsdén: az előbb-utóbb esedékes kamatemelés miatt elborul a hangulat és adnak mindent, aminek a kötvényhozamok emelkedése nem tesz jót. Az én célpontjaim többsége (osztalékrészvények és REIT-ek) kifejezetten ebbe a kategóriába tartozik, ezért szeretem különösen vásárlásra használni a pánik adta lehetőségeket.

A napokban brutálisat estek a „triple net” REIT-ek, melyeket a befektetők többsége gyakorlatilag kötvény helyettesítőként (bond proxy) értékel. A watchlistemen szereplő nevek némelyike 4-6%-os bukó napot is összehozott, így végre többen közel sodródtak a tervezett vételi árszintjeimhez.
(A kamatok és REIT teljesítmények összefüggése iránt érdeklődők fussák át ezt: What History Tells Us About R EI Ts a nd Rising Rates)

CSG: amikor a felkészültség találkozik a lehetőséggel


Kivételes helyzetben (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. szeptember 8., hétfő 13:01

A megszokottnál jóval rövidebbre fogom a mostani hírlevelet, hallgatva a visszajelzésekre és a klasszikus tanácsra: „When you write, try to leave out all the parts readers skip.” (Elmore Leonard).


Pofonegyszerű rendszer a stabilitásért és egy "ötpipás" vállalat

osztalekportfolio.com - 2014. augusztus 6., szerda 11:15

Szerintem a mostani piaci árak mellett is lehet értékes részvényekkel bővíteni a tudatosan épített osztalék portfóliót. Ehhez nem kell más, mint hogy tudjuk, mit keresünk és miért. A kritériumok megléte után már „csak” a kutatás és a vásárlás van hátra. Írok egy példát is.

Legyen stabil az osztalék! Ez elsődleges elvárás ebben a műfajban, az viszont már szubjektív, kinek mit is jelent pontosan a stabilitás. Én szeretem, ha egy cég legalább 10 éve folyamatosan emelgeti az osztalékát, és összességében ennél jóval régebben fizet, csökkenteni pedig nem szokott. Könnyű erre szűrni, pl. itt: http://dripinvesting.org/tools/U.S.DividendChampions.xls

Emelkedjen infláció felett az osztalék! Arról most ne beszéljünk, mennyire hiszem el, hogy a dollár infláció annyi, amit kommunikálnak. Ez is egy szubjektív kritérium, én 8-10% környéki éves átlagos emeléseket szeretek látni és csak nagyon indokolt esetben egyezek ki számottevően alacsonyabb mértékkel. Ez szintén látszik a fent linkelt táblázatból, a DGR oszlopokban.


Hidegháború és kamatpánik (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. augusztus 5., kedd 13:08

Felkavarta kicsit az elmúlt hónapok állóvizét az orosz konfliktus, aminek befektetési szempontból kifejezetten örülök. Legutóbb a krími akció idején tudtam igazi „contrarian” vételeket megjátszani, és mivel szeretnék még pánikhangulatban, kiárusításkor vásárolni, csak remélni tudom, hogy lesz erre lehetőség a közeljövőben. (Ilyen szempontból figyelem az RSX-et, ERUS-t és a CTCM-et, többek között. Viszont ezek egyike sem tisztán osztalék fókuszú befektetés, sőt!)


Profit szteroidokon: 3% néhány nap alatt (+ az érem másik oldala)

osztalekportfolio.com - 2014. július 22., kedd 14:45

Szeretek úgy rámenni egy-egy stabil cég osztalékára, hogy a standard bevétel mellett némi pluszt is bezsákoljak. A júliusi hírlevélben írtam az ehhez használt stratégiámról, most viszont összefoglalom két igencsak friss manőverem eredményeit és tanulságait, hátha ad némi ötletet másoknak is.

A koncepció lényege, röviden:

  • Megveszem a részvényt a dividend ex-date előtti napon (vagy napokban), hogy jogosult legyek a következő osztalékra.
  • A vásárlással egy időben kiírok egy CALL opciót (általában a legközelebbi lejáratra és a bekerülési áramhoz legközelebbi strike-ra), amiért prémiumot kapok.
  • Csak olyan részvényekre csinálom ezt, amiket fundamentálisan jónak és véletlenül sem túlértékeltnek tartok.

Az egyszerűség kedvéért mindkét alábbi ügyletet 100 db részvénnyel végigszámolva írom le. Ez a minimum mennyiség, ha opciót írunk ki, felfelé azonban nyugodtan lehet gondolkodni 100-asával a számlaméret, kockázatvállalás és magabiztosság függvényében.


Havi 1%-nak sokan örülnének

osztalekportfolio.com - 2014. július 8., kedd 15:39

Főleg vállalható szintű kockázat mellett. Ez némi utánajárással még a mai piaci környezetben sem elérhetetlen, szerencsére. Azt viszont észrevettem, hogy mostanában egyre gyakrabban merül fel egy „igen, de…” tényező az ilyen manővereknél, míg néhány hónapja még csuklóból kötögettem az ilyen hozamú ügyleteket.

A legfrissebb, júliusi hírlevélben elég sokat sikerült írnom arról, mit is jelent a mostani csúcsra húzott részvénypiac az óvatos osztalék fókuszú befektetőknek. Szóba került a hírlevélben néhány olyan lehetőség, amiket a mai árak mellett is racionálisnak tartok, ezek közül nézek meg most egyet, hogy miként lehetne belőle némi pénzt csinálni.


A felszín közeli vizeket már lehalászták (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. július 8., kedd 13:13

Az alkalmi vételeket szeretem. A befektetéseknél maradva: olyan részvényeket veszek, amiket jelentősen alulértékeltnek gondolok, miközben stabil hátterük mellett egyre növekvő osztalékot fizetnek.


Ötletet adott a meglepetés bevétel

osztalekportfolio.com - 2014. június 19., csütörtök 12:51

Két számlát vezetek az Interactive Brokersnél: egyiken a hosszú távra tervezett osztalék portfóliómat építem, a másikon pedig elsősorban opciókkal kereskedek. Szeretem különválasztani ezt a két területet, mivel időhorizontjuk és kockázati szintjük is jelentősen eltérő. A napokban viszont az opciós számlám kivonatát böngészgetve feltűnt egy extra tétel: osztalékot kaptam, ráadásul nem is keveset. (A másik számlán ez elég gyakori esemény, a trading account esetében viszont igencsak utána kellett néznem, mi történhetett.)

Röviden a lényeg: egyik opciós kiírásomnak köszönhetően néhány hét erejéig pár száz darab Walgreen (WAG) részvény boldog tulajdonosa voltam. A jelek szerint ezen rövid időszak alatt jött el az ex-dividend date, vagyis az a dátum, ami alapján osztalékot fizet a cég az adott napi részvényeseinek. Igencsak rövid idő alatt sikerült így a kiemelkedő opciós prémiumok (mivel opció kiíró voltam a részvény megvásárlásakor és eladásakor is) mellé egy negyedévnyi osztalékot is bezsákolni. Ez indította el az alábbi gondolkodást…


Időzíteni tudni kell, de szeretem a kihívásokat (hírlevél)

osztalekportfolio.com - 2014. május 31., szombat 13:19

Az álmoskönyv szerint nem jelent jót, ha tőzsdei csúcsdöntések idején vadásznak nagyszerű vételekre a befektetők. Ilyen szempontból nem is találhattam volna jobb alkalmat a hírlevél elindításához. Saját részvényportfólióm elemeit végigfutva pár perc volt rájönni, hogy többségüket a mai árfolyamokon már nem venném meg, ezért a most induló osztalékfókuszú befektetőknek igencsak másfelé érdemes nézelődniük.